Rok 2020, české knihy a já (Ivana Gašparíková)

Ohlédnutí za rokem 2020 v rámci spolupráce s projektem Čteme české autory je více než kladné. Již druhým rokem pro vás vyhledávám a zpracovávám recenze na převážně hororové knihy. Neboť je mi tento okrajový žánr velice blízký, byla by chyba jej opomíjet. I v roce 2020 jsem objevila nové autory, kteří se potopili do vod hrůzy a děsu velice úspěšně. Velké díky patří nakladatelství Golden Dog, které se pod vedením Martina Štefka věnuje novým spisovatelům hororu, fantastiky a thrilleru. Těším se, co přinese rok 2021, neboť já tu budu se svými recenzemi stále. Neúnavné pátrání po českém Lovecraftovi, Kingovi či Barkrovi určitě nevzdám. Informace o nových recenzích a novinkách najdete i na mém Instagramu ivanagasparikova. A teď se pojďme podívat na knihy, které bych vám ráda doporučila a nebo jednoduše vnutila. 


Knižní tipy:

V roce 2020 jsem se zaměřila čistě na literaturu hororu a napětí, ale i fantazy. Největším překvapením pro mě byla kniha Ilusie – Dědicové Tuonely od Milady Střítezské. Jedná se o druhý díl ságy inspirované finským eposem Kalevala, sbírkou Kanteletar a severskými legendami. A proč překvapením? První díl s názvem Iluzie – Harfenící severu, mě nikterak nezaujal. Byl velice rozpačitý a řemeslně nedotažený. Jakmile přišlo pokračování, mé nadšení bylo na bodě mrazu, ovšem to jsem se šeredně pletla. Autorka do stránek vdechla jistotu a parádní postavy a já knihu mohu jen doporučit. Aktuálně pro vás čtu třetí díl, vydaný v roce 2020, s názvem Ilusie – Probuzení Louhy, abych zjistila, zda spisovatelka laťku udržela, nebo ne. Díky této zkušenosti jsem se naučila na knihy dívat bez předsudků. Někdy to vyjde, někdy však ne.


Další doporučení bych viděla v thrillerové detektivce Mrtvé ženy od Martina Štefka z roku 2020. Tento autor byl pro mě nejčtenějším spisovatelem v minulém roce. Někdy mám strach ze Štefkova rozmanitého střídání žánrů, neboť až jednou napíše červenou knihovnu, budu číst i to, co zrovna nevyhledávám. Každopádně s titulem Mrtvé ženy se rozhodně umisťuje na mém žebříčku TOP 3 roku 2020.

Znepokojující román je výhradně pro otrlé a silné žaludky. A i přes nadmíru násilí se spisovateli podařilo udržet vážnost publikace. 


Jako poslední tip bych uvedla Dračí Hlídku. Jedná se o RPG hru na hrdiny v literární podobě. V současné chvíli je těžké přimět mladé ke knihám, ale díky této literární hře by to nemuselo být zase tak složité. U nás bylo více známé Dračí Doupě, které k nám přišlo ze zahraničí, inspirováno hrou Dungeons & Dragons. V roce 2020 přináší skupinka hráčku v čele s Pavlem Ondruszem Dračí Hlídku. K hrám na hrdiny jsem se dostala díky svému manželovi, který tyto hry vyhledává a hraje. Díky tomu jsem objevila neuvěřitelné kouzlo v prožívání dobrodružství, které jste sami schopni ovlivnit. Dalším zajímavým a příjemným aspektem je hra v kolektivu dalších lidí. A co k takové zábavě je třeba? Tužka, papír a chuť se stát nejlegendárnějším bojovníkem. Určitě stojí za to, to vyzkoušet. 




Seznam mých přečtených českých knih za rok 2020:

V rámci projektu (17 knih):


Za rok 2020 jsem zrecenzovala sedmnáct knih od českých autorů pro projekt Čteme české autory. Ve volných chvílích se věnuji zahraniční tvorbě, abych jednoduše nezaspala dobu. A jako na každého knihomola na mě čeká neuvěřitelná hora bichlí, které si toužím přečíst. V současné chvíli rychleji roste, neboť titulů, které mě lákají, se na mě sype ze všech stran až moc. No asi to znáte. 


Které knihy si vás za rok 2020 získaly?

Máte přečteno něco z mého seznamu? 



Komentáře

  1. Zajímavě situovaný blog a zajímavá výzva. České autory moc nečtu (což neznamená, že je nečtu vůbec, jen je jich méně) a tady vidím dobré tipy. - Vlastně, českých autorů už jsem přečetla docela dost, když se nad tím zamyslím. Švejda, Frýbová, Neff Vladimír i Ondřej, Loukotková, Vaňková, Páral, Hrabal, Nepil, Neomillerová, Kadlečková, Pecinovský, Kulhánek... dalo by se jich najít dost, a to jsem nezmínila klasiku jako Neruda, Němcová, Světlá, Rais nebo Vrba. - Ale sem se ještě určitě vrátím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, budeme rádi, když se zase zastavíte. Třeba objevíte nějaké další současné autory, jejichž tvorba by se vám mohla líbit. Záběr máme poměrně široký. :)

      Vymazat

Okomentovat