Recenze: SRÁŽKA (Alexander Stainforth)

 Jiskrná milostná romance

Za recenzní e-výtisk děkuji autorovi Alexanderu Stainforthovi.
Chci zakoupit tento titul.


Daniel Kaps vydal pod svým pseudonymem Alexander Stainforth nový román pro ženy s námětem LGBT – tzv. male/male romanci, tedy gay romanci. Spisovatel se tomuto námětu nevěnuje poprvé. Již jsme vám představovali dilogii Boss – Boss a Alfa boss, přičemž díly jsou čtenářkami velmi dobře přijímané a na tuto novinku se mnohé opravdu hodně těšily. Autor není na české literární scéně žádným nováčkem, románů pro ženy má na svém kontě již pěknou řádku, ať už historických, dramatických, či dokonce s hororovými a fantasy prvky. 

Vypravování se odehrává v ich-formě. Je jednoduché a čtivé. Koncept odpovídá oddechové romantické tvorbě, která má promyšlené vztahy i zvraty. Charaktery jsou věrohodné a snadno se do nich vžijete. Můžete si je oblíbit, ale objevují se i kýžené antipatie. 

Kniha začíná jako běžný román z prostředí kanceláře. Ústřední protagonista Filip musí čelit své šéfové a obhájit se před ní, protože ona má na něj rozhodně spadeno. Vadí jí, že homosexuál Filip sbalil muže, kterého chtěla ona. Do všeho se zaplete nejvyšší šéfka firmy a dá Filipovi nabídku, jež se neodmítá. Ta rázem námět vystřelí do roviny velice atraktivní především pro milovníky knih. Filip má totiž knihu napsat! 

„Chci, abys napsal knihu. Erotický román pro ženy – s uvěřitelnou erotikou, ne žádných Padesát odstínů. Ať je pro české čtenářky reálný, z jejich prostředí, ať si ho zkrátka dokážou představit a prožít. Máme časopisy – obrovskou sílu pro reklamní kampaň. Co ty na to?“ (str. 14)


Čtyřiatřicetiletý Filip je novinář.
Píše poutavé články, které jsou mezi čtenáři velmi oblíbené, a dostane se mu lákavé nabídky, aby sepsal svůj vlastní román pro ženy. Dá si šibeniční termín tři měsíce, a jelikož je nadšený, ale i trochu vyděšený, vstoupí do cesty mimo přechod pro chodce a srazí jej auto. Naštěstí nemá ani zlomeninu, ale setká se s atraktivním mužským, který se zdá být od rány. 

Filip žije sám v bytě. Rodinné vztahy nemá nejlepší. Otec ho v osmnácti vyhodil z domu, když ho načapal se svým kolegou v choulostivé situaci. Poté, co matka utekla s milencem, byl Filip u babičky, ale ta už nežije, a tak se cítí osamělý. 

S mužem, který ho srazil, se setkává až později a autor pěkně dlouho tají jeho jméno. Dozvíte se ho až na straně čtyřicet sedm a já vám to tajemství rozhodně neprozradím. Jen si tápejte jako my ostatní a těšte se. Taj nemá žádnou souvislost s promyšleností děje, ale je příjemným zpestřením, takže proč ne. 

Chápu, že jsem mu bez rozmyšlení napochodoval do cesty, mohl by se ale třeba zeptat, jestli se mi něco nestalo. Místo toho ten nagelovaný hnědovlasý frajer s lehkým strništěm, v bílém triku a džínách, obchází přední část vozu a dívá se, zda jsem mu ho snad při srážce neodřel. (str. 18) 


Dějová linie je celistvá, neprolíná se s druhou, ve které by Filip psal svůj román, což je dobře, protože by to zbytečně odvádělo pozornost. Ale o tom, co píše, se útržkovitě dovídáte a myslím, že sepsání je v takovém rozmezí plně dostačující. Dějem vás provází nejen Filip, ale také jeho kamarádka Marta, která prožívá svůj vlastní život, jež je jako vedlejší linie šikovně nastíněný. Do toho všeho autor zmiňuje také hudbu, především hity od Madonny. Mezi hlavní témata příběhu patří homofobie, zadluženost, samozřejmě spisovatelství i mezilidské vztahy. Nejen ústřední hrdina má vykreslený život. Autor vše domýšlel do detailu a reálně připravil pro oba protagonisty lehce tragické osudy, avšak ne přehnaně. Alexander Stainforth netlačí na pilu. 

Lechtivé myšlenky se objevují dříve, než se něco skutečně začne dít, a probouzejí vzrušení, napětí a romantiku v jednom. Erotika je do příběhu vhodně vsazená, není jí přehršel, a ačkoliv je obohacená o surovost a působí reálně, když dojde na trapasy či humor, tak se ke knize velmi hodí. Bez ní by tento román pro ženy byl necelý. 

V závěru se odehrává vzrušující drama. Sice působí trochu účelovým dojmem, ale zpestří příběh a dodá mu šmrnc. Dočká se čtenář happyendu? K tomu se nebudu vyjadřovat, ale já jsem byla s příběhem spokojená a moc se mi líbil. Řekla bych, že byl ještě povedenější než předešla dilogie Boss. Zdá se, že autor v rámci české literární scény přichystal opravdu slibný a kvalitní milostný románek. 

Počin bych doporučila všem, kteří mají gay romance v oblibě. Alexander Stainforth není žádný literární nováček a moc dobře ví, po čem čtenářky touží, a tak jim to ve svých knihách předává. Můžete se těšit na velmi pěkný literární zážitek. 


Anotace

MM romance
Znáte ten pocit, když se vám začne dařit, a pak se během chvilky něco pokazí? Přesně to se stalo mně.
Dostal jsem nabídku, která přichází jednou za život, a o pár minut později jsem se octl pod autem jednoho arogantního týpka. Doufal jsem, že už ho nikdy neuvidím, ale osud s námi měl jiné plány.
Je namyšlený, drzý a vzteklý nejspíš na celý svět.
Nesnáším ho.
Zároveň nemůžu popřít, že mě přitahuje.
A potom, když se málem porveme, dojde k něčemu, co jsem vůbec nečekal…


Nakladatelství: David Kaps
Rok vydání: 2020
Žánr: LGBT
Počet stran: 222
Formát: Epub, mobi





Komentáře