Recenze: VYJMENOVANÁ SLOVA – DOPLŇOVAČKY, KŘÍŽOVKY, OSMISMĚRKY (Zuzana Pospíšilová)

Opakování učiva a zároveň zábava

Vyjmenovaná slova – doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada
Chci zakoupit tento titul!


Máme spisovatele, kteří píší hodně, a pak ty, jež jsou nadmíru plodní. Do druhé skupiny patří i ostřílená autorka dětské tvorby Zuzana Pospíšilová. Na svém kontě má nespočet ryze pohádkových titulů, například Pohádky pod polštářHasičské pohádky, Dědečkovy povídačkyDetektivovéKouzelná třída – Pracovní sešitKouzelná třídaKonec zlobení, Putování skřítka Vltavínka po VltavěŠtěpánův podivuhodný stroj a Týden mezi indiány. Stejně tak dovede zabrousit do populárně-naučných publikací, například LogohrátkyKouzelná třída – Pracovní sešit či Vyjmenovaná slova. A protože se naposledy zmíněná kniha dočkala již pátého dotisku, budeme se jí věnovat ještě jednou. Ve společném tandemu s ilustrátorem Drahomírem Trsťanem vychází u nakladatelského domu Grada pod značkou Bambook.

Vyjmenovaná slova – doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky


Každý z nás si vzpomene na třetí třídu povinné školní docházky a jeden z největších strašáků českého jazyka. Což o to, naučit se vyjmenovaná slova jako básničku není nic složitého, ale pochopit slova odvozená, odlišné významy a s tím spojený pravopis, to už bývá větší oříšek. Dnešní doba však nabízí spoustu možností na naučnou, ale i zábavnou literaturu, a přesně to je i případ tohoto díla.

Hned na úvod je potřeba zmínit, že se nejedná o učebnici. Co jste se tedy ve škole nenaučili, to tady nedoženete. Nedostanete výklad, ani vysvětlení některých výjimek, pouze ryzí opakování bez úskočných záludností. Jedná se o procvičovací pracovní sešit v kombinaci s omalovánkami.

Vyjmenovaná slova – doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)Vyjmenovaná slova – doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky


Koncept knihy jede podle jasného řádu. Každé písmeno (B, L, M, P, S, V, Z) má v úvodu krátký příběh s jednoduchou pointou zaměřující se na doplnění i/y. Následuje cvičení pro určení správného významu, křížovky a osmisměrky – vše orientované na vyjmenovaná a jejich odvozená slova.


Jednotlivé příběhy:
BStrašidelný dům
Robin objevuje tajemství jednoho domu v Přibyslavi.

LStarý mlýn
Libora s Alicí při procházce zastihne bouřka a jejich kroky nasměruje k opuštěnému mlýnu.

MMyška v míse
Milanův žertík s náhodně objevenou myškou.

PNa projížďce s Pintou
Klisna Pinta a její setkání se slepýšem.

SNenasytný sysel
Setkání Silvestra a drobného hlodavce.

VŠkodolibost se nevyplácí
Viktor chce vyděsit svou sestru, ale pekelně se mu to vymstí.

ZDovolená
Příprava na dovolenou v Řecku. Co je nezbytné vzít s sebou a co vše by chtěli jako rodina zažít?

Když se uviděl v zrcadle, málem se sám sebe vylekal. Upravil si vycpané břicho, vycenil zuby a vyskočil na hromadu časopisů. To ale dělat neměl. Jednotlivé výtisky nebyly svázané, a tak se rozlétly do všech světových stran. Viktorovi z hrdla vyšel zvuk, který připomínal vytí vlka nebo křik paviána. Začal okolo sebe máchat pažemi, až rozvířil vzduch. Kdyby máchal ještě rychleji, snad by i vyletěl do vzduchu. Místo toho jen vykřikl a tvrdě dopadl na zem. (str. 37)

Zajímavostí je, že pouze u písmena Z následuje cvičení zaměřené na práci se slovy z osmisměrky, například najít antonymum, synonymum a podobně, a nejen na jejich vyhledávání.

Vyjmenovaná slova – doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky


Do této chvíle se procvičování orientovalo pouze na jeden druh vyjmenovaného slova, nyní nastává okamžik udělat pěkný mix. Poslouží k tomu veršovaný příběh s názvem Můj nový byt psaný ve sdruženém verši. Pokračujeme standardními křížovkami, osmisměrkami a nově i doplňováním do křížovek podle obrázků.

Na úplném konci se dočkáme řešení k jednotlivým úkolům a přehledné tabulky se všemi vyjmenovanými slovy. Přeci jen kontrola je vždy zapotřebí. Sešit může sloužit k samostatné práci dítěte, které se záhy přesvědčí, zda dané i/y doplnilo správně.

Veškerý text doprovází celostránkové i vložené ilustrace Drahomíra Trsťana, v nichž dominují postavy. Jejich černobílé provedení úplně vybízí k vybarvení a poslouží i jako odpočinek mezi dalším tréninkem pravopisu. Osobně nejsem jejich velkým fanouškem, ale jedná se spíš o záležitost vkusu čtenáře.

Vyjmenovaná slova – doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)Vyjmenovaná slova – doplňovačky, křížovky, osmisměrky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Drahomír Trsťan, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky


Chápu, že problematika, na niž je publikace cílena, má své limity, nicméně jsem byla mírně zklamaná z křížovek. Nejen že není úplně sjednocené písmo (mísí se úryvky vět se slovním spojením, byť postupem času převažuje to druhé), ale mnohokrát se opakuje samotné zadání. Samec krávy, chráněný hlodavec, sval v ústech a další termíny jsou zmiňované v totožném znění několikrát záhy za sebou. Poslední uvedený je dokonce třikrát na jedné dvojstraně plus jako bonus je sval v ústech (malý). Zároveň mi přijde trochu nešťastné umístit tabulku s vyjmenovanými slovy až na úplný konec. Smysluplnější by byla v úvodu či na začátku jednotlivých slov orientovaných na dané písmeno.

Titul rozhodně splňuje svůj účel – naučit a současně pobavit. Mé výtky nejsou nijak zásadní, spíše by z mého pohledu zefektivnily učení. Za chvíli nastane čas prázdnin, takže ideální pomůcka pro opakování učiva s žáky třetích ročníků. Starším bych ji nedoporučovala, protože obsahuje pouze základ, takže obtížnost není závratně složitá.

Závěrečné hodnocení: 80 %



Tvrdé, nebo měkké? Váháš, kdy psát po obojetných souhláskách měkké I a kdy tvrdé Y? Procvič si vyjmenovaná slova a poznávání slov příbuzných! Tohle je pro tebe ta správná knížka.

Křížovky, osmisměrky, vtipné obrázky a omalovánky ti pomůžou se záludnostmi pravopisu. Tvrdé, nebo měkké? To už pro tebe nebude záhada!

Ilustrovaný soubor pravopisných úkolů poslouží při domácí přípravě a uvítají ho jistě i učitelé pro zpestření výuky.


Nakladatelství: Grada – Bambook
Ilustrátor: Drahomír Trsťan
Rok vydání: 2022
Žánr: dětské, populárně–naučné
Počet stran: 80
Vazba: brožovaná

Komentáře