Recenze: ZLOBIVÉ POHÁDKY (Zuzana Pospíšilová)

 Zlobí děti, zlobí zvířátka, dokonce i věci

Zlobivé pohádky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.


Zuzana Pospíšilová je autorkou knížek pro děti. Na svém účtu už má nespočet titulů. Patří mezi nejaktivnější autorky píšící pro naše ratolesti. Jen v nakladatelství Grada vydala téměř sedm desítek knih. V její tvorbě převažují pohádky, věnuje se ale také poezii a výukovým textům. U nás na webu jste si už mohli přečíst recenzi na titul Štěpánův podivuhodný stroj, Alenka lékařka, Dědečkovy povídačky a Pohádky pod polštář. Zlobivé pohádky byly vydány v roce 2014 pod značkou BAMBOOK a obohatily je ilustrace od Drahomíra Trsťana. 

Zlobivé pohádky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky


Pohádkové čtení Zlobivé pohádky je plné zlobení. Nejen děti vyvádí různé neplechy, ale i zvířátka, nadpřirozené bytosti, a dokonce i věci. Dvacet příběhů čtenáři ukáže, že zlobit se nemá, a nejen děti namotivuje k vyhýbání se lumpárnám. 

Navigace byla nasupená. Myslela si, že pan Ludvík bude zuřit, ale s ním to ani nehnulo. Jen počkej, teď teprve něco uvidíš! Pohrozila mu v duchu. Příjemným hlasem mu poradila, aby zahnul doleva. Pan Ludvík poslechl. Neměl důvod navigaci nevěřit, ale ona ho schválně navedla do zákazu vjezdu. Pan Ludvík se ocitl v jednosměrné ulici, jenže jel naopak. A proti němu auto! Panu Ludvíkovi se roztřásly nohy. Protijedoucí auto na něj zatroubilo, a když z ulice vyjel, už na něj číhal policejní vůz. (str. 26)


Dílo obsahuje krátké pohádky, ve kterých se objevuje vždy nějaký zlobílek. Setkáme se tak se skřítkem, který se druhým posmívá; s myškou, která je lakomá; s žížalou, která dělá naschvály; ale také s míčem, který si dělá, co chce; navigací, která schválně špatně naviguje, a s mnoha dalšími lotry. Příběhy jsou čtivé, zábavné a hlavně poučné. Obsahují mnoho přímé řeči, která dětského posluchače při předčítání upoutá.  

Zlobivé pohádky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky

„Tomáši!“ zakřičela z okna maminka.

„Okamžitě domů!“ zavelel tatínek.

Tomík svěsil ramena, sklopil hlavu a pomalu se ploužil domů.

„Co to má znamenat? Ty to snad děláš naschvál!“ hubovala ho maminka.

„Já za to nemůžu!“ bránil se Tom. „Opravdu!“ dodal se slzami na krajíčku. (str. 55)


Autorka na jednotlivých kapitolách ukazuje špatné chování, ke kterému se děti, ale i dospělí velmi často uchylují, a hlavně jeho následky. Zlobilové se v pohádkách vždy ponaučí, čímž Zuzana Pospíšilová nenásilně ukazuje, jak se děti mají chovat, aby byly hodné a jejich rodiče neměli důvod se na ně zlobit a jejich kamarádi je měli rádi. 

Zlobivé pohádky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky

Pak se probudil. Byl právě tak akorát čas vstát a jít do školy. V lavici seděl způsobněji než obvykle, nikomu se neposmíval a nikoho neškádlil. Nikdo ze spolužáků nevěděl, jak se s Vláďou stala taková proměna, Úplně nejlepší ale bylo, že už to tak zůstalo napořád.

Vláďa už se nikdy nikomu neposmíval. Na vlastní kůži si totiž zkusil, jak moc je to nepříjemné. (str. 10)


Na zadních deskách najdete doporučení, že kniha je vhodná pro děti od 4 let. Líbit se ale bude i předškolákům a malým školákům. Tento počin určitě ocení rodiče, kteří se potýkají se zlobením svých ratolestí, protože jejich lumpíci uvidí, jak je ošklivé, když se chovají, jak nemají. Mně osobně vadí jen maličkost. Jednotlivá vyprávění jsou velmi krátká, a tudíž když čtu pohádky před spaním, přečtu jich hned několik najednou.

Zlobivé pohádky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky


Anotace:
Ve dvou desítkách originálních pohádkových příběhů se děti setkají s nejrůznějšími podobami toho, čemu dospělí říkají zlobení, zkrátka s různými neřestmi. Zlobí tady lidé, zvířata i věci. Vláďa se posmívá, myška je lakomá, žížala Bohdana dělá naschvály, navigace je zlomyslná, hraběnka Eleonora věčně nespokojená... Jak to s těmi zlobílky dopadne? Špatně. Ale to je vlastně pro pohádky dobře! Zlobidla tu nemají šanci.

Moderním pohádkám oblíbené autorky Zuzany Pospíšilové dodávají rošťáckou atmosféru skvělé ilustrace Drahomíra Trsťana.

Nakladatelství: Grada – Bambook
Ilustrátor: Drahomír Trsťan
Rok vydání: 2014
Žánr: pohádky
Počet stran: 104
Vazba: pevná

Komentáře