ČTU, TEDY JSEM… stále v naději (šéfredaktorka Ivona Šabíková-Salvová)

„Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“

– Jan Werich

 

Čteme české autory

 

Jak dlouho už jsi v projektu a co ti za tu dobu dal, nebo vzal?

Nápad na projekt napadl mou kolegyni Zuzanu Boháčovou. Ujala jsem se realizace, jelikož jsem akčnější, a od roku 2015 jsem se projektu začala aktivně věnovat. Zuzka měla na pár let od projektu volno a já se o vše starala sama a rozšiřovala ho. Založila jsem redakci a přijala šikovné recenzentky, které si vstup opravdu zasloužily. Na rozdíl od jiných spoluprací naše recenzentky prochází zkušební lhůtou, kde ukážou své schopnosti a umí-li sepsat kvalitní objektivní čtenářské recenze, teprve pak společně pracujeme na vytváření našeho cíle. 

Projekt mi předal opravdu ohromné množství zkušenosti, ať už se to týká vedení ojedinělého projektu či vedení vlastní redakce, vnitřního chodu i recenzování a rozšiřování čtenářských obzorů. Pořád je možnost růstu, a proto mě to tolik láká. Obohatil mě o spoustu knižních zážitků, ukázal také stránky lidských osobností, kdy někteří autoři reagovali na kritiku opravdu nečekaně. Dal mi možnost pracovat s kvalitními recenzentkami a redaktorkami, na které jsem se vždy mohla spolehnout. Právě díky nim projekt stále expanduje. 


Jak vnímáš své působení v projektu jako redaktorka? Líbí se ti v redakci? 

Zuzka je nyní přes externí spolupráce, takový náš PR manažer, a já se starám o interní chod projektu, takže redakce je vlastně můj píseček. Taktéž jsem si všechny recenzentky vybrala já sama, a nadále vybírám, takže jsem s týmem opravdu spokojená. Mám tu schopné a šikovné recenzentky, které se nebojí napsat objektivní kritiku a stát si za svým. Navíc jsou flexibilní, mají v oblibě českou literární scénu, ale nejsou zaslepené, takže vidí, jak její pozitiva, tak i negativa. Navíc mám opravdu kreativní tým, který nám při rozvoji projektu velmi pomáhá. A dokonce nemají ani problém s články navíc, které pro ně převážně v předvánočním shonu vymýšlím, ať už se jedná o novoroční články či vánoční tipy. Jsou to zkrátka ženy, se kterými je radost pracovat. Já jsem mezi nimi ráda a upřímně, čtení i psaní mě i víc baví. Když jsem na to předtím byla sama nebo jen se Zuzkou, postrádala jsem nadšení, které nás v redakci provází nyní. 


Jak to vlastně v projektové redakci probíhá? Jak to vidíš ze svého pohledu?

Chcete to vážně vědět? Zkrátka se k nám přidejte. Je fakt, že do týmu nevezmeme každého. Chceme vidět výsledky. Nutné je projít zkušební lhůtou a pokud ji úspěšně absolvujete, pak teprve se ocitnete mezi námi. Chci mít v redakci jen opravdu ty, kteří podle mě mají na to, aby náš projekt reprezentovali, pomohli autorům dívat se na dílo střízlivě a čtenářům vybrat ten správný titul. 


Kdybys měla své působení v projektu vystihnout nějakým knižním názvem, který bys vybrala?

Věčnoplamen… Hlavně nevyhořet. 


Jak ty osobně vnímáš českou literární scénu? 

Kdysi se vydávalo méně knih, nyní může vydávat prakticky každý. Stačí si zařídit crownfunding nebo vydat e-knihu a stát se spisovatelem. A tak se bohužel stává, že se v knižní podobě najednou ocitnou i knihy, které by měly být prezentované maximálně tak na Wattpadu. Ale na druhou stranu je hodně dobře, že se už i nakladatelé, kteří dříve české tituly nevydávali, začali o českou tvorbu zajímat a vydávat ji. 


Dáváš přednost české, nebo zahraniční literatuře? 

Dávám přednost české, protože naše mentalita se v publikacích hodně odráží. Ale na druhou stranu v zahraničí vychází díla, která nám tu zkrátka chybí. Některé žánry se na trhu začaly objevovat až nyní.


Máš nějaké oblíbené české klasiky?

