Recenze: LESNÍ KLENOT (Katherine Luka)

Úspěšné pokračování série Flemingovi! 

Za recenzní e-knihu děkuji autorce Katherine Luka.
Chci zakoupit tento titul!


Česká spisovatelka Katherine Luka, specializující se na historické romány, vydala u nakladatelství KKnihy nový román. Volné pokračování série Flemingovi, která čtenářkám představuje romance tří bratří. Jako první jsme měli možnost nahlédnout na život nejstaršího Fergussona, který si nás získal v prvním díle s názvem Lovec věna (recenze). V nejnovějším počinu nám svůj život předvede v plné parádě Dean a v závěrečném určitě zahoříme pro benjaminka Niala. 

Příhodné je, jak jsou si obálky podobné, takže pokud by knihy někdy vyšly v pevné vazbě, rozhodně budou v knihovničce s takovou krásnou a vytříbenou obálkou dělat parádu.

Vypravování v er-formě zahrnuje dva úhly pohledů ústředních protagonistů. Snadno tak nahlédnete do myšlenek, emocí i života Rosemary a Deana, kteří jsou odlišní, a přec je něco spojuje. Co se týče stylu psaní, je vidět, že autorka má zkušenosti, umí využívat svou slovní zásobu a pracovat s textem. Ten snadno přizpůsobila historickému románu, co se týče použitých slov či výrazů, kterých by klidně mohla přidat, ačkoliv chápu, že by pak mohla odradit čtenáře, kteří nemají tento žánr tolik načtený. Náročnější čtenář bude nadšený z použití dobových frazémů (kupříkladu bohatý jako Krésus) nebo poukázání na faktické objevy, co se týče využívání ovčích střev v intimní oblasti. To je spíše taková zajímavost, ale Katherine Luka vhodně zobrazuje, jak to dříve fungovalo, a o to reálněji děj vyznívá. 
 

Byl to velmi starý dům, ztracený v lesích. Stavěl se čelem ke všem výzvám, které snad mohly přijít po jediné příjezdové cestě, a mžoural na návštěvníky poloslepými tabulkami špinavých oken. Celý byl postaven z velkých šedožlutých kamenů, jen krovy, vnější galerie ve výši prvního patra a dvojité schodiště byly ze dřeva ztmavlého věkem. (str. 8)


Z počátku je několik pasáží, které pohlížejí na minulost. Jsou s lehkostí zakomponované a čtenář se nijak neztrácí. Přímá řeč je přesně taková, jakou očekáváte. Spisovná i nespisovná, důraz se dává na vykání z pozice žen i tykání ze strany mužů, jak bývalo zvykem. 

Už od prvních stran vás autorka snadno vtáhne do děje a její příběh působí živým a dynamickým dojmem. O slovo se hlásí Rosemary, která se snaží vrátit ke svým rodičům. Je zklamaná. Práce, kterou měla vykonávat, ji ponižovala a nejen to, nedostala zaplaceno tak, jak bylo zapotřebí, a ona má teď výčitky. Její otec je totiž nemocný a nutně potřebuje finanční pomoc, jenže tu mu Rose jen tak dopřát nemůže. Když při své cestě, kdy ji stihne déšť, narazí na prázdný dům v lesích, schová se, aniž tuší, že nový majitel se záhy objeví... Později se stává zaměstnankyní a stará se o Lesní klenot, podle kterého se kniha jmenuje. 

Dean Fleming je prostřední z tria obávaných bratrů. Ne že by oni sami měli tak zhýralou minulost, pověst jim zkazil jejich otec a kvůli ní se podnikání vede o dost hůř. Dean a jeho mladší bratr Nial totiž podnikají ve výrobě zemědělských strojů, což je poměrně lukrativní, ale stojí to samozřejmě čas a spoustu práce. Dean i přesto má možnost užívat si s atraktivními dívkami a věnovat se svým oblíbeným kratochvílím – kartám a alkoholu. Také se rozhodne odkoupit a spravovat Lesní klenot. 

Charaktery jsou uvěřitelné a snadno si vás získají. Mají své klady i zápory, dokážou překvapit. Rosemary má silné morální zásady a na rozdíl od Deana je nepřekvapivě citlivější a také zranitelnější. Když pro něj začne pracovat, je z toho celá nesvá a Dean ji víceméně děsí. On sám působí trochu neotesaným a hrubým dojmem, ale přitom to není ještě ztracený případ. Navíc dokáže být jako svůdník okouzlující, čímž si získá nejen Rose, ale také nejednu čtenářku. 

