Recenze: KREV, MONSTRA A CUKROVÍ (kolektiv autorů)

Bláznivá jízda napříč vánočními svátky

Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas?
Přichází Vánoce, hrůz a monster čas!
Rolničky, rolničky, co to zvoní v nich?
Strašidelné ručičky krví zbrotí sníh! (1 % z e-knihy)

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Epocha.
Chci zakoupit tento titul!



Vánoční atmosféra je bezesporu inspirací pro mnoho umělců. Televize a streamovací služby se plní romantickými komediemi a za výlohami knihkupectví se to hemží tematickými, povětšinou pohádkovými příběhy.

Krev, monstra a cukroví jsou ale jiná – což musí napovědět již samotný název. Místo pohlazení po duši vás čeká devatenáct rozličných povídek od českých autorů, kteří se na období okolo Vánoc dívají z tak trochu jiného úhlu pohledu. A jako bonus se můžete při pečení cukroví inspirovat třemi recepty z Kuchařky pro monstra a příšery.


1) Pranostiky, Martin Paytok (*1993, spisovatel, redaktor a bývalý publicista)

Trojice bankovních zlodějů s možnou vraždou na krku se na útěku dostává do horské chaty kdesi v Krkonoších. K jejich překvapení však není opuštěná – a už vůbec ne bezpečná. Podle vikingsky vyhlížejícího týpka, jenž úkryt obsadil, totiž stojí přímo na bráně vánočních démonů. A pokud se neprovede rituál, po lese se začnou prohánět krvelačné bestie z prastarých rčení

Úvodní (černě)humorně-hororová povídka nastavila laťku velice vysoko. Text je kvalitní a čtivý, protkaný kulturními odkazy, vtipem, napětím a vulgarismy, které ovšem se zbytkem dokonale ladí. Propojení známých pranostik s hororovými prvky oplývá originalitou a hravostí. Potoky krve a strachu zaručeny.

Svatá Lucie noci upije, dne ale nepřidá,
jestli se nepostíš, břicho ti rozpárá. (3 % z e-knihy)

2) Kdo kráčí pouští, Pavel Fritz (*1968, biolog, spisovatel)

Hrátky s časem jsou vždy sázkou na nejistotu. Své o tom zjistí i Ron a jeho spolupracovníci, již posílají sondy do hlubin historie. Takzvaná jeruzalémská sonda byla vyslána do dob samotného Ježíše Krista, aby o Vánocích mohla přenášet jeho život současným divákům. Většinou bývá okem neviditelná, jenže ji kdosi spatří…

Zajímavý počin propojující sci-fi prvek cestování časem a nejvýznamnější symbol Vánoc. Více než na sváteční atmosféru se ovšem zaměřuje spíše na teologickou oblast – četné odkazy na evangelia a zkoumání podobenství mezi biblickými výroky a vědou. Čtivé, svižné a inteligentní dílko.


3) Náhradník, Marie Dómská (*1982, učitelka angličtiny, spisovatelka)

Maregh, ještěří vesmírný voják, zemře. Jeho lidská matka Zuzana se to však nesmí dozvědět a Oldřich se tak rozhodne „syna“ nahradit podobným mutantem… Autorka je známá především pro své sci-fi povídky z mimozemského univerza Kchrat – a ani tato není výjimkou. Skvěle napsané dílo se vyjímá osobitým prostředím, spojením „obyčejné“ lidské rodiny a ještěra a nečekaným vyústěním.


4) Porcování medvěda, Jan Kotouč (*1987, oceňovaný autor především žánrů military sci-fi a alternativní historie)

Letci z české letadlové lodi Blaník se vydávají na vánoční misi, která nakonec nabere poněkud jiný směr… Výlet do alternativní historie, v níž se po zatopení světa stalo námořní velmocí Česko-slovenské království, vychází z Kotoučovy série Nad Českými zeměmi slunce nezapadá. Text funguje skvěle i bez její znalosti.

