Recenze: PTAČÍ ŠTĚBETÁNÍ (Marcela Kotová)

Zábava a objevování s Rozárkou a Amálkou



Česká spisovatelka Marcela Kotová, která se věnuje tvorbě pro děti, je ve svém běžném životě učitelkou. Postoupila kdysi do finále soutěže Zlatá mateřinka mezi sedm nejlepších učitelek z celé České republiky, snažila se pomáhat dětem i začínajícím pedagogům a právě to ji podle dostupných informací přivedlo k psaní pro děti i pedagogy. Na svém kontě má dvanáct zábavných knih, které děti poučí či motivují k objevování okolního světa. Nejnovějším počinem u nakladatelství Bambook – Grada je Ptačí štěbetání s podnázvem Čtení s porozuměním textu. 

Ptačí štěbetání (Marcela Kotová, ilustrace Kateřina Kofroňová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Co si pod tím představit? Děti jsou po přečtení každé kapitoly vyzvány, aby splnily několik úkolů. Ty jim pomáhají orientovat se v dané pasáži a poznat, oč se v ní jednalo. Mohou kreslit, psát i odpovídat jednoslovně. Úlohy obsahují Otázky pro šikulky, Bylo v pohádce něco, co nebylo správně a bylo špatně? a kreativní zadání typu Dokresli a vybarvi dubový list nebo Do rámečku nakresli domeček. Samozřejmě, pokud si chcete ověřit, jak vaše ratolest porozuměla textu, musíte si text přečíst také. 

Jednotlivé kapitoly jsou krátké a autorka se v nich snaží ukázat například to, že povinnosti mají přednost před zábavou a je nutné pomáhat alespoň trochu rodičům, než si děti půjdou hrát. Také se dozví něco navíc jako např.: co dělá veterinář či jak se postarat o malého ptáčka, když vypadne z hnízda. Už podle názvu se vše točí kolem ptáčků a také malé Rozárky a její kamarádky Amálky.

Kapitoly na sebe navazují a předávají dětem ucelený příběh o dvou kamarádkách, které si rády hrají v lese a objevují jeho tajemství, ale bohužel i nehezké věci, které se mezi stromy dějí. Například když děti v rámci hraní vykopávají houby, nebo když pán bije psa... Zkrátka v lese se dá narazit na všelicos! 

Ptačí štěbetání (Marcela Kotová, ilustrace Kateřina Kofroňová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Poučná knížečka je útlá, má sedmdesát šest stran plus poslední stranu, na které se vlastně skrývají omalovánky pro děti s hledáním rozdílům. Příběh je čtivý, zábavný, opravdu poučný a především se díky úkolům v závěru malí čtenáři naučí vnímat text a pracovat s ním. Předpokládám ale, že to u všech nepůjde samostatně a budete muset na své poklady trochu dohlédnout. 

Pro někoho může být mínusem brožovaná vazba, kvůli které publikace působí jako velký sešit. Dětem se s ní může dobře pracovat, ale pokud ji budou držet jako klasickou knihu, může se jim s ní manipulovat o něco hůře. To už opravdu záleží na každém. 

Navíc je Ptačí štěbetání bohaté na krásné ilustrace od české ilustrátorky Kateřiny Kofroňové.  Ilustrátorka má na svých stránkách dostatek parádních kreseb, tak se můžete pokochat. Co se týče titulu, jedná se o pestré obrázky, cílené jak příběhem, tak kresbami spíše na dívky. 

Ptačí štěbetání bych doporučila spíše jako čtení pro děvčata, i když věřím, že ani chlapcům nebude vadit přečíst si o přátelství dvou dívek, o hraní v lese a ochraně přírody. Rozhodně mohu doporučit. Pokud se děti budou věnovat závěrečným úkolům, práce s textem a jeho porozumění pro ně brzy bude hračkou. :)

Ptačí štěbetání (Marcela Kotová, ilustrace Kateřina Kofroňová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky


Anotace:
Kamarádky Rozárka s Amálkou si krás přírody umějí užívat. Mají své tajné skrýše a celý les je pro ně plný tajemných míst a dobrodružství. Moc dobře vědí, co mají kytičky, stromy i zvířátka rády. Lumpům a darebákům vstup do lesa zakazují. Jednou je ze hry vyruší ptačí volání o pomoc.

Pod hromádkou listí najdou ptáčka, který vypadl z hnízda. Poranil si křídlo, a tak nemůže létat. Holčičky se postarají nejen o ptáčka, ale spolu s ním pomáhají i dalším zraněným zvířátkům a také zachraňují les. Chcete se dozvědět, co všechno při ochraně přírody zažijí? Pusťte se do čtení a zajímavých úkolů!

Nakladatelství: Grada – Bambook
Ilustrátorka: Kateřina Kofroňová
Rok vydání: 2021
Žánr: čtení pro děti a mládež
Počet stran: 80
Vazba: brožovaná 

Komentáře