Recenze: ČTYŘI STRANY MINCE (Lukáš Záleský)

 Bát se nemusíte, ale budete...

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit titul!



Nakladatelství Grada se zaměřuje na vydávání knih a e-knih pro širokou veřejnost. Můžeme u nich nalézt zahraniční i tuzemské autory a jejich díla od učebnic přes životopisy až k populární literatuře. Lukáš Záleský v roce 2020 vydal právě u tohoto nakladatelství svou prvotinu Čtyři strany mince. Kdo ovšem autor je? Jeho životopis vypovídá, že vlastní naprosto geniální lidský materiál, který by se rozhodně měl prodávat za vysokou cenu. Krom své první tištěné knihy můžeme jeho tvorbu nalézt v 4. český thriller (2017). Pojďme tedy poznat tajemného spisovatele z jeho děl. 

První strana mince – Šedé sako 
Příběh se odehrává v průběhu jedenácti krátkých kapitol v er-formě. Hlavní hrdina Daniel Perry se právě potýká s vyhazovem a manželkou, která peníze raději utrácí, než vydělává. Vše to směřuje k jednomu... je třeba si najmout finančního poradce. Děj odehrávající se v USA je svižný a úderný. Autor předkládá i celkem nezajímavé informace, které nic nepřinášejí. Až na takový drobný prohřešek se však ukazuje, že Šedé sako je skvěle vybudovaným thrillerem s hororovými prvky. Z díla je cítit svěží závan lehkého a plynulého zážitku se skvělou až absurdní pointou. Místy mi přišla povídka velice podobná textu od Neila Gaimana – Můžeme to pro vás zařídit ve velkém

Druhá strana mince – Vítejte v Brownville
Následující vyprávění se znovu odehrává v zahraničí, konkrétně v Brownville, kde se schyluje k Halloweenu. Dílo je vedeno ich-formou z pohledu nepopsané bytosti záporného charakteru a zároveň er-formou, která sleduje malého koledujícího chlapce a dospělého muže, který přišel o vše. Příběh je dělen do osmi kapitol, ve kterých se střídají vyprávěcí prvky. Čtenář je pozvolna navnazován a vtažen do příjemné aury tajemství a napínání. To vše však končí dřív, než se stačí cokoliv rozjet. L. Záleský použil tolik anonymity pro své postavy, až se mu je povedlo úplně zazdít a konec je bez pointy. Čtenář je tak ochuzen o uspokojující zážitek, který si mohl odnést z první povídky Šedé sako.

Třetí strana mince – Doktor 
Doktor se odehrává v rámci třinácti kapitol, kde nám autor předkládá, jak je někdy práce lékaře nudná. Forma vyprávění je volena opět v ich-formě, což dopomáhá v tak krátkém čase pochopit záměry našeho literárního hrdiny. V povídce není zastoupení nadpřirozených bytostí a jedná se o thriller. V díle se nepovedlo zcela dobře uchopit psychologii doktora a vyústění pak čtenáři může připadat neuvěřitelné a nebo nepochopitelné. 

Čtvrtá strana mince – Děvčátko
Poslední krátké zastavení je u muže, který se rád dívá z okna na svou sousedku a jednou se stane svědkem něčeho, co mu zásadně změní život. Vyprávění v er-formě se dělí do pěti krátkých kapitol završených epilogem z pohledu onoho děvčátka. Znovu se jedná spíše o thriller, který je krásně budovaný a má pozvolnou gradaci. Závěr na sebe bere masku fádnosti a tuctovosti. Dalo by se s klidem říci, že celé Děvčátko nemá potřebnou logiku, aby čtenáře příjemně mrazilo v zádech. Z mého pohledu se jedná o nejslabší počin. 

Autor nám představuje své psané dovednosti. Čtenář se nenudí a hra se slovy příjemně povzbuzuje do dalšího čtení. L. Záleský umí budovat atmosféru, postavy nejsou ploché, byť se u některé stane, že se chová nelogicky, ale to je spíše způsobené nedostatečným popisem duševního stavu osoby. Všechna díla se odehrávají v zahraničí a v některých je znát inspirace S. Kingem. Čtyři strany mince nabízejí jeden horor a tři thrillery, kde jsme nuceni čelit lidským bubákům. Za nejpozoruhodnější považuji počin Šedé sako. Díky tomu, že antologii otevírá, nasazuje laťku hodně vysoko. Bohužel ostatní L. Záleského příběhy se Šedému saku jen těžko vyrovnávají. 

Publikaci bych doporučila pro všechny, kteří mají rádi napětí nebo s literaturou horor a thriller začínají. Díky lehkému stylu psaní a krátkým povídkám je vhodná na podzimní večery. 

Obal knihy je velice působivý. Líbí se mi barevná kombinace i zvolené motivy. Jediné, čemu jsem nepřišla na chuť, je název Čtyři strany mince.




Nebojte se bát.
Čtyři hororově laděné povídky, které vás rozhodně nenechají klidnými!
Mladému účetnímu a jeho krásné ženě se podaří najít skvělého finančního poradce a peníze se jen kupí. To je skvělé, nebo snad ne? Jen kdyby...
Halloween v malém americkém městě je většinou veselou a radostnou událostí napěchovanou sladkostmi, dětským smíchem a západem slunce. Tenhle ale bude jiný...
Hrdinný doktor vytrhne přejetého chodce ze spárů smrti, lidé ve městě ho pochvalně plácají po zádech. Vše se pak postupně vrátí do starých poklidných kolejí, i když...
Sedmileté holčičky bývají roztomilé a nevinnost sama, tedy většinou...

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: horor, thriller
Počet stran: 143
Vazba: pevná

Komentáře