Akční sonda do fikční Evropy potěší spíše pánské čtenářstvo, nebo takové, které si libuje v military literatuře. Umně a uvěřitelně vybudované námořně-letecké prostředí, ozvláštněné o zábavný prvek švédské sváteční zabíjačky.


5) Krámek snů a nočních můr, Zuzana Hartmanová (*1990, knihovnice, spisovatelka)

Imala je čarodějnice, což v jejím světě není zrovna oblíbená rasa. Přesto se odvážila otevřít si okultní krámek. Přes veškeré své pochyby navazuje nová přátelství a snaží se zapadnout. Avšak podaří se jí to?
Magické, čtivě napsané vyprávění o předsudcích, vzájemné pomoci a přátelství. Vedle krvavých textů působí téměř pohádkově, což něžnější duše zcela jistě potěší. 


6) Dopis Ježíškovi, Ondřej Neff (*1945, mnohokrát oceněný sci-fi spisovatel)

Nedomý & Prus jsou starožitníci působící na obydleném Měsíci. Dodo je taiping, humanoidní robot první generace od renomované firmy. Není proto divu, že Nedomý a jeho společník kyborg se budou snažit udělat vše, co je v jejich silách, aby ho dostali. A využijí k tomu víru v Ježíška… Výborně napsané sci-fi se špetkou humoru. Vytříbená stylistika, jazyk i neotřelý námět či závěrečné vyústění dávají znát, že autor je vypsaný a zkušený ve svém žánru.

Jak jsi krásné, Neffiňátko,
vprostřed bídy, roboťátko!
Před tebú padáme,
dary své skládáme. (31 % z e-knihy)

7) Zbraně Azylu, Lucie Lukačovičová (*1980, spisovatelka a překladatelka)

Návrat do světa Azylu potěší zejména fanoušky lovců monster ze série Zákon Azylu (recenze na 1. díl Zákon Azylu, recenze na 2. díl Čepel Azylu) a Irska. John Brand se tu totiž musí vypořádat s příšerami z místních legend… Umně vygradovaná povídka protkaná irským folklorem a akcí. Lze ji přečíst i bez znalosti zmíněné série.


8) Veselé vánoční hody, Filip Koryta (*1989, pedagog, moderátor, hudebník a spisovatel)

Něco pro milovníky zombie apokalyps. Když na Štědrý den vypukne virus, celé město se obežene ostnatým drátem a přeplní zombiemi. „Hrdinovi“ nezbývá nic jiného než se začít zbavovat všech svých sousedů… Ich-forma v podobě deníkových zápisků je psaná s vítaným nadhledem. Text je protkaný obecnou češtinou, lehce černým humorem, popkulturními narážkami a dýchá parodií. Věřím, že pobaví nejednoho čtenáře.


9) Ozdoby, Vilém Koubek (*1988, redaktor časopisu 100+1, spisovatel)

Laďa s Irenou si domů do paneláku přivezli živý vánoční stromek, načerno ukradený v lese. Jenže tenhle smrk se nedá – a krvavé zdobení může začít… Devadesátková atmosféra se mění v horor s nádechem bizarra (subžánr využívající prvky absurdna a satiry). Kromě zvráceně zábavného počtení, které rozhodně není pro slabší žaludky, nabízí jiný pohled na tradici vánočních stromků.

Druhý frňák na sebe nenechá dlouho čekat. Potom si oba odtrhnou uši a pečlivě je rozmístí na větve. (47 % z e-knihy)

10) Jednou se to stane, Vilma Kadlečková (*1971, oceňovaná autorka fantastiky)

Vánoce jsou pro Lesní doslova noční můrou – Kovoví se blíží. S těmi svými stojany a řetězy nenechají Lesní vydechnout a loví jednoho po druhém, obzvlášť mladé, maximálně čtyřprstencové. Zvonek se ovšem nespokojí s dalším zbytečným útěkem. Dá se však blížící se tragédie zvrátit?

