Recenze: HRA O SEN (Pavlína Jurková a Jarmila Vlčková)

Strhující knižní reality show (nejen) pro mládež

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.


Autorky Pavlína Jurková a Jarmila Vlčková spolu s ilustrátorkou Martinou Fojtů patří na poli dětské literatury k ostříleným matadorkám. Vypadá to, že jim to v této sestavě skvěle ladí, protože společně vydaly již dvě úspěšné knihy – Viktor a záhadná teta Bobina a volné pokračování Viktor a případ zmizelého psa. Nyní se o přízeň (nejen) dětských čtenářů uchází lákavým titulem Hra o sen s tematikou dětské televizní reality show. Letos v dubnu jej vydalo pod značkou Bambook, spadající pod nakladatelství Grada. Jak rozlišit pravdu od lži a skutečnost od přetvářky? 



Poklidný a spokojený život třináctiletého chlapce Filipa Kaňky naruší reklamní upoutávka v metru na novou televizní reality show s názvem Tajný mecenáš, která mu nedá spát. Tato soutěž má jednu zvláštní podmínku, je určena jen nadaným dětem mezi 13 a 14 lety pocházejícím z chudých rodin. Výherci bude tajný mecenáš, tedy bohatý a veřejnosti záměrně zastřený muž, až do dospělosti platit veškeré výdaje související s rozvíjením jeho talentu. Filip je chytrý obyčejný kluk, žijící jen s matkou v chudých podmínkách, proto si nemůže dovolit rozvinout svůj literární talent tak, jak by si zasloužil. Výhra v soutěži by mu pomohla splnit jeho sny. Proto se i přes prvotní nesouhlas maminky do soutěže přihlásí. Nakonec je vybrán, je s ním natočen medailonek, díky hlasům diváků postoupí do dalšího kola a spolu s dalšími devíti uchazeči je poslán do zpustlé staré vily umístěné v divoké přírodě, kde děti nejen bydlí, ale také plní mecenášovy úkoly. O setrvání každého účastníka v soutěži rozhodnou v přímém přenosu diváci svými hlasy. Vyhrát může jen jeden. 


Jsme jen loutky v představení, které řídí mecenáš, a nikdo si nemůže být jistý, jakou roli v příběhu hraje. (str. 142)

 

Jaké tajemství skrývá Mecevila? Jaký je pohled za blýskavé kulisy soutěže? Jak její průběh prověří dětské charaktery? Jaké závěry přinese nečekaný nález v těle mrtvého hraboše? Kdo spáchal vraždu? Na všechny účastníky čekají napínavé zážitky, rozčarování, překvapení, chvíle štěstí i zklamání… 


     


Autorky dávají zdařile nahlédnout pod „slupku“ průběhů natáčení těchto a jim podobných reality show, poodhalují manipulace vedoucích aktérů, upozorňují na mediální tlak i hyenismus lidí, ale hodně pozornosti věnují i sondě do nitra účastníků soutěže

Na čtenáře čeká pestrá přehlídka charakterů – ať už dětí – nadaný spisovatel, klidný matematik, pokrytecký milovník šifer, neohrabaný vědec, geniální šachistka, chladná kriminalistka, novátorský vynálezce, autistický milovník ryb – tak dospělých – sebestředný režisér, extravagantní moderátor, tajemný a nevypočitatelný mecenáš, nečitelný správce zvaný Zombí. 

Prostřednictvím hlavní postavy Filipa, klaďase a týmového hráče, který si zachovává míru zdravého rozumu a sebeovládání, poznáváme průběh soutěže od začátku až k samému konci. Filip se na první pohled jeví nenápadně, často se ponořuje do sebe, ale svými činy dokáže překvapit a získat si sympatie čtenářů.

Dětské postavy jsou vylíčeny se svými silnými stránkami i slabostmi. Všechny jsou něčím nadané, přesto je každá jiná. Záporná postava vypočítavého Tobiáše i na první pohled chladné a akční Emy se skvěle povedly. Pomáhají ději, aby se posouval vpřed, a jsou zdrojem napínavých situací i úsměvných momentů. 


     


Čtenář má možnost alespoň náznakem vidět to, co i ve skutečnosti můžou prožívat účastníci soutěže ve svém nitru, a jaký negativní vliv na ně tato účast může mít. Soutěžící postupně zjišťují, jak důležitá je práce v týmu, ale i schopnost zachovat si individualitu a chladnou hlavu. Je ukázán vývoj v myšlení postav. I když se zprvu zdá, že každé z dětí touží po výhře, postupným poznáváním a odkrýváním pravd souvisejících s minulostí a postavou mecenáše, jehož tvář se až do konce soutěže skrývá pod rouškou tmy, se jejich preference mění, lámou se charaktery a u některých se ukazuje pravý důvod účasti v soutěži. Úkoly od mecenáše jsou vskutku neobvyklé, ale předem dobře promyšlené, účastníky jimi testuje. Například od každého požaduje nějaký dárek nebo chce, aby objevili skryté tajemství Mecevily. Nehraje se podle pravidel fair play, to děti deptá. Atmosféra houstne, mezi nimi narůstají spory, vzájemná nedůvěra, nevraživost, rivalita, strach. Důvěřovat nemůžou nikomu a ničemu. Nabízí se spousta otázek. Chtějí i za takových okolností v soutěži zůstat?
Do děje se autorkám podařilo zakomponovat i důležité myšlenky pro život platné pro každého bez rozdílu věku, např. o hodnotě síly, pokory a odvahy, cesty a cíle či upřímnosti:

„K výhře je potřeba nejen síly, ale i pokory. Odvaha tě vyšle na cestu, ale pokora ti ukáže cíl.“ (str. 135) „Cesta je totiž důležitější než cíl. Často je zajímavější to, jak se dokážete vypořádat s překážkami, než to, jak rychle se dostanete do cíle. (...)“ (str. 209)

 

Ve skutečnosti by kvůli etickým normám taková soutěž určená pro děti nejspíš nevznikla, a kdyby ano, někteří účastníci by se pro svou labilitu do ní ani nedostali, protože její průběh je extrémně náročný pro psychiku dospělého, natožpak dítěte.
 
