Recenze: PŘÍLIV (Lucie Schánělová)

Dramatický, vzrušující a pikantní počin o toxickém vztahu! 

Příliv (Lucie Schánělová, nakladatelství Pointa), New Adult

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Pointa.


Pod ryze letní obálkou, která ve vás opravdu snadno vyvolá spojení s horkou Kalifornií, se skrývá dramatický, vzrušující příběh plný emocí, jejž sepsala debutantka Lucie Schánělová. Pardubická rodačka vydala za vaší podpory titul u nakladatelství Pointa a já vám jej velmi ráda představím.

Vyprávění v ich-formě působí autenticky a naivně, přesně podle ústřední hrdinky, kterou je mladičká Nicole. Ta vidí svět jako běžný dospívající a kladem je, že se to odráží rovněž i ve stylu psaní. Ten šikovně vystihuje nejen atmosféru, myšlenky a emoce, ale také poutavé prostředí slunné Kalifornie. Pravda, dynamika z počátku pokulhává, než nabere ten správný ráz a napětí. A navíc by vůbec neškodilo příběh proškrtat, jelikož obsahuje nadbytečné texty, které jej zpomalují, i když nejsou tolik na závadu, pokud máte obsáhlejší a volnější děj v oblibě. Rozhodně se jedná o ryze dívčí čtení, spíše cílené na čtenářky, které chtějí něco příjemně odpočinkového, zaměřeného nejen na milostný románek, ale také na samotnou hrdinku. 

Nicole pochází z Aljašky. Už od prvních stran působí jako mladá naivní dívka, rozmazlená a světa neznalá. Dá se říct, že postrádá pud sebezáchovy. Ne každému může být sympatická, ale charakteru nelze upřít věrohodnost a upřímost. Nicole je snadné okouzlit, a tak padne do pasti skoro prvnímu klukovi, kterého zahlédne. Ihned se dušuje, že podle chůze a postoje jej dokáže soudit a zná jeho chování, ale Nicole není vystudovaná psycholožka, aby dokázala lidi takto odhadnout... A tak se nechá zlákat, protože odolat je těžké. 

Neměla bych, ale slepě jsem mu věřila. (str. 15) 


Příběh je z počátku rozvláčnější, než se rozvine toxický vztah a vzrušení, chvilku si počkáte. Na pořadu dne je totiž stěhování a Nicolininy nářky, jelikož se z Aljašky nechtěla stěhovat na druhý konec světa. Pochopitelné obtíže se však brzy změní v radost, když objeví krásy nového prostředí... slunce, pláže a nádherné surfaře! 

Daniel je tajemný hrdina. Účelně a šikovně psaný tak, aby se z něj nejen Nicole podlomila kolena, a tak cílové čtenářky nejspíš okouzlí úplně stejně. Má takřka vše, co ženám na mužských literárních hrdinech imponuje. Tajemství, jistou hrubost, sebejistotu, finanční zázemí a osobitost, ale... také k němu patří i negativnější vlastnosti, které z něj dělají někoho mnohem zajímavějšího, než by se na první pohled mohlo zdát. 

Kdo je Daniel Bennett? To je dobrá otázka. Daniel Bennett je momentálně můj důvod, proč si tu začít zvykat, pro co tu žít, a nejen smutnit po bývalém domově. Ve skutečnosti sama pořádně nevím, co je zač. Ale to se těžko vysvětluje. A ano, je to surfař. To je tu snad každý. Uvidíme, jestli se pustím do surfování. (str. 46)


Nicole tak neplánovaně začíná těžké období a první láska získává hořkou pachuť. Není totiž jen krásná a plná radosti. Některé čtenáře nenadchne, o jak přímočaré čtení se jedná, jelikož Nicole jde Danielovi ve všem na ruku, jako by byla slepá a hluchá. Postupem času může mít pocit, že nepřemýšlí, ale jedná jen skrze své pudy. Což se dá i pochopit, je silně zamilovaná a prožívá něco žhavého. Účelovost může některé čtenáře bít do očí, občas autorka i tlačí na pilu, ale u takového dívčího čtení se jedná o omluvitelný úkaz, který se objevuje nejen v českých, ale i zahraničních verzích lásky dospívajících. Předpokládám, že ty, kteří se rozhodnout začíst s touhou po vzrušujícím a pikantním románku, nebude negativně nic rozrušovat. 

„Budu s tebou mluvit na rovinu. Jestli mě chceš jen pro sebe, budu spát jen s tebou. To pro mě není problém, i když nevím, jak dlouho to vydržím. Nemůžu ti tu slíbit vztah, na to já prostě nejsem.“ (str. 20)


Příjemné je, že vedlejších postav není přehršel. Převážně se Nicole setkává se svou matkou, ke které se chová na svůj věk někdy možná až příliš pubertálně, anebo se mimo Daniela potkává se svým sousedem Liamem. I tyto charaktery jsou vytvořeny poměrně uvěřitelně, ač někdy působí účelovějším dojmem, to když se dotýkají prvoplánové scény, pro kterou byli primárně sepsáni. Ale pro cílové čtenáře se nejedná o závažný problém, který by je odradil. 

Dějová linie je zaměřená na toxický vztah Daniela a Nicole. Milostné dobrodružství je ve stylu New Adult, takže obsahuje nejen polibky a mazlení, ale také erotické scény. Ty se pohybují na pomezí erotického románu pro ženy a pro dospívající, jelikož tady se nejedná o ryze běžné scény, ale o něco pikantnějšího. Nechybí ani klasické dramatické klišé o setkání s ex, žárlivost, apod. Jedná se sice o otřepané náměty, ale osvědčené a většina čtenářek něco takového nejen očekává, ale opravdu se na to těší. 

Zajímavým plusovým tématem je rozhodně surfování. To je pro Daniela takřka důvodem k životu, není tedy divu, že mu autorka věnovala tolik prostoru. Opravdu se toho hodně dozvíte. Jak moc autentického náhledu na surfing se vám dostane, nesvedu posoudit, ale rozhodně mě Lucie Schánělová mile překvapila všemožnými pojmy a informacemi o tomto sportu. Věřím, že osloví i vás. 

Dílo by se s ohledem na toxický vztah dalo přirovnat k sérii After od Anny Todd, kde atmosféra a chemie fungovala podobně, i když tento počin je uvolněnější, co se týče křečovitých schémat, a tak dává možnost i překvapit, na rozdíl od After. Erotické scény jsou tvrdší než v běžných romancích, proto není divu, že v komentářích na knižních databázích se v případě Přílivu skloňuje i Padesát odstínů od E. L. James. I když s tím bych úplně nesouhlasila. Ač má takové prvky, je originální a čím blíže se dostáváte k samotnému závěru, tím zajímavějším se stává. Tam se totiž rozvíjejí i jiné prvky a o něco srdceryvnější, avšak v mezích únosnosti. 

„Jak bych ti to nejlépe vysvětlila? Určitě za ten čas s ním už trošku do surfování vidíš. Takže, Daniel je jako ta největší, nejdivočejší a nejnebezpečnější vlna. Žije si svůj život, osamocená v oceánu. A nikdy nikomu nedovolí, aby ji zkrotil. Všichni po ní touží. Spousta lidí se na ní zraní. Ostatní se jí bojí. Ale někdy se najde jeden surfař, co ji pokoří. Myslím, že ty jsi ten jeden člověk, co ho zkrotil. Daniel měl holky vždycky jen na sex. Nikdy se k nim nechoval jako k tobě. Nikdy žádnou nevzal mezi nás.“ (Str. 85)


Přiliv má své kouzlo, přislib temnější touhy, náboj a nabízí pikantnost, kterou ocení čtenářky, které chtějí něco žhavého a toxického čistě jako oddechové čtení, jež je okouzlí a svede z cesty.
Pokud knihu otevíráte s těmito tužbami, vyplní je. 

Jaký je můj čistě subjektivní názor? Škoda, že titul nebyl na české literární scéně k dispozici o několik let dříve, teď už si mě nezískal tolik, jako kdybych ho četla v jiném věku. Ačkoliv i tak by mi Nicole nebyla sympatická a drásala mi nervy svou hloupostí a naivitou. Netuším, co na ní Daniela uchvacovalo. Možná bezbřehá důvěra, infantilnost či absence pudu sebezáchovy? Mohl s ní mávat, jak se mu zachtělo a ona mu beztak šla na ruku. To je dost prvoplánové a účelové, ale svým způsobem to má půvab. Osobně si myslím, že kniha se zalíbí spoustě cílovým čtenářkám a budou prahnout i po pokračování s názvem Temné hlubiny, které by mohlo být zas o stupeň lepší, jelikož autorce um ke psaní dramatických a emotivních „New Adultek“ nechybí. 


Anotace: 
Erotický román z prostředí Kalifornie plný surfařské atmosféry. Nicole postupně odkrývá temná tajemství surfaře Daniela. Jak to dopadne?

Nicole se po otcově smrti podvolí přání své matky a odstěhuje se s ní z Aljašky do Kalifornie. Tam dojde k osudovému seznámení s místním surfařem Danielem Bennettem. Nicole si je vědoma toho, že Daniel, který žije tak trochu bohémským životem, není typ muže, na jaké byla doposud zvyklá, a proto si lásku k němu dlouho nechce přiznat. Postupně odhaluje Danielovu temnou minulost. Uvědomuje si, že adrenalin, který prožívá při surfování, přenáší i do postele: obyčejný sex mu nestačí. A pak prožijí noc, která jí otevře oči.

Nakladatelství: Pointa
Série: Příliv (1.)
Rok vydání: 2021
Žánr: New Adult
Počet stran: 416
Formát: mobi, epub, PDF

Komentáře