Rok 2020, české knihy a já (Iveta Nováková)

Na začátku roku 2020 jsem se stala součástí úžasného projektu Čteme české autory, poznala jsem díky němu prima lidi a rozšířila si obzory o zajímavé knižní tituly a nakladatelství. Mám českou literaturu ráda a tuzemským autorům fandím, proto mě těší, že můžu touto cestou přispět k jejich zviditělnění a zároveň se tak zdokonalovat v psaní recenzí. Zaměřuji se především na literaturu pro děti a mládež a musím říct, že až na jednu výjimku jsem měla na Projektu při výběru docela šťastnou ruku. Pokud máte slabost pro dětské knížky, další tipy, novinky a recenze na ně přináším na blogu Knížky z paloučku a také na instagramovém profilu @knizkyzpaloucku.

A jaké knížky na mě v roce 2020 zapůsobily nejvíce?



Knižní tipy:

Naprosto mě uchvátila knížka Kláry Smolíkové S Komenským do komiksu, jež v sobě slučuje encyklopedii, biografii, komiks i dobrodružný příběh a potěší každého čtenáře od devíti let, který se chce čtivou a zábavnou formou o Komenském či jeho době něco dozvědět. Za mě určitě jedna z největších literárních událostí tohoto roku!

Miluji obrázkové knížky, protože dokážou kolikrát povědět víc než slova. Z tohoto důvodu nemůžu opomenout Petra Horáčka a jeho letošní novinku Nejkrásnější místo na světě. Kromě nezapomenutelného vizuálního zážitku nabízí jednoduchý příběh s trochou napětí, dobrodružství a hluboké poselství o tradičních hodnotách domova a přátelství. Hodí se už pro děti kolem dvou let, předškoláky i začínající čtenáře, ale potěší i jejich rodiče.

Milým překvapením pro mě byla Hra o sen Pavlíny Jurkové a Jarmily Vlčkové.  Jedná se o poutavé a napínavé čtení s tematikou dětské televizní reality show, v níž čtenáři mají možnost poznat tvář, zákulisí i extrémní podmínky podobných soutěží, u mládeže oblíbených. Kniha vybízí k zamyšlení a je také varováním. Zvládnou už desetiletí.


 

Seznam mých přečtených českých knih za rok 2020:

V rámci projektu (23 knih):


Mimo projekt (14 knih):



Které knihy si vás za rok 2020 získaly?

Máte přečteno něco z mého seznamu? 




Komentáře