Výtečně vystavěný a vygradovaný příběh se zajímavými myšlenkami a nápaditým propojením vánočního „lovu“ vánočních stromků a sci-fi prvku robotů. Velice originální dílko napěchované jemným humorem, ironií a směsicí žánrů. Atmosférické, snadné ke čtení. Vyčnívá též jazykovou hravostí.


11) Erža, Patrik Banga (*1982, spisovatel, novinář, moderátor, komentátor)

Vyprávění o rodinném prokletí, nelásce k Vánocům a bosorce. Kratičká a zajímavě pojatá sonda do romských Vánoc s letmou příměsí kleteb. Syrový, jednoduchý text protnutý hovorovými výrazy, leč stejně jako zbytek sbírky čtivý.


12) Vánoce v srpnu, Dalibor Vácha (*1980, historik a spisovatel)

Netradičně pojatá povídka o prožívání Vánoc v srpnu, kdy je venku místo sněhu vedro a namísto ohňostrojů vzduchem létají kulky. Blaničtí rytíři tak trochu jinak. Alternativní historie dýchající komunismem osloví čtenáře akčnějších až válečných děl. Vánoční atmosféru ovšem příliš nečekejte.


13) Na konec světa a dál do nebe, Petr Stančík (*1968, básník, prozaik, dramatik a esejista, jehož knihy se dočkaly několika překladů a ocenění)

Vítejte v postapo světě, kde jsou Vánoce v podstatě sprostým slovem. Všichni je nenávidí a Štědrý večer je považován za nejhorší čas v roce. Ústřední hrdina, jakožto jediný čteč a psář, je pozván na svatbu do zámku Staročas, jehož pán Supercela provdává svou dceru Trombu. Jenže co čert nechtěl, zamilovali se do sebe a dají se spolu na útěk – na konec světa… Dekadentně-poetické vyprávění o útěku, povrchní lásce, životě i smrti.

„Ty štědrej dárku!“ neslo se za mnou. Dvě nejsprostší slova, jaká se vůbec dají vyslovit. Dvě smrtelné urážky. Dvě zlořečené kletby. (66 % z e-knihy)

14) Co pro mě znamenají Vánoce, Štěpán Kopřiva (*1971, spisovatel, scénárista)

Jak by probíhala slavná betlémská scéna, kdyby se odehrávala v dnešní zvrácené době? Potrhlý výlet za Marií, neustále oplodňovanou Bohem, ať už v podobě labutě či zlatého deště, a právoplatně nakrknutým Josefem může svou vulgárností nábožensky založené čtenáře poněkud rozčílit. Ale je-li vám tento nekřesťanský druh humoru blízký, zábava je zaručena.


15) Pan Au naděluje, Jiří Pavlovský (*1968, šéfredaktor a spoluzakladatel komiksového Nakladatelství CREW, recenzent, přispěvatel do literárních sborníků)

Policajt se spolu s vymítačem rockerského vzezření vydává do pražského činžáku, kde z okna trčí muž nabodnutý na větvi. S každým dalším překonaným patrem na ně čeká krvavé překvapení, které má na starosti splatterpunková verze seriálové postavy… (splatterpunk = „punková“ odnož fantastiky, významově lze přeložit jako extrémní horor neznající omezení a hranic)

Vánočně-hororová historka v hlavní roli s Felixem Jonášem, známým ze série Kladivo na čarodějeHravé propojení svátečních tradic a koled s detektivní zápletkou, cukrovím, pár litry krve a špetkou magie. Vhodná pro každého, komu se při vzpomínce na televizního mužíka v buřince narozeného v 70. letech dělají osypky.


16) Zvířátka, která šla spát příliš brzy, Lukáš Vavrečka (*1987, spisovatel, básník, recenzent)

David oplývá mocí, která mu v minulosti způsobila nemalé potíže – skrz předměty, kterých se dotkne, může sledovat okolní dění. Jenže ve chvíli, kdy zmizí dcera jeho sestry, jíž býval posedlý, se ukáže být i přes její nechuť nápomocná… Silný, temný a hutný text, z něhož vám na konci vyvstane husí kůže. Výtečná práce s budováním atmosféry.

