Recenze: TÝDEN MEZI INDIÁNY (Zuzana Pospíšilová)

 Na indiánském táboře je prostě zábava

Týden mezi indiány (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro děti

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.


Zuzana Pospíšilová je dětskou psycholožkou a pracuje zejména s dětmi s mentálním postižením. Na svém kontě má nespočet dětských knížek a řadí se mezi nejaktivnější autorky dětské literatury v současnosti. Svou tvorbu zahájila v roce 2004 v časopise Sluníčko. Na projektu můžete nalézt již několik recenzí. Jako jednu z nejnovější mohu jmenovat například Zlobivé pohádky. Týden mezi indiány vyšel poprvé v roce 2018 v nakladatelství Grada – Bambook a v letošním roce jsme se dočkali jeho dotisku. Krásnými ilustracemi dílo doplnila Daniela Skalová. 

Týden mezi indiány (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Maminka Terezky a Vojty vnukne dětem nápad hrát si na indiány. Oba se pro hru tak nadchnou, že tatínka napadne poslat je na Indiánský tábor do Novohradských hor. Kamarádům ve škole se jejich plán na prázdniny natolik líbí, že se k Terezce a Vojtovi přidají. Když konečně nastane konec školního roku, všichni natěšeně odjíždí a těší se, že stráví týden mezi indiány. 

Když dorazili, v táboře je čekal vedoucí. „Já jsem náčelník Činčila. Jsem vedoucí tohoto tábora.“

Pak jim začal všechny představovat. Terezka s Vojtou si pamatovali jen svou sestřenici Elišku, které se indiánským jménem říkalo Myška. Byl tam i indiánský šaman přezdívaný Velká koule. Terezka zpočátku nevěděla, jestli se má smát, nebo se ho bát. Na obličeji nosil strašidelnou masku, ale chodil a mluvil hrozně legračně. (str. 25)


Děti na táboře zažívají mnoho dobrodružství a zábavy, ale dozvídají se také spoustu nových informací o pravých indiánech.
Vyrábí si svůj amulet, který je má ochránit, v rámci táborové hry plní různé úkoly jako například bobříka mlčení a musí také rozluštit záhadu veliké stopy. 

Týden mezi indiány (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Na zadní straně přebalu nalezneme nápis: Prázdninové vyprávění pro indiány, kteří začínají se čtením. Velikost písma i délka jednotlivých kapitol je přizpůsobena právě začínajícím čtenářům. Zejména obsahově titul namotivuje malé zvědavce k procvičení čtení a nenásilnou a zábavnou formou je obohatí o nové vědomosti. Četná přímá řeč navíc umožňuje hru s intonací a tónem hlasu. 

Ani další den se děti nenudily. Když je šaman s Činčilou opět svolali, zeptali se, co považují v životě za nejpotřebnější.

„Mít dobré známky,“ odpověděl Míša a ostatní malí indiáni se začali smát.

„Mít kamarády,“ odpověděla Barunka.

Tentokrát se nikdo nesmál, ale šaman jen zavrtěl hlavou. V ruce držel plechový ešus. Podal ho Ondrovi, který seděl hned vedle něj, a řekl:

„Napij se této vzácné tekutiny. Lépe se po ní přemýšlí.“

Ondra udělal, co se od něj žádá, ale nic ho nenapadlo. Potom měl ešus předat i ostatním, aby se taky mohli napít. Poslední Vojta konečně vykřikl: „Voda! Pro život je nejdůležitější voda!“

„Přesně tak,“ pochválil ho šaman.


V průběhu čtení děti získávají přehled nejen o indiánech, ale také o důležitých věcech pro běžný život.  Autorka v příběhu našim ratolestem prozradí, co je to totem a k čemu slouží, jak důležité je umět spolupracovat, že být hodný a poslušný se vyplácí víc než zlobení a mnoho dalšího.

Týden mezi indiány (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Pohádkové vyprