Recenze: PĚTKRÁT OUT (skupina autorek)

Gay i lesbické romance v průměrném balení


Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.
Chci zakoupit tento titul!


Pět českých začínajících autorek, které mají za sebou více či méně zkušeností, se rozhodlo sepsat povídky pro LGBT antologii. Mezi věhlasnější jména patří rozhodně Eva Pospíšilová, spoluautorka románu Pátá minuta je o nás (recenze). Počin vyšel u nakladatelství Větrné mlýny jako young adult LGBT pro náročnější čtenáře. Právě tato autorka vás zřejmě ke čtení daného titulu přitáhne jako mě. Pravdou však je, že publikace bohužel neskrývá jen kvalitní díla...

Lítej se mnou – Martina Vitmanová

Sbírku otevírá debut Martiny Vitmanové, který jednoduše zobrazuje život běžné rodiny. Charakteristika postav není z počátku ideální, jelikož jsou představovány v rámci několika odstavců hned za sebou, ale naštěstí se jedná jen o čtyři hrdiny. Tedy čtyřčlennou rodinku, která se vrací domů a cestou se zastaví v rychlém občerstvení a právě tam se ústřední protagonista Michal setká s Lukášem. Potají od něj obdrží číslo a dlouho se rozmýšlí, jestli vůbec napsat. Nakonec se tedy očekávaně odehraje setkání, proběhne také gay romance ve stylu první lásky, ale podstatné je Michalovo „vyoutování“ a přijetí nebo nepřijetí od jeho rodiny. 

Autorka téma zpracovala prostě, ačkoliv začátek je zdlouhavější, konec je zbytečně useknutý a zasloužil by si více pozornosti ohledně řešení. Ale celkově styl psaní v er-formě je čtivý, nepostrádá emoce, myšlenky a jisté drama. Příjemná a čtivá prvotina, která sice neoslní, ale potěší. 


V odborné péči – Vladislava Štorchová

Krátká debutová povídka, psána v er-formě květnatějším stylem, dává důraz na emoce a atmosféru. I přesto však působí prostším dojmem, jelikož se autorka pohybuje na povrchu. Ztvárňuje příběh dvou žen, pacientky Rose a její psycholožky Alice. Rose polemizuje o existenci lásky, o tom, co láska vlastně je, a touží po své lékařce. Splní se její přání? Určitě by bylo vhodnější téma rozepsat, takhle vše vyznívá jako plytké povídání o lásce, ale prakticky onen vztah dvou žen nic nepředá. 


Na parchanty a mrchy – Lucie Huková

Autorka už má na svém kontě román Daruj mi křídla (recenze), jednalo se o ryze oddechovou romanci a tento příběh je prakticky stejný. Velmi odlehčený, obsahuje drama i klišé, které v romantických dílech najdete. Nepostrádá emoce, ale propracovanost mu chybí. Lucie Huková styl psaní od své prvotiny nijak nevylepšila a s ohledem na to a na prostší, i když obsáhlejší děj je její povídka zřejmě nejslabší z celého sborníku. Což je škoda, potenciál má, ale bylo by potřeba se textu více věnovat. Styl psaní v er-formě ke všemu zohledňuje dva úhly pohledu, které však od sebe nejsou nijak odlišené a vyznívají nastejno. Spisovatelce se nepodařilo řádně odlišit texty a vykreslit lépe charaktery. Samotný příběh je jednoduchý. Vypovídá o Martinovi, který se zamiloval do muže, jenž nedokáže být věrný. Samozřejmě jej podvede, a tak se Martin dostává z rozchodu. Stojí při něm kamarádka Martina, díky níž se seznámí s Petrem... a pak následuje scénář, který nepřekvapí. 


Jen ti chci připomenout – Eva Pospíšilová

Eva Pospíšilová je spisovatelka, která se podílela na kvalitním románu Pátá minuta je o nás. Ten vyšel u nakladatelství Větrné mlýny a je natolik povedený, že jej bez obav doporučuji i náročnějším čtenářům. A teď už se tedy dostáváme k povídce, která mě na čtení nalákala. 

V ich-formě se před vámi začíná odvíjet reálný příběh. Musím uznat, že autorka má opravdu talent a dokáže poutavě psát, jak už víme z jejího románu Pátá minuta je o nás dvou. I v tomto případě si své čtenáře snadno získá. Píše s lehkostí a uvěřitelností, vkládá do děje velmi přirozeně emoce, myšlenky i dynamiku, takže se nenudíte a vše se čte lehce. 

Ústřední hrdinka je šestnáctiletá dívka, která je zřejmě na třídním táboře. Stejně jako u románu Pátá minuta je o nás je znát lehce depresivní atmosféra, což je příznivým doplňkem. Dílo není hlubokomyslné, a přece nese své poselství, jemné, vkrádající se postupně do děje. Jak může chutnat polibek od dívky a co všechno skrývá dospívání a život? I to se autorce podařilo zobrazit v kvalitní povídce. Eva Pospíšilová umí psát, umí zapůsobit a předat vám něco víc. Doufejme, že se od ní i její spoluautorky brzy dočkáme dalších textů. Mně osobně se četlo skvěle a jsem okouzlená, i když taková témata nevyhledávám. 


Lentilky – Tyra Hawking

První setkání s Tyrou Hawking dopadlo zdárně. Úvodní odstavec působil lehce vachrlatě, ale pak se vše uhladilo a v ich-formě se začal odvíjet příběh okořeněný posedlostí a špetkou stalkerství. Hlavní  hrdina Patrik měl vše naplánované. Přítelkyně Veronika znamenala můstek k jeho budoucnosti, dům plný dětí a manželka. Najednou se však všechno, v co doufal a vysnil si, změnilo v nezajímavost a mohl za to právě Daniel. Ten se stal jeho posedlostí. Nikdy by ho nenapadlo, že ho okouzlí a pohltí, i když s ním nikdy nepromluvil. Rozhodně velmi hezká povídka na závěr, která se opět povedla a nepostrádá emoce, atmosféru a promyšlený příběh. 


Antologii by určitě neuškodila větší korektorská péče, především u textů slabších autorů. Některé příběhy jsou kvalitnější více, jiné méně. Já hodnotím sbírku poměrně dobře, protože na mě udělaly dojem tři povídky z pěti. 

Škoda jen, že sbírka není ničím obohacená. Určitě by nebylo na škodu, kdyby se jí někdo věnoval i po grafické stránce. Takhle to působí, jako by se někdo narychlo rozhodl vytvořit LGBT antologii, přičemž neměl ani dostatek kvalitního materiálu, natož snad nějaké doplňkové kresby či zajímavý nápad na grafické zpracování. Stejně průměrně a obyčejně vyznívá knižní obálka, která sice odkazuje na dané téma, ale jinak vlastně nezaujme. Při větší péči by i kvalita byla zřejmě vyšší. 

Tento počin mohu doporučit spíše nenáročným čtenářům, kteří si chtějí prostě počíst v rámci LGBT žánru. Náročnější čtenář by určitě nebyl spokojený se všemi příběhy, ale Lítej se mnou, Lentilky a především Jen ti chci připomenout se zdá být vhodným kandidátem ke čtení. 


Anotace: 
Pět dvojic hrdinů a hrdinek s více či méně vyjasněnou sexuální orientací se snaží vypořádat nejen se svými vlastními emocemi, ale taky s rodiči a přáteli. Zkrátka přiznat barvu, což mnohdy není vůbec snadné.

Naklatelství: Martin Koláček – E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Žánr: LGBT povídky
Počet stran: 160
Formát: PDF, epub, mobi



Komentáře