Recepty: ZELENINOVÁ KUCHAŘKA (Petr Klíma)

Z farmy přímo na váš stůl

Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl (Petr Klíma, nakladatelství Smart Press)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Smart Press.
Chci zakoupit tento titul!


Chcete využívat lokálních, a nikoliv importovaných výrobků? Šéfkuchař Petr Klíma se zaměřil na zeleninu rostoucí v naší republice v různých obdobích a sestavil dle toho množství receptů. Není třeba tak sahat po zahraničních produktech, české farmy nám bez problému dodají vše potřebné. Tím se stává kuchařka opravdu jedinečným počinem pro všechny, kteří dávají přednost českým výrobkům a touží s nimi také vařit. 

Kniha vyšla v edici Jídlo jako lék, takže předpokládáte správně, že z daných jídel získáte vy i vaše rodina množství potřebných vitamínů. Samozřejmě také záleží na tom, zda budete užívat kvalitní a čerstvou zeleninu. Jestli bio či, „nebio“, to už je čistě na vás, podstatné je, abyste se řídili rozhodnutím, kterým věříte, a dle receptů tak kouzlili potřebná a chutná jídla. Jako bonus jsou k dispozici také tipy a zajímavosti přímo od českých farmářů! 

Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl (Petr Klíma, nakladatelství Smart Press), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky

Není těžké se v kuchařce orientovat. Už v úvodu je dělená na jarní období, ale také jako bonus obsahuje část exotika. V tomto případě se jedná o využití některých tzv. superpotravin, které nejspíš nezakoupíte u našich trhovců, ale naopak právě v supermarketech. V případě, že tíhnete k české kuchyni, pro vás bude pasáž nadbytečná, jelikož se jedná o opravdu exotické zeleninové pokrmy, ale zas proč nezkusit něco nového...

Publikace se nazývá Zeleninová kuchařka, předpokladem tedy je zelenina, jelikož Petr Klíma je vegetarián a podle statistik je na světě až 48 % vegetariánů. Nebuďte tedy zaskočení, že se v receptech nedozvíte nic o jídle s masem. Ale jelikož lidé, kteří vaří běžně z masa, jsou vynalézaví, tak věřím, že stejně jako já i vy zvládnete si maso prostě vhodně k zeleninovému pokrmu doložit. Není tedy vůbec žádným problémem, co se týče zeleninových příloh, připravit si k nim pořádný steak. V případě, že jste vegetariáni, vám rozhodně nic chybět, co se týče receptů, nebude. 

Zdroj: archiv recenzentky


Jak je zvykem, tak recept vždy obsahuje krátký informační text o pokrmu, postup, ingredience a v tomto případě také značky, které vypovídají o počtu porcí, době přípravy či o tom, zda je jídlo bez lepku nebo cukru. Tím pádem jsou tyto recepty vhodné také pro různé diety či omezení týkající se potravin. 

Recepty jsou různorodé a tolik lákavé! Mně osobně se příprava nezdála těžká, některé jsou jednodušší, jiné o něco složitější, ale kuchařka, která běžně vaří, s tím dle mého nebude mít problém. Já také vařím každý den, takže jsem neměla nejmenší problémy s úpravou jídla ani se zakomponováním masa, jelikož zelenina by nám nestačila. 

Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl (Petr Klíma, nakladatelství Smart Press), ukázka, recept
Zdroj: archiv recenzentky


Kniha je opět kvalitně graficky zpracovaná. Především jsou k dispozici fotografie pokrmů, které jsou naaranžované tak lahodně, až se vám budou sbíhat sliny. Názorné ukázky přípravy publikace neobsahuje, ale dle mého ani není potřeba. Namísto toho se dočkáte velkých, malých či celostránkových fotografií zeleninových produktů. 

Šéfkuchař Petr Klíma čerpá ze svých zkušeností, prošel mnoha různými restauračními zařízeními, která rozvíjela jeho schopnosti. Díky cestování schopně propojuje českou a světovou kuchyni. U nakladatelství Smart Press autor vydal právě tento zeleninový debut a v roce 2019 Luštěninovou kuchařku, kterou vám na projektu také představíme. 

Titul bych doporučila všem, kteří chtějí vařit podle dostupných českých produktů v rámci vegetariánské kuchyně. Publikace je opravdu povedená  a krásná, recepty funkční a snadné. Mohu s radostí doporučit. 

Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl (Petr Klíma, nakladatelství Smart Press), ukázka, recept
Zdroj: archiv recenzentky

Zaujalo mě, že autor vydal kuchařku, která nás inspiruje k použití zeleniny z lokálních farmářských trhů v aktuálním ročním období. Jak sám podotýká, v supermarketech je celoročně k dispozici různorodé množství zeleniny, masa a ovoce. Cílem jeho knihy je však nabídnout nám kvalitní a zajímavé recepty, které nám pomohou omezit spotřebu importovaných produktů a pomohou zaměřit se na české výrobky. Mě osobně názor Petra Klímy potěšil a povzbudil, protože se snažím preferovat naše české produkty a s jeho pomocí věřím, že mi to teď půjde ještě mnohem lépe! Vrhla jsem se proto do publikace s nadšením a velkým očekáváním, které autor bravurně splnil. Jsem z vyvážených receptů v daných obdobích nadšená a spokojená, že si budu moci dopřát české čerstvé výrobky i v době, kdy jindy už sahám po těch ze supermarketu.  

Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl (Petr Klíma, nakladatelství Smart Press), ukázka, recept
Zdroj: archiv recenzentky


Anotace:
Co vlastně jíst, když nechceme konzumovat tolik masa, mléčných produktů, cukru a lepku? Vyzkoušejte nejoblíbenější a osvědčené postupy autora, který denně připravuje zdravé a výživné menu plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilnin, jako jsou například jáhly, pohanka či quinoa. Všechny recepty jsou veganské – nepoužívají živočišné produkty, tedy ani mléko a vejce. Řada receptů je bezlepkových. Nejlepší zelenina je ta čerstvá, a tak autor knihu rozdělil do čtyř ročních období. Kniha obsahuje téměř 100 sezonních receptů, seznamuje s tradiční i zapomenutou zeleninou, jako je tuřín, vodnice, kadeřávek či černý kořen.

Nakladatelství: Smart Press
Rok vydání: 2017
Žánr: kuchařky
Počet stran: 208
Vazba: pevná 

Komentáře