Recenze: VYJMENOVANÁ SLOVA (Zuzana Pospíšilová)

Doplňovačky, křížovky, osmisměrky

Vyjmenovaná slova: Doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)

Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Zuzana Pospíšilová je známá spisovatelka, specializující se na dětské knížky, ať už se jedná o pohádky či dobrodružství, tak i s hodnotnějšími náměty, které mají dítka naučit různé informace. Například Vyjmenovaná slova, jako v tomto případě! 

Ilustrátor Drahomír Trsťan se chopil svého úkolu zábavně a osobitě, přičemž titul doplnil o mnoho černobílých kreseb, zaměřených převážně na dětské postavy. Zábavné ilustrace jsou doplňkem i silnou podporou textu, jelikož tohle ošemetné téma by malé studenty mohlo brzy přestat bavit, ale v případě, že se jedná o scénář škola hrou, ve studiu jen tak nepoleví. O tom ví Drahomír Trsťan své, takže cílovým čtenářům dopřává dostatek rozptýlení, ale přitom je neodvádí od tématu. Proč jsou kresby černobílé? Jako bonus je mohou děti vybarvit! 

Vyjmenovaná slova: Doplňovačky, křížovky a osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Samotným úlohám předchází krátká předmluva, která děti nabádá k učení formou zábavy. Poté následuje zaměření na vyjmenovaná slova dle pořadí, jak je známe. 

Tak lušti, vybarvuj a nauč se vyjmenovaná slova! (str. 6)


Nechybí tedy klasické doplňování y/i, ve kterém se čtenáři zabaví texty kupříkladu o strašidelném domě, starém mlýnu či zjistí, že se škodolibost nevyplácí. Autorčiným záměrem je tedy zaujmout a přitom naučit, což se dle mého opravdu vyplácí. Dokonce se zaměřuje i na významy, aby děti lépe pochopily smysl a snadněji se tak mezi vyjmenovanými slovy vyznaly. K dispozici jsou tedy už podle nadpisu doplňovačky, křížovky a osmisměrky. 

U každé kapitoly se setkáte se stejným schématem, takže malí pisatelé už budou vědět, co očekávat. Mohou se pasážím věnovat na přeskáčku, nebo luštit přímo od začátku až do konce. Je to pouze na nich, jakým způsobem se rozhodnou vyplňovat. Jelikož se jedná o útlý sešit, je snadné do něj psát a nijak vazba nepřekáží při psaní. Dá se použít tužka i pero, to už je čistě na vás. 

Vyjmenovaná slova: Doplňovačky, křížovky a osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Závěrečná část se samozřejmě neobejde bez řešení, takže i když třeba nemáte čas dítku kontrolovat správnost vyplnění, stačí, když po dokončení úkolu vyhledá příslušnou stranu na konci knihy a snadno najde výsledek. Řešení je děleno na texty a úlohy. Na úplně poslední straně jsou k dispozici vyjmenovaná slova, což už je takový bonusový prvek, aby vaše ratolest případně nemusela otevírat vlastní učebnici, když si nebude jisté. 

Vyjmenovaná slova od Zuzany Pospíšilové jsou podstatným pomocníkem při učení a opakování tohoto tématu. Publikace obsahuje vše nezbytné a nemá navíc nic nepotřebného, takže děti nebude vůbec nic odvádět od učení zábavným způsobem. Na procvičování naprosto perfektní. Mohu doporučit! 

Vyjmenovaná slova: Doplňovačky, křížovky a osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky


Anotace: 
Tvrdé, nebo měkké? Váháš, kdy psát po obojetných souhláskách měkké I a kdy tvrdé Y? Procvič si vyjmenovaná slova a poznávání slov příbuzných! Tohle je pro tebe ta správná knížka.

Křížovky, osmisměrky, vtipné obrázky a omalovánky ti pomůžou se záludnostmi pravopisu. Tvrdé, nebo měkké? To už pro tebe nebude záhada!

Ilustrovaný soubor pravopisných úkolů poslouží při domácí přípravě a uvítají ho jistě i učitelé pro zpestření výuky.

Nakladatelství: Grada – Bambook
Ilustrátor: Drahomír Trsťan
Rok vydání: 2021
Žánr: pro děti a mládež, cvičebnice
Počet stran: 80
Vazba: brožovaná

Komentáře