Co číst s dětmi v létě? Aneb knižní tipy od Kláry Jankové

Pomalu se blíží léto. Pro nás, čtenáře, to většinou znamená, že je déle světlo a my si díky tomu můžeme užívat více chvil strávených nad dobrou knihou. Pokud byste chtěli podobný zážitek dopřát i svým ratolestem, níže naleznete pár tipů, které potěší děti různých věkových kategorií.

Komodo (Petr Sís), Už se nebojím tmy (VHRSTI), Příběhostroj (René Nekuda), Když dá husa huse pusu (Robin Král, Andrea Tachezy)


Komodo (Petr Sís)
Toto obrazové album má šanci zaujmout malé i velké objevitele. Čerpá z autorovy vlastní zkušenosti a je o chlapci, který od dětství zbožňuje draky. Spolu se svými rodiči se vydává navštívit ostrov Komodo, kde žije varan komodský neboli komodský drak. Na místě plném turistů se hoch od rodiny odpojí a při svém toulání na vytouženého draka narazí. Obraz dominuje nad textem, který je velmi jednoduchý a srozumitelný. Vyobrazené detaily čtenáře vybízí k jejich bližšímu zkoumání. Na skoro každé straně se totiž ukrývá varan, jenž vám umožní si zahrát na pátrače a v průběhu jej hledat. Věřte, že zajímavých detailů je k objevení několik.


Už se nebojím tmy (VHRSTI)
Příběh o Štěpánovi a jeho cestě za zbavením se strachu ze tmy se odehrává jedné letní noci. Spolu s hlavním hrdinou a jeho plyšovým medvídkem Bartolomějem se vydáte na cestu za poznáním tmy a dozvíte se, proč je pro nás tak důležitá. Velmi syté barvy ilustrací korespondují s námětem – čím více se Štěpán bojí, tím tmavší barvy jsou a naopak. Způsob ztvárnění tmy umožňuje dítěti si ji konkrétněji představit a se strachem pracovat. Na konci odhaluje vše, z čeho byste mohli mít v pokoji zahaleném nocí strach, a podává srozumitelné vysvětlení, které se zalíbí i dospělému.


Příběhostroj (René Nekuda)
Příběhostroj necílí pouze na děti mladšího školního věku. Zaujme i dospělé, kteří budou společně s nimi s touto originální publikací pracovat. Nejedná se totiž o počin, jenž byste si přečetli jednou a následně jej odložili. V tomto případě bude každé čtení jedinečné. V jednotlivých rozích každé dvoustrany naleznete slova, jež máte za úkol pomocí losování zapojit do svého příběhu. Vše má svůj řád a rohy jsou tak rozděleny na výrazy vztahující se k postavám, předmětům, místům, činnostem a podobně. V titulu najdete mimo jiné i úkoly, jejichž plnění stojí na principu kreslení, psaní a lepení. Návod na začátku vás správně navede a brzy jej ani nebudete potřebovat. René Nekuda se pomocí tohoto originálního konceptu snaží rozvíjet slovní zásobu, představivost a tvořivost. To se mu daří, jelikož z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je se od tohoto kreativního světa odtrhnout. 


Když dá husa huse pusu (Robin Král)
Nakonec bychom neměli zapomenout na ty nejmenší, pro které bude toto leporelo plné chytlavých a zábavných veršů vhodným prostředkem k poznávání světa kolem nás. V jeho průběhu se prostřednictvím vtipných básní děti seznámí s několika zvířecími rodinami. Díky podobenství z rodinného života, jež autor do veršů zasadil, se pobaví i rodiče. U všech ilustrací se navíc objevují správná slovní pojmenování daných zvířat. Svým zpracováním se jedná o velmi ojedinělý počin zasluhující si větší pozornost. 



Další tipy z naší redakce: 


Směj se, nebolí to! – Jiří Bartoš (recenze)
(Výtěžek za koupi knih putuje celý do projektu parentproject.cz a pomáhá dětem se svalovou dystrofií.)
Kde je moje kuřátko – Sylvie Doláková (recenze)
Malé pohádky pro malé děti – Jiří Kahoun (recenze)
Jak pejsek a kočička pěstovali buřty – Al Da Bianco (recenze)
Jak myška snědla měsíc – Petr Horáček (recenze)


Zlobivé pohádky – Zuzana Pospíšilová (recenze)
Dobrodružství mašinky Vendy – Lucie Krystlíková (recenze)
Babiččina kouzelná zahrádka – Sandra Dražilová Zlámalová
Příběhy paní Vilemíny – Eliška Mauleová (recenze)
Flandil u doktora – Barbora Hamblin (recenze)
Putování vodníků od rybníka k rybníků – Miroslav Krejča, Tereza Jelenová


Komentáře