Četla jsem české autory v roce 2019 (Marie Daňková)

V roce 2019 jsem měla ohromné čtecí plány. Chtěla jsem přečíst velké množství českých autorů – hlavně těch začínajících – a předstihnout naši šéfovou, která čte jako drak v počtu přečtených knih pro projekt. S postupujícím rokem ale ubývalo sil a předsevzetí začalo lehce váznout. Do popředí se více drala výchova syna, dálkové studium školy a nějaká ta láska. Vše se hlásilo o pozornost a času bylo tak ukrutně málo. Ke konci roku se ještě přidaly technické problémy s počítačem a musela jsem se stáhnout i se psaním recenzí, protože jsem si nemohla být jistá, zda mě počítač zradí, či ne. A jak vypadá konečná suma přečtených českých knih?




Přečtené knihy na projektu Čteme české autory:


Další přečtené české knihy:


Celkem se mi povedlo přečíst 93 knih, z nichž pouze 25 bylo českých. Není to sice ani polovina a rozhodně jsem měla větší ambice, ale i tak nemůžu říct, že bych nebyla spokojená. Žánrově jsem se nejvíce zaměřila na historii, fantasy a dětskou literaturu.

Za absolutní top považuji Hodiny z olova od Radky Denemarkové, jež právem získala ocenění Magnesia Litera. Názorově otevřená zpověď o tom, kam směřuje naše společnost. Čtenáři, kteří jsou rodiči, uvítají populárně naučnou publikaci Proč Zeus přikoval Prométhea od Petra Kostky. Jestli existuje zábavné a naučné zobrazení řeckých bohů, tak je to právě tato kniha.

Vtipnou jednohubkou ze života prodavačky byla kniha Divnolidi v obchodě od Lucie Bendlové. Pokud rádi čtete historickou literaturu, budete mít velký výběr. Deník 1938-1945, I viděl bůh, že je to špatné, i Zpráva o mém muži byly velice obohacující. Poslední zmíněná mě zasáhla nejvíce, i když není úplně objektivní, vzhledem k tomu, že ji psala manželka hlavního aktéra. I tak bylo zajímavé nahlédnout do života jednoho z nejmocnějších mužů komunistické strany, kterého sežralo jeho vlastní dítě.

Největším zklamáním pro mě byla série od Karolíny Kahounové. Autorka byla nevypsaná, a tak i knihy byly slohově slabé, táhlé a nudné. Našlo by se ještě několik dalších knih, které nebyly tím pravým ořechovým, např. Volání temnoty. 

Díky projektu jsem měla možnost objevit knihy, ke kterým bych se jen tak nedostala. I když některé recenze nebyly vyloženě oslavné a mnohdy bylo pro autory těžké přijmout jiný názor, doufám, že ve svém psaní budou pokračovat a jejich píle je dovede ke zlepšení.


A jaký byl váš čtecí rok 2019?


Komentáře