A když se pak dostatečně soustředil, mohl se dívat. Rozhlížet se kolem, jako by to byl on, a ne předmět, hrnek, zubní kartáček, tužka na psacím stole. Takový předmět, to byly jeho druhé oči. (78 % z e-knihy)

17) Šťastné a veselé, Petr Heteša (*1959, editor, architekt, oblíbený autor fantastiky)

Šest rusko-amerických kosmonautů tráví svátky na palubě kosmické lodi Sintra ve virtuální realitě, která se ovšem z jistého důvodu začne bortit… Ich-forma z pohledu Jona Barcalye spojuje Vánoce, vesmír, kulturní rozdíly, virtuální realitu a známé filmy. Nápadité, akční a zábavné počtení.


18) Půjdem spolu do Betléma, Petr Brožovský (*1992, advokát, spisovatel)

Na Zemi se vrátili bohové, moc Jehovy roste. Advent znamená tak trochu něco jiného… a Jáchym proti těmto církevním špehům bojuje – po svém. Stejně jako ostatním z podivné party, jež se sejde v jeskyni, se mu zdá zvláštní sen, v němž ho tajemný hlas nabádá k vyhnání invazního božstva… Půjdou spolu do Betléma a skutečně zabijí Ježíška? Povídka vystavěná na humoru, akci a postupné dramatičnosti. Prolnutá vulgárními výrazy, vánočními tradicemi a zbraněmi.


19) Dromův syn, Michaela Merglová (*1990, editorka, publicistka, spisovatelka)

Juhova máma je v nemocnici, miminko jí totiž odnesla příšera, nějaký Dromův syn. Malý chlapec tráví Vánoce s babičkou a nechce, aby byla maminka pryč dlouho jako tatínek a novorozeně, a tak se rozhodne napsat dopis Joulupukkimu… Emocemi a démony prodchnutý počin se špetkou finské mystiky, který zabolí u srdce nejednu matku. Vyprávěno er-formou z pohledu chlapce, jenž netuší, o to víc vás to zasáhne, protože vy vědět budete…

Večer seděli za světla petrolejky u stromečku, dívali se, jak za okny poletují husté vločky a jestli v nich nezahlédnou Joulupukkiho, a babička mu vyprávěla. Mluvila o tom, jak si v osmnácti vzala dědečka a žila s ním v Karélii, ale jak odtamtud ještě téhož roku o Vánocích museli utéct, protože přišla válka. (97 % z e-knihy)

Nakladatelství Epocha se opět podařilo sestavit kvalitní počin lákající na oblíbené svátky v lehce krvavějším pojetí a především na známá jména tuzemských spisovatelů, tentokrát pod taktovkou Michaely Merglové a Petra Brožovského. Jednotlivé počiny jsou doprovozeny krátkým, vánočně laděným medailonkem a parafrázovanými verši známých koled. Kromě úvodního slova od Martina Fajkuse, šéfredaktora časopisu Pevnost, vás čeká též Slovo závěrem od obou editorů či tři příšerácké recepty.

Jak je z výčtu patrné, Krev, monstra a cukroví se kromě společného motivu Vánoc vyznačuje především originalitou, hravostí a žánrovou rozmanitostí – každý čtenář fantastiky tu nalezne to své, od magického realismu přes sci-fi a fantasy až po bizarro horor.

Akce. Drama. Černý humor. Roboti. Komunismus. Okultní krámek. Nic není nemožné. Jedna bláznivost střídá druhou, jindy se svezete na dráze hlubokých emocí… Přispěvatelé svou imaginací rozhodně nešetřili. Sbírku prolíná široká škála témat, od odlehčených a zábavných až po temná a hluboká. Rozmanitost se týká též různých stylů vyprávění, forem psaní i jazykové barvitosti.

