Recenze: VÁLKOTVŮRCI (František Kotleta)


Děsivá hudba budoucnosti

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha
Chci zakoupit tento titul!



Leoš Kyša je mezi čtenáři znám spíše pod pseudonymem František Kotleta. Čeří vody českého sci-fi, kde si vybudoval díky svým akčním příběhům početnou fanouškovskou základnu. V minulosti jsme vás již seznámili s díly jako Poutník z Mohameda - Alláhův hněv nebo Undeground, vydanými jako obvykle pod nakladatelstvím Epocha.  F. Kotleta má pod tímto nakladatelstvím na svém kontě i románové série Spad, Perunova krev nebo Bratrstvo krve. Nyní se tento žánrový autor vrací s antologií Válkotvůrci, což je znovu oprášená sbírka povídek ještě z dob, kdy Kotleta neexistoval, ovšem doplněná i o novinky.


Sbírka je rozdělená na tři části. První část nese název Hlavně stručně a obsahuje šestnáct povídek. Druhá má pojmenování Ve válce a skrývá pod sebou dvě díla a třetí je ukázka z románu SPAD. Autor si dal ke všem svým povídkám slovo úvodem, kdy čtenářům odhaluje něco málo ze své hlavy. 

V Pomerančové zahradě
Sbírku otevírá povídka, která je inspirována děním okolo pandemie Covid-19. Jedná se o krátký text, ve kterém se běžný čtenář může na poprvé ztrácet. Dílo má mnoho odkazů na historické události a osobností, ale vše se v dnešní době dá zvládnout díky internetu, a tedy po pár chvílích načerpáte i potřebné množství znalostí. V Pomerančové zahradě se snoubí realita s nadpřirozenem a v celkovém obraze je výsledek skvělý. 

Genetický zločinec
Autor nás zavede do blízké budoucnosti, kde se s genetickým materiálem neplýtvá, ale využívá se jasně a efektivně. F. Kotleta trefně odhaluje lidskou povahu, která se neřídí pouze chladnou logikou. V díle jsou to právě muži, kteří jsou znevýhodnění a využívaní ve prospěch lepší civilizace. 

Výjimečný trest
F. Kotleta si v povídce pohrává s myšlenkou trestu smrti a výjimečným trestem. Ten je však v blízké budoucnosti o něco odlišný než několik let za katrem. Čtenář dostane obvyklý milostný trojúhelník, který vše započne. Dílo je svižné a nápadité, ovšem konec je snadno předvídatelný. 

Chlupáček
Ať už mluví o Chlupáčkovi autor jako o své nejromantičtější záležitosti, z mého pohledu je dílo nedotažené. Krátké zastavení u manželského páru s jediným potomkem a spousta tajemných lidí motajících se okolo jejich bytu navnadí, ale to je vše. Nejzajímavějším aspektem Chlupáčka je postava manželky, která je na tak krátkém prostoru naprosto fantasticky vykreslená. 

Mašina
Virtuální realita je dnešní zábava, zdroj inspirace literárních či filmových děl, ale i děsivá vize do budoucna. Autor nás zavede do doby, kde nežádoucí lidé jsou úmyslně ponecháváni ve virtuálním světě. Každému je přidělena mašina a každý může být kýmkoliv. Hlavní hrdina povídky Mašina  na vybranou. Zůstat, nebo okusit život tam venku. 

Padlý bůh
Padlý bůh pojednává o době, kdy se vir HIV rozšířil po celé v zemi v takové míře, že existuje pouze pár stovek zdravých lidí. Jak tomu bývá, zdraví jsou elita a nakažení se modlí za každý další nový den. Vyprávění je opět jen načrtnuté a na malém prostoru je snaha vylíčit co nejvíce z tohoto světa. Je škoda, že okolo alternativních katastrofických scénářů se F. Kotleta jen mihne a běží zase dál. Dílo zaujme tématem, ale děj se snadno vytratí. 

Důchod
Další děsivý scénář budoucnosti je starobní důchod. Děsí nás všechny a drtivá většina populace si tvrdě stojí za tím, že se ho nedožije. Autor nám však ve svém příběhu předloží, jak by vyřešil důchody sám. Co je na tom nejšílenější? Že je jen těžké tomu neuvěřit. Dílo je vtipné, hravé a s partou programátorských seniorů se čtenář nudit nebude. 

Papíráci
Doba digitální nás již dostihla, knihy nahrazují čtečky a je tedy jednoduší mít všechny Kotletovy knihy v jedné malé kabelce, ale má to i své proti. Autor se zaměřuje na to, jak je jednoduché v elektronických záznamech cokoliv přepisovat a upravovat tím realitu. Povídka je tematicky laděná do díla 451 stupňů Fahrenheita od Raye Bradburyho. 

Velký test
Objevení nového života ve vesmíru je pro nás lidstvo velice důležité. Přeci proto, abychom si nemysleli, že tu jsme sami. F. Kotlera, nám jedno takové setkání s mimozemskou civilizací zařídí. Až neuvěřitelně přesně vnesl do díla scénář, jak to nakonec stejně dopadne. Povídka je krátká, svižná a úderná, stejně jako návštěva mimozemšťanů. 

