Od polévky po dezerty
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Smart Press.
Chci zakoupit tento titul!
Špalda, červená pšenice, kamut, pšenice ozimá, ječmen, žito, oves, jáhly, pohanka, kukuřice, rýže mnoha druhů, quinoa, amarant, čirok aneb takhle zní podnázev knihy, která se zaměřuje na obiloviny. Tento počin připravil se vším všudy Petr Klíma. Autor blogu Greenwayfood.cz a také dvou úspěšných kuchařek: Luštěninová kuchařka a Zeleninová kuchařka.
V předmluvě vás autor informuje o tom, že před sebou máte kuchařku plnou zdravých a pestrých receptů z výživných surovin, s čímž mohu opravdu souhlasit. Petr Klíma vyvrací mýtus, že jsou obiloviny nezdravé a způsobují civilizační choroby. Pro něj jsou takové představy zavádějící a příliš úzké, rozšiřuje vám tedy obzory a pomáhá najít rovnováhu stravování. Samozřejmě nechybí ani popis, jak knihu používat, což je jednoduché. Je totiž přehledná a rozdělená do několika kategorií. Petr Klíma má recepty ověřené, ať už je vařil v restauraci, či ve své domácnosti.
Zdroj: archiv recenzentky |
Tvůrce se každé obilovině věnuje, podává o ní podstatné informace, uvádí vychytávky a zajímavosti. Je znát, že se vyzná, v dané oblasti se pohybuje a rozhodně neoplývá pouze teorií, ale rovněž praxí.
Titul je dělen na kategorie:
- Pšenice (osmnáct receptů)
- Bulgur a kuskus (pět receptů)
- Oves, ječmen a žito (osmnáct receptů)
- Jáhly (jedenáct receptů)
- Pohanka (čtrnáct receptů)
- Kukuřice (sedm receptů)
- Rýže (deset receptů)
- Quinoa, amarant a čirok (devět receptů)
V závěru naleznete také shrnutí podstatných postupů a praktické rejstříky, rady, nákupní seznam či autorův medailonek. Tak se dozvíte, že Petr Klíma je šéfkuchař restaurace Country Life, kde působí více jak deset let, a specializuje se na veganské recepty. Už ve svých předešlých kuchařkách se zaměřil na propojení české a světové kuchyně, kterou poznal na cestách a školeních.
Zdroj: archiv recenzentky |
Receptura vždy nabízí krátký úvodní text, kde autor hovoří nejen o své praxi, či přibližuje lehce svůj život, ale také představuje zajímavosti o daném jídle nebo upozorňuje na jeho jedinečnost. Samozřejmě nechybí seznam ingrediencí a vhodně sepsaný, snadno pochopitelný postup. Vše obsahuje také značky, dle kterých kupříkladu poznáte, kolik porcí z daných surovin vytvoříte, jak dlouho bude trvat příprava, a zda je pokrm s lepkem nebo bez lepku, což je zejména pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu, důležité.
Autor si nedal záležet jen na textu, ale také pro knihu vytvořil velmi kvalitní a nápadité fotografie, které jsou na první pohled opravdu působivé a krásné. Navíc všechna jídla v autorově podání vypadají velmi lákavě. Snadno se tak nabudíte je vyzkoušet. Věřím, že nebudete litovat.
Zdroj: archiv recenzentky |
Já se řídím zásadou, že každý recept si lze přizpůsobit. Nevím, jak by se na to díval Petr Klíma, ale nejsem vegetariánka, a přesto jeho recepty využívám, jen k nim ve vhodné míře přidávám maso a nebo je vyhledávám, když mám chuť na lehčí a pestřejší stravu. Výživné a zdravé rozhodně jsou a jste-li jako já a toužíte po vitamíny naplněných pokrmech, pak vám kuchařky Petra Klímy určitě přijdou vhod. Touto jsem prozatím okouzlená jen po teoretické stránce, ale mám v plánu ji začít využívat jako běžného rádce v kuchyni a věřím, že budu spokojená, stejně jako s předešlými dvěma počiny.
Zdroj: archiv recenzentky |
Rok vydání: 2021
Žánr: kuchařka
Počet stran: 224
Vazba: pevná
Komentáře
Okomentovat