Recenze: ODHALENÍ (Karolína Kahounová)

Další dobrodružství s cílem zachránit svět

Za recenzní výtisk děkuji autorce Karolíně Kahounové

Chci zakoupit tento titul!


Karolína Kahounová je plzeňská rodačka, která začala psát ve velmi útlém věku. Svou románovou prvotinu Poslání jsme vám již představili. Nyní se zaměříme na druhé pokračování série Cesta za spásou, kde autorka pokračuje v příběhu Liliany a Nevvrana. S čím se naše sedmnáctiletá hrdinka setká nyní?

V prvním díle se Liliana musela vyrovnat s tím, že se jako obyčejná dívka octla v jiném světě. Společníka jí dělal mladík Nevvran, který ji obeznámil s její úlohou – zachránit jeho, a tím pádem i její svět. Postupně objevuje a cvičí svou kouzelnou moc s cílem přemoci všechny tři Kruté bytosti z Temnot. Úkol je to nelehký a sama má o sobě velké pochybnosti.

Autorka nám na začátku stručně popíše děj prvního dílu. Pak nastává počátek samotného příběhu, kde se však dočkáme opětovného vyprávění prvního dílu, což je dost nadbytečné. Kniha je psána z velké části z pohledu Liliany, občas se dočkáme chvilkového pohledu Nevvrana. Dvacet pojmenovaných kapitol a vyprávění v er-formě minulého času.

Liliana se postupně sžívá se svým posláním a společně pokračují v putování Čarovným hvozdem, kde na ně čeká nejedno nebezpečí v podobě stvůr, které stvořily Kruté bytosti z temnot. Popisy okolního světa i myšlenek, které se mladé spasitelce derou do hlavy. Musí se vypořádat s důležitým rozhodnutím, které může výrazně ovlivnit její výpravu. A aby toho nebylo málo, musí řešit i milostné peripetie.

„Stejně jsi tu hádku vyvolala ty,“ pokusila se dokonce mluvit jeho silným zvučným hlasem. Lilien napadlo, že se snaží mít poslední slovo – a možná chlapce rozdráždit ještě víc! „Ty... ty blbá Krutá bytosti z Temnot!!“ vykřikl dopáleně – chtěl princezně připomenout, kdo vlastně je, a vyvolat jí nepříjemné vzpomínky. Dokonce jí pohrozil pěstí a přešel k ní! Byl už opravdu rozzuřený. Měl takový chladný, nelítostný výraz a jeho krása nemohla zůstat nepoznamenaná. Mladík vypadal jako anděl. Ne jako anděl. Jako temný anděl. Okolnosti tomu dokonale nahrávaly. Zatažená obloha... úzkostné skučení větru... zvláštní stromy s tmavými listy... tráva, o níž by se dalo říci, že z ní páchne zlo...(str. 213)

Autorka nám připraví plno nečekaných zvratů a dobrodružství. Okouzlující krajina s magickými tvory dodává příběhu až Tolkienovskou symboliku. Pokračujeme v četbě zajímavého nápadu, bohužel však reálné provedení se Tolkienovi ani zdaleka nepřibližuje.

Když to vezmu popořadě, tak i přes velké množství dobrodružných scén se autorce nepodařilo vybudovat reálné napětí. Události se děly bez větší promyšlenosti a související dialogy a myšlenkové pochody hrdinů byly natolik špatné, že většinou celé napětí zabily již v počátku. Oproti prvnímu dílu se kniha zdvojnásobila, ale bohužel spíš ve vatě. Mám ráda popisy cesty za nějakým cílem, ostatně již výše zmíněný Tolkien je ukázkou masterpiecu. V Odhalení se projevila schematičnost – jdu, něco se stane, vážně o tom přemýšlím, jdu, něco se stane atd.

Milostná linka byla tragédie. Větší nedůvěryhodnost jsem dlouho nečetla. Popis milostných citů očekává nějakou zkušenost a obratnost a to se autorce bohužel nedostávalo. Ono i vnitřní charakteristika a chování hrdinů mělo dost velké mouchy, ale v kombinaci s projevem lásky se to absolutně zřítilo. To, co hrdinové říkali a jak se pak reálně chovali, absolutně nekorelovalo. Pomíjím dovětky k řeči např. zašklebil se, zuřil, skousl ret. U nadměrné většiny byly použity neadekvátně.

Odhalení obsahuje přes 400 stran nudy, kdy po deseti stranách budete mít chuť knihu odložit. Doprovázené gramatickými chyby, nadbytkem slov ve větách, špatnou stylistikou. Domnívám se, že kniha nemohla projít korekturou, protože oproti prvnímu dílu bylo chyb dvojnásobek a obzvlášť ke konci to autorce dost ulítávalo. V kvalitě psaní jsem si nevšimla posunu. Konec je dost mnohoznačný a evidentně nám více napoví pokračování, které má autorka v úmyslu. Smysl pasáží psaných kurzívou jsem nepochopila.

Pro mě se jednalo o obrovské zklamání. I přes vykreslení zajímavého prostředí a příběhu, které otevíralo plno otázek a nabízelo velké dobrodružství, jsem se dočkala obrovské nudy v podobě táhlého a statického textu s velkým množstvím chyb. Karolíně Kahounové neubírám obrovskou fantazii, ale doporučila bych jí se zaměřit na kratší útvary a nejdříve pilovat kvalitu textu, protože takhle i ten sebelepší nápad bude zabit špatnou výstavbou věty.


Anotace:
Fantasy sága od mladé české autorky. Liliana s Nevvranem putují Čarovným hvozdem. Čeká je mnoho dramatických chvil, nebezpečných událostí, nečekaných rozuzlení a odpovědi na mnohé z jejich otázek. Pro Lilien přichází rána v podobě změny vztahu mezi ní a Nevvranem. Ví, že už nikdy nebude nic tak, jak bývávalo… Ale co se skrývá ve stínech stromů? Pamatujte, že mnoho věcí ve skutečnosti není takových, jak se jeví na první pohled…

Nakladatelství: Nava
Rok vydání: 2019
Žánr: fantasy, pro mládež
Počet stran: 412
Vazba: brožovaná

Komentáře