Recenze: KVĚTINOVÁ KUCHAŘKA (Jana Vlková)

Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení

Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení (Jana Vlková, nakladatelství Smart Press)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Smart Press.
Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství Smart Press vychází spousty publikací žánru kuchařky, zahradní tipy, populárně naučné, či dokonce i v menšině beletrie. Všechny knihy však mají něco společného, a to kvalitní a velmi působivé grafické zpracování, kdy jsou decentní, ale přesto pěstěné do detailu. 

Stejně tak tomu je také u Květinové kuchařky, která zřejmě na první pohled zaujme všechny, kteří chtějí znát tajemství jedlých květin a bylin. Autorka však do obsahu vkládá mnohem víc než jen právě učení o rostlinách. Přichází totiž i se zajímavými interními informacemi své rodiny, které jsou občasně doprovázené fotografiemi. Jedná se o zajímavosti, kupříkladu v úvodu zmiňuje, odkud se u ní bere kulinářský um, a představuje také babiččin kávomlýnek z roku 1925. Což je pro milovníky historie opravdu lahůdkou, jelikož je i krásně vyobrazen. 

Květinová kuchařka – recept, ukázka (Jana Vlková, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky


Obsah se dělí na části, jako je úvod do knihy a návod k použití, které jsou v popředí. Dále na ústřední kapitoly Brzké jaro, Pozdní jaro, Horké léto a Babí léto, tedy období, ve kterých je nejvhodnější sbírat květiny. Vše doprovází nejen vyprávění, ale především také spousta receptů!

Působivé je, že tato kuchařka je zároveň i herbářem, jak nás o tom příhodně informuje autorka v kapitole Jak používat tuto knihu. Za svým umem si Jana Vlková stojí a tvrdí, že všechny zmíněné recepty i rostliny ochutnávala ve středním množství a opakovaně, takže by neměly nastat žádné obtíže. Tedy samozřejmě pokud vás netrápí alergie. 

Květinová kuchařka – recept, ukázka (Jana Vlková, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky


Podstatné je také znalost sběru rostlin. Netušíte, jak na to? Vůbec nevadí. I o tohle téma je publikace obohacená! Kniha je vám i průvodcem v přírodě, takže už víte, kde, jak a co sbírat, můžete tedy v daném období směle do toho. Pokud je po sběru, tak samozřejmě se dozvíte, jak s nimi doma pracovat a jak si kvítím a býlím neotrávit život. :) Podstatnou součástí jsou také zdravotní účinky!

Po úvodní části už nastupují pasáže z herbáře i kuchařky. Flóra je dělená podle období, ve kterých se sbírá. U profilu rostliny se dozvíte prakticky vše potřebné. Dozvíte se nejen její názvy, ale také kde a kdy roste, poznávací znaky a jak s ní naložit v kuchyni. Nechybí ani její ilustrace převážně v černobílém provedení, avšak s barevnými květy pro lepší poznání. 

Publikace vhodně střídá herbář a recepty v daném období. Nejprve vždy části s herbářem, poté receptury. Recepty obsahují krátký informační text, ale také postup a výčet ingrediencí. Nechybí ani informace o tom, pro kolik osob je jídlo určeno. Navíc jsou po straně k dispozici tipy a triky jako bonus. 

Květinová kuchařka – recept, ukázka (Jana Vlková, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky

Grafické zpracování je opravdu nádherné, dýchá květinovou atmosférou. Jestli máte v oblibě květiny, oči vám budou přecházet. Nechybí pestrost, ale autorka vše vhodně roztřídila, takže u herbáře jsou viditelné z části barevné a z části černobílé ilustrace, zatímco u receptů jsou velké barevné fotografie. Kniha obsahuje také celoplošné fotografie, v případě rostlin dokonce i s popisky. Nechybí ani autorčina fotografie a jiné, které z titulu dělají příhodné emotivní dílo, jelikož objevíte při prohlížení k textu hodící se fotografie dětí či třeba kočky.

Přiznám se, že jsem prozatím v počáteční části, kdy se chystám na sběr a přemýšlím, co vlastně bych ráda vyzkoušela. Do knihy bych nedoporučovala psát, papír je křídový lesklý, příjemný na dotek, opravdu by byla velká škoda zničit publikaci poznámkami. Kuchařka sice neobsahuje poznámkové části, jak to u některých jiných bývá, ale to vůbec nevadí. Každý má po ruce papír a tužku a své vlastní poznámky vždy může přiložit k publikaci a využívat ji i s nimi. 

Květinová kuchařka – ukázka (Jana Vlková, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky


Autorka Jana Vlková vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a fakultu sociálních věd. Gastronomie ve všech podobách a květiny jsou její vášní. Pořádá zimní přednášky o jedlých květech, jarní a letní semináře v přírodě. Více si o ní můžete přečíst u nakladatelství Smart Press. 

Květinová kuchařka je přínosem pro všechny, které námět zajímá. Kvalitní obsah, půvabné ztvárnění, inspirativní text. Není co vytknout, protože co autorka slibuje, to také plní a můžete s ní bez obav sbírat květy i býlí a užívat je tak, jak vás nabádá. 

Květinová kuchařka – recept, ukázka (Jana Vlková, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky


Květinová kuchařka Jany Vlkové vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Autorka poradí, kdy, kde a jak divoké i kulturní rostliny sbírat. K tomu představí vynikající, inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty.

Jedlé květy a listy podtrhují chuť pokrmů a hrají důležitou dekorativní roli. Kniha je přehledně rozdělena do kapitol „čtyř ročních období kytkožrouta“, tedy podle toho, kdy jsou v Čechách rostlinky k mání. Vychutnejte si jídla, která lahodí oku, a odhalte jedinečné chutě, které nám příroda nabízí. Váš talíř ozdobený jedlým kvítím a býlím se rázem stane uměleckým dílem.


Nakladatelství: Smart Press
Rok vydání: 2021
Žánr: kuchařky, populárně-naučná
Počet stran: 252
Vazba: pevná

Komentáře