Recenze: LOGOHRÁTKY (Zuzana Pospíšilová)

Zábavné procvičování jazýčku! 

Logohrátky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Zdeňka Študlarová, nakladatelství Grada – Bambook)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.


Česká spisovatelka Zuzana Pospíšilová má na svém kontě ohromné množství knih pro děti. Pokud se databáze knih neplete, tak přes dvě stě titulů pro malé i větší čtenáře! Autorka se věnuje především tvorbě příběhů pro první čtení, ale nezaostává ani v psaní všeobecných encyklopedií, poezie pro děti či pedagogice. Má rozepsaných několik sérii pro děti, ať už reálných či fantasy. Mnoho jejích děl má také víc než jedno vydání. I to je případ Logohrátek, jejichž nové vydání vám právě představím. 

První vyšlo v roce 2018 u nakladatelství  Bambook – Grada. Nyní nakladatelství vydává dotisk, protože tento pomocník s výslovností se ukázal jako kvalitní rádce. 

Logohrátky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Zdeňka Študlarová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Na první pohled upoutají ilustrace české ilustrátorky Zdeňky Študlarové. Ani ta není na české literární scéně nováčkem a na svém kontě má kolem pětatřiceti knih, kterým dodala krásné pestré kresby. Předpokládám, že veselé, barevné a opravdu povedené obrázky se zalíbí nejen dětem, ale i dospělým. Jsou zaoblené, autentické a přesto působí pohádkovým dojmem. 

Titul čítá sto dvacet stran a dělí se na několik ústředních kapitol. Mezi úvodní texty, určené pro rodiče, patří kategorie Jak s knihou pracovat a také Řeč a její vady. Pro děti už jsou dále tyto pasáže:

  • Jazýčková rozcvička
  • Správná výslovnost hlásek
  • Střídání S – Š, Z – Ž, C – Č ve slovech
  • Kam se slova schovala?
  • Souhláskové shluky
  • Hlásku změníš, vynecháš, a hned jiné slovo máš 

Tato kniha by se mohla stát cenným pomocníkem dětí, které mají potíže s výslovností. Problematickým hláskám je věnován dostatečný prostor v podobě říkanek, hádanek a úkolů, které jsou pro předškoláky poutavé a zajímavé, a tak pro ně bude procvičování správné výslovnosti spíše zábavou než učením. (z úvodu) 

Logohrátky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Zdeňka Študlarová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Básničky, právě ty provázejí děti teoretickou výukou, kterou vede rodič. Na každé nové procvičování je k dispozici blonďatá paní učitelka, která formou textu v bublině říká, co dítko má udělat a jak s danou pasáží pracovat. Začátek je spíše na procvičování jazyka, kdy má dítě svůj jazyk různě ohýbat, zkoušet jeho možnosti a naučit se s ním pracovat prostřednictvím zábavy či olizování rtů od čokolády. Proč ne? Dopomáhá k tomu také imitace různých zvuků či jazykolamů. 

Na děti čeká nejen zábava v podobě doplňovaček, hádanek či dalších hlavolamů, ale také naučné texty. Autorka se rozhodla dětem představit nejen něco z fauny a flóry, ale také zabrousí například do oblasti divadelnictví, letectví, anatomie atd. Ukazuje různé významy jednoho slova (klíč, zámek, apod.) a po celou dobu tak vlastně představuje, jaká kouzla náš rodný jazyk umí. Pro děti, které mají s výslovností obtíže, nebude vše jednoduché, ale věřím, že opakováním a hrou se kniha stane jejich opravdovým pomocníkem. 

Logohrátky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Zdeňka Študlarová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Moji chlapci na básničky a hravou formu knihy reagovali velmi dobře. Snadno pochopili podstatu úkolu, bavilo je to a velmi se jim líbily obrázky i básničky. Některé z nich je lehké se naučit zpaměti. Navíc se jim líbilo, že titul nemá klasický formát, ale je širší a kratší jako v případě notového sešitu. 

Logohrátky Zuzany Pospíšilové rozhodně mohu doporučit všem, kteří chtějí zapracovat na správné výslovnosti svého dítka. O zábavu a ponaučení určitě nebude nouze a ke všemu kniha pomáhá. :)

Logohrátky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Zdeňka Študlarová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky



Anotace: 
„Opičinky opičí svaly nejlíp procvičí.“ Neohebný jazýček zase nejlépe rozpohybují Logohrátky. Není výslovnost vašeho předškoláka úplně v pořádku? Rádi byste své dítě podpořili v mluvních dovednostech a motivovali ho ke správné výslovnosti? Skvěle vám v tom pomůže tato hravá ilustrovaná knížka. Díky říkankám, hádankám a zábavným úkolům se svým předškolákem procvičíte výslovnost těžších hlásek a hláskových skupin, a navíc si spolu užijete hodně zábavy.

Nakladatelství: Grada – Bambook
Ilustrátorka: Zdeňka Študlarová
Rok vydání: 2021
Žánr: pro děti a mládež, naučné
Počet stran: 120
Vazba: pevná

Komentáře