Je sice pravda, že některé povídky by mohly více nasát vánoční atmosféru, kupříkladu Vánocím v srpnu a Erže by to jistě prospělo, přesto nelze o jediném příspěvku říct, že by byl nekvalitní. Jazykově, stylově i žánrově bohaté dílo, které potěší milovníky i odpůrce období od adventu po Tři krále. Některé příběhy se vám zalíbí či se vás dotknou, jiné zas znechutí, další jednoduše neosloví – tak, jak to u antologií většinou bývá. Ovšem jistou dávku pestrosti a nápaditosti Krvi, monstrům a cukroví zcela určitě nezapřete.

Nemalou výhodou, která ještě o něco podtrhuje celkovou hravost díla, je možnost pořídit knihu v elektronické i tištěné podobě, a to jak v červeném kabátku od Lukáše Tumy, tak v limitovaném vydání s obálkou od Daniela Benetta. Pokud tedy hledáte netradiční a nepohádkové čtení s vánoční tematikou a v krásném obalu, tenhle sborník by mohl upokojit vaše choutky…

Michaela Merglová je rodačkou z Plzně a významnou tváří české fantastiky. Knižně debutovala v roce 2019 úvodním dílem stejnojmenné trilogie Píseň oceli, její jméno se však objevilo již dříve – jak ve všelikých literárních soutěžích, tak především v povídkových sbornících. Kromě právě recenzované antologie editovala též Krásky a vetřelci: Pulp stories (2021, Epocha) spolu s Leošem Kyšou. Za zmínku dále stojí její fantasy román Prokletá věž (2020, Epocha) a nejnovější počin Prázdnota (2023, Epocha).

Petr Brožovský je spisovatel, hudebník, právník a mistr ČR ve slam poetry (mluvený přednes autorské poezie) za rok 2021. Z jeho tvorby jsme na projektu recenzovali dilogii Tanec papírových draků (recenze na 1. díl a na 2. díl, dokonce u nás vyšel též rozhovor). Pod pseudonymem Švéd vydal výbor svých nejúspěšnějších slam poetry textů nazvaný 0Rh- (2022, Tomáš Kůs).

Subjektivní hodnocení: Protože české fantasy antologie doslova miluju, Krev, monstra a cukroví jsem si nemohla nechat ujít. Příjemně mě překvapila různorodost a nápaditost, ani ve snu by mě nenapadlo, co vše se dá o Vánocích vymyslet. Bavilo mě to od začátku do konce, jakožto milovnice češtiny jsem si užila i jazykovou stránku a žánrovou barvitost. Pokud bych si měla vybrat oblíbence, nejvíc mi v hlavě utkvěly Pranostiky, které mi doslova učarovaly hravostí ohledně vánočních rčení. Krámek snů a nočních můr mě snad jako jediný objal přívětivou atmosférou, Jednou se to stane překvapil celistvostí a propracovaností nápadu, u Ozdob jsem nevěděla, jestli se smát nebo zvracet, a Pana Au považuji za vskutku geniální počtení. Kdežto u Vánoc v srpnu mi sváteční nálada poněkud unikla…

Závěrečné hodnocení: 89 %


Vánoce jsou to nejkouzelnější období z celého roku. Doba zázraků, radosti a dárečků. Jenže za hranicemi krbového světla se nocí plíží věci, ze kterých vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Stíny. Monstra. Ježíšek. Mají chuť na cukroví, a často také na krev...

Sbírka zbrusu nových povídek, ve kterých hrají hlavní úlohu nadpřirozeno a vánoční svátky, vám naservíruje výbornou štědrovečerní večeři z české fantastiky. Čeká vás akční nářez, přemýšlivé kousky nositelů ocenění Magnesia Litera i příběhy, které pohladí duši. To nejvánočnější čtení a nejlepší dárek pod stromečkem.
Tak šťastné a veselé!

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2023
Žánr: fantastika, antologie
Počet stran: 616
Formát: PDF, epub, mobi

Komentáře