     

 

Po jazykové stránce se jedná o dovedně napsaný a čtivý román pro mládež, který v dobré míře dávkuje do každé z kratších kapitol, zakončených ve vypjatém okamžiku, napětí a tajemno. Děj postupně graduje, obsahuje nečekané zvraty a překvapení, ironii i odlehčený tón (vrcholná je snídaňová slovní přestřelka mezi kluky následovaná rvačkou), což ději vyloženě sluší. V promluvách dominují dialogy, což napomáhá čtivosti a autentičnosti. I když charakter knihy nabízí možnost násilných scén, nevyužívá je, čímž nepůsobí zbytečně tvrdě a surově jako některé zahraniční dystopie typu Hunger games. Při četbě cítíte příjemné mrazení i nádech „děsu“ ze starodávných časů se špetkou romantična. Autorky si daly záležet i na drobných detailech, které mají zdánlivě nedůležitou váhu, ale hrají podstatnou roli v emocích hrdinů – talisman pro Filipa, mrtvý hraboš, Maxova krabička šupin.

Román nabízí pohled na skrytou tvář reality show stavějící na vykonstruovaných situacích, což například dokládá následující ukázka:

Filipovi se ze dne na den úplně změnil život. Všichni na sídlišti ho najednou poznávali, fotili se s ním a chtěli od něj autogram. První den se mu to líbilo, druhý den už ne a zbytek týdne chodil raději nenápadnými zkratkami, aby potkal co nejméně lidí. Nejvíc ho štvalo, když ho litovali, jakou má hroznou matku. 
„Ona ale taková není,“ vysvětloval jim pořád dokolečka. „Televize to tak sestříhala, aby vám mě bylo líto a poslali jste mi hlas.“ 
Později to vzdal. Pochopil, že lidé stejně věří víc tomu, co viděli v televizi, než jemu. (str. 3637)

 

Trochu mě zaskočil naivní pohled dětí (ještě k tomu nadaných) na přítomnost skrytých kamer a odposlouchávacích zařízení v Mecevile. Závěr v nečekaném dovětku nejednoho čtenáře nejspíš překvapí, otázkou je, jestli byl v příběhu nutný. Našlo se i pár bílých míst, která by si zasloužila vysvětlení – okolnosti smrti psa, rodinné konstelace Mecevilů, nitro Zombího, budoucnost finalistů soutěže. Čtenáři by si také jistě rádi přečetli celou Filipovu slohovou práci o vězni. Některé otázky zůstanou bez odpovědi, stejně jako v životě. Líbilo se mi, jak byl akcentován pěkný vztah Filipa s matkou, na jejíž postavě vidíme „zdravý“ přístup rodiče k takovýmto soutěžím.

Martina Fojtů, jež spoluvytvářela všechny knihy této autorské dvojice, opět doplnila titul o neotřelé, výstižné drobné i celoplošné ilustrace (škoda, že jich není víc) laděné do tlumených tmavých barev s náznakem tajemna. Skvěle tak podpořila atmosféru strachu a tajemství, čímž celý román ještě povýšila.

Už předchozími knihami autorky ukázaly, že se nebojí sáhnout po kontroverzních a méně častých tématech. Tímto novým románem pro mládež navazují na svou oblíbenou myšlenku „odhalování dění pod slupkou“, v porovnání s ostatní dosavadní tvorbou pro děti však „přitvrdily“. Svou naléhavostí a aktuálností se mi zdá tento titul nejzdařilejší. Autorky skvěle ukázaly tvář, zákulisí i extrémní podmínky podobných soutěží, u mládeže oblíbených. Kniha vybízí k zamyšlení a je také varováním před ztrátou osobnosti. Primárně je určená dětem od 11 let, ale zvládnou i desetiletí a myslím, že by si ji pro svou výpověď měli přečíst i dospělí. Dokážu si ji také dobře představit jako podklad pro práci s dětmi ve školách, např. v mediální výchově.


NAPÍNAVÁ KNIŽNÍ REALITY SHOW PRO TY, KDO SE RÁDI BOJÍ. Deset třináctiletých, výjimečně nadaných dětí odjíždí do staré zapomenuté vily uprostřed divoké přírody. Čeká je tvrdý boj. Byly vybrány do nové televizní soutěže TAJNÝ MECENÁŠ. Kdo vyhraje, získá vlastního mecenáše – člověka, který mu zaplatí vše, co bude potřebovat, aby mohl rozvíjet svůj mimořádný talent. Soutěžící děti totiž spojuje jedna věc – vyrůstají v rodinách, které nemají peníze. Jde tedy o hodně. Vyhrát ale může jen jeden! Bude to zapálená šachistka, nadějný spisovatel, geniální houslistka, matematik nebo někdo úplně jiný? Soutěž je podivná, nebezpečná a její pravidla se vymykají zdravému rozumu. Teď už ale není cesty zpět. Neúprosný boj právě začíná!

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: dobrodružný příběh pro děti
Počet stran: 254
Vazba: pevná


Komentáře