Expedice
Povídka si hraje s myšlenkou, jak nám velké mocnosti lžou, aby dosáhly svého. Hlavní hrdina je reportér, který na vlastní kůži okusí machinace, manipulace a důvěřivost lidí. Protože když korporace něco říkají, je to vždy pravda, víme? 

Zločin na Penzionu
Planeta Penzion se v Kotletově světě objevuje v kontextu s jeho oblíbenými důchodci. Planetu pro zasloužilý odpočinek však trápí záhadné úmrtí celkem čilých seniorů. Příběh okouzlí svým prostředím a světem. Ovšem příběh se zrovna moc nepovedl. 

Tvůrce kruhů
Mladí lidé mají ve svém pubertálním věku různé zvláštní nápady. Hrdinové povídky Tvůrce kruhů se rozhodnout zamotat hlavou záhadologům a bytostně rozhněvat zemědělce a ještě někoho dalšího. Ač myšlenka se mi líbila, konec mi přišel protivně odbytý a levný. Právě Tvůrci obilí bych zařadila na spodní žebříček antologie. 

Vypnutí
Čipy a tím snadnější život. Kontrola lidí a snížení zločinnosti, to vše najdete v díle Vypnutí. Povídka představuje rozkol mezi lidmi žádajícími svobodu a těmi, co jim kontrola nevadí. Nikdo nechce patřit k druhé straně, ale společnost žádá jednotu. Text opět vzbuzuje zamyšlení. 

Implantát
Povedená vyprávění o tom, jak výdobytek moderní doby, tedy implantát pro pohodlnější život, rozdělí společnost. Hlavní hrdina netouží po ničem jiném než mít nehorázně drahý čip a zařadit se tak mezi smetánku. Ovšem karma je zdarma. 

Nový věk
V povídce se objevuje jméno Kalandra, které si fanoušek Kotlety okamžitě dokáže zařadit do knihy Poutník z Mohameda. V Novém věku se však Kalandra neuplatňuje tak jednoduše jako ve zmíněném románu. Narodil se totiž ve špatném znamení. Zábavné čtení, které ukazuje absurdní realitu, kde datum narození hraje opravdu důležitou roli.

Válečníci
Jestli již těžko rozeznáváte realitu mezi hrami a běžným životem, je příběh Válečníci přímo pro vás. Dílo pojednává o tom, jak je lidská psychika křehká a zvláštní. Zde se autorovi povedlo nastínit nepříjemný obraz možná dnešních dnů nebo možná budoucích. 

Přepadení Penzionu
Čtenář se opět ocitá na planetě Penzion, nyní v rozsáhlejším dílu než prve. Je hned poznat, že se autor rozepsal a dostal se k tomu, co umí nejlépe, akci. Rychlé začtení a vhození do přepadení nebohých důchodců na jejich planetě, zaručuje skvělou jízdu. Staroušci totiž nedají nikomu nic zadarmo. Je pravdou, že v průběhu čtení není úplně zřejmé, že by se jednalo o pána v letech, ale pokud máte na paměti, kde že se nacházíte, není to tak rušivý element. 

Válkotvůrce
Další dlouhá povídka z antologie Válkotvůrci už se hodně podobá klasickému Kotletovi. Alternativní svět je více propracovaný, politická stránka také, a tedy i hlavní zápletka. Do celé sbírky však příběh nezapadá, a to ani na základě toho, že po ní antologie nese jméno. 

Knihu jako celek hodnotím kladně. Často jsou autorovy myšlenky vsazené do malého prostoru a nemohou se rozpínat, jak by zasloužily. Doufejme, se k nim F. Kotleta někdy vrátí. Válkotvůrci připomínají seriál Černé zrcadlo, kde stejně jako ve sbírce spisovatel zkoumá moderní společnost a důsledky její technologie. 

Publikaci bych doporučila nejen fanouškům sci-fi, ale i těm, kteří toto téma nečtou. Kromě pár povídek se jedná o úvahy a krátké texty jsou úderné a čtivé. 

Obálka knihy je poutavá a vyniká. Dokonce se dá říct, že je fotogenická a přitahuje pozornost. Nejlépe pak vystihuje příběh V Pomerančové zahradě


V Římě navštívíte místo, kde se během pandemie sejdou dva zvláštní milenci, potkáte vojáky budoucnosti, muže za oponou, kteří rozpoutávají války ve prospěch lidstva, setkáte se s chlupatými mimozemšťany a vypravíte se i na největší dobrodružství, které lze zažít jenom na planetě důchodců.

Povídky dnes nejprodávanějšího spisovatele fantastiky publikujícího pod pseudonymem František kotleta stály na počátku jeho literární kariéry. Některé jsou stále provokativní, jiné romantické, humorné či hravě naivní s pointou, která vás překvapí. 

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2020
Žánr: sci-fi, akční
Počet stran: 241
Vazba: brožovaná

Komentáře