J K. Erben, J. Havlíček, J. Wolker, E. Štorch a další…


Jací jsou obecně tví oblíbení čeští spisovatelé?

Můj aktuální žebříček aktuálních českých spisovatelů zní… 

Petr Heteša, Petra Stehlíková, Petra Slováková, Pavel Bareš, Roman Bureš, Miroslav Žamboch, Eva a Klára Pospíšilovi, Kristýna Sněgoňová a další…


Četla jsi už nějaké české knihy, které bys vážně nedoporučila? 

Mnoho. Nemohu o nich však mluvit, jelikož mi někteří autoři kvůli mým objektivním recenzím dokonce vyhrožovali soudem, takže abych se vyhnula stíhání, mlčím. Ale to nevadí, jelikož můj názor je s ohledem na dané tituly jen kapkou v moři. Těm ostatním kritikům zřejmě vyhrožováno nebylo…


Jaké knihy ti za minulý rok utkvěly v paměti a čím to bylo? 

Tak určitě mě silně zasáhly Dary Pošumaví, jelikož se vymykají běžným titulům a spadají spíše do tvorby, která vycházela kdysi hojně, ale dnes je opravdu výjimečná. Nezapomenu na titul Dar z nebe, který je vlastně gay romancí spisovatelky Lenky Křížové a je v něm vidět kladný vývoj. Hodně výrazný byl pro mě debut Pátá minuta je o nás a to natolik, že po přečtení jejich povídky ve sbírce Všechny barvy duhy jsem duo Eva a Klára Pospíšilovi zařadila na svůj seznam top českých autorů. 


Pochlub se seznamem přečtených českých knih za rok 2021.

Seznam přečtených knih z projektu Čteme české autory vám ráda předvedu, (není to přesné, některé recenze bohužel nevyšly) ovšem mimo projekt jsem si seznam nedělala a tak nemůžu říct, kolik českých autorů bylo za rok celkem. 


Na které žánry se specializuješ? Proč právě tyto? Jaký k nim máš vztah? 

Young Adult, New Adult, psychologické romány, fantasy (mimo epického), LGBTQ, paranormal romance, military, romantické a erotické romány, postapo, dystopie, odborná literatura daných témat

Jedná se právě o tyto žánry, jelikož se jim už spousty let věnuju a mám je načteno. No a proč je čtu? Jelikož mě to zkrátka baví. :) 


Co podle tebe může projekt čtenářům předat? 

Objektivní náhled na české knihy. Nikdo nebude podsouvat, jééé, tohle se mi líbilo, a tak se to musí líbit i vám. Ne, to my neděláme. To, že se kniha líbí mně, neznamená, že bude jiným. Snažíme se dívat na tituly jinak, tedy objektivně. 


Cítíš se jako součást projektu? Proč ano/ne? Máš možnost ovlivňovat jeho směr a vývoj? 

Jednoznačně se cítím jako část projektu a ovlivňovat mohu. :)


Je projekt jen o doporučování knih?

Projekt mimo knižních tipů nabízí možnost vidět knihy jinak, než ze subjektivního pohledu. Snaží se pomoci autorům, aby své dílo nahlédli z jiné stránky. Také máme k dispozici spoustu soutěží o lákavé knihy, takže můžete obohatit svou knihu a v neposlední řadě se snažíme o zajímavé rozhovory. 


Co podle tebe přinesou autorovi negativní i pozitivní recenze?

Já jsem toho názoru, že chvála ničemu nepomůže a člověk se učí ze svých chyb. Negativní recenze, založená na objektivitě a faktech, předá autorovi rozhodně víc než subjektivní chvála.


Pokud bys měla čtenářům doporučit jednu českou knihu, která by to byla? 

Neviditelný od J. Havlíčka. Dokonalý psychologický román. Ale jinak by těch knih bylo více…


Určitě už máš čtenáře, kteří pravidelně čtou tvé recenze. Co bys jim vzkázala, aby tě četli i nadále? 

Nevzdávejte to s českou literaturou, i když občas narazíte na knihu, která není psána přímo pro vás nebo je naopak vážně nekvalitní. Naše scéna obsahuje spousty pokladů a věřím, že je společně můžeme objevit. 


Mé literární předsevzetí: Nepřestávej číst s radostí. 


Komentáře