„Budu k vám upřímný, protože jste inteligentní žena, která by okamžitě prokoukla každý pokus o faleš. Nebudu vám vykládat romantické nesmysly, vím, že jste příliš racionální na to, abyste mi na ně skočila. Fakt je, že vás potřebuji.“ (str. 103)


Pravda, námět není nejoriginálnější.
Jedná se o domluvený sňatek za účelem něco získat, což je populární klišé, které už bylo a jistě ještě bude mnohokrát v různých žánrech porůznu ztvárněno. Autorce však musím uznat jistou atraktivitu prostředí i zobrazení. Vše plyne velmi přirozeně, pro někoho možná až přílišně pomalu. Je to však uvěřitelné, jelikož Rosemary má své důvody, které sice v některých případech jsou spíše povrchní, ale přesto pochopitelné. 

Mezi tématy, která jsou v knize skrytá, patří kupříkladu úplatnost církve, podnikání, mezilidské vztahy v daném období, náhled na vztahy manželů či uspořádání služebnictva a jejich povinností. Nechybí ani příjemný lehký humor, který příběh dolaďuje. 

Podstatná milostná část vás tedy neokouzlí hned v začátku, je potřeba si ke všemu dojít přirozenou cestou, při které spolu s hrdiny překračujete menší či větší překážky. Zvraty jsou různé, nechybí ani napětí. Co se týče intimních scén, tak tohle není erotický román, ale společenský v rámci historie, takže vhodně sepsaná erotická scéna je spíše emocionální, než by dávala důraz na tělesné prožitky, ale i tak si přijdete na své. Takové chvíle jsou popsané lehce poeticky, což ocení citlivější a romantické čtenářky. 

I přesto, že se jedná o kvalitní čtení, které má sílu zaujmout i náročnější čtenáře, má publikace i svá negativa. Tím může být kupříkladu přehnaná a nejméně uvěřitelná reakce Rosemarina nemocného otce či trochu účelově prodlužovaný závěr. Posledních sto stran příběhu obsahuje nejvíc nadbytečného textu, což je škoda. Chápu, že se Katherine Luka snažila drama, vyvrcholení a emoce stihnout vložit do nejpozdnější etapy, ale bylo by vhodnější je rozložit a nezahltit tak konec knihy. Po celou dobu je čtenář v očekávání, které se po druhé polovině začne lehce zajídat, jelikož se nic neděje a dynamika stagnuje, pak najednou se v poslední třetině vše odehrává tak rychle, až je to spíše nepříjemné a vypovídá to o nešikovném rozvržení. Problémem mohou být také případné překlepy či chyby, na které jsem sem tam narazila. A v neposlední řadě, nejste-li zvyklí na americký typografický styl, který obsahuje mezery, bude se vám číst hůře. 

Rose se na toho rozčíleného chlapa chvíli dívala a měla dojem, že konečně zahlédla víc. Víc, než ukazuje světu. Víc než masku gentlemana. Dovedl se ošklivě rozzuřit. (str. 117)


Lesní klenot je titul, na kterém je vidět, že spisovatelka se ve svém psaní vyvíjí a její kvalita roste. Mohu ho doporučit jak nenáročným, tak i náročnějším čtenářům. Já sama jsem nečetla první díl, ale neměla jsem pocit, že by mi něco chybělo, takže se dle mého může Lesní klenot číst samostatně. O to více vás třeba navnadí na první díl či pokračování. 

Jestli máte v oblibě historické romantické romány, určitě se na díla této autorky podívejte. Patří mezi kvalitní spisovatelky daného žánru a určitě by bylo na čase, aby její tituly vycházely i v tištěné podobě. 


Anotace:
Rose Fieldingová je mladá dáma ze zchudlé šlechtické rodiny, leč titul otci léky nezaplatí a sňatek za účelem zisku také není v dohledu. Stává se společnicí vzdálené příbuzné, jenže postavení v cizí domácnosti je vratké a ponižující. A tak se jednoho dne ocitá bez peněz, zmoklá, promrzlá a ztracená v lese. Zdánlivě opuštěný dům, na který narazí, vypadá jako bezpečné dočasné útočiště. Tedy alespoň do chvíle, než na místo dorazí jeho majitel Dean Fleming, úspěšný továrník se zálibou v nezávazných vztazích.

Nakladatelství: KKnihy
Série: Flemingovi (2.)
Rok vydání: 2020
Žánr: historická romance
Počet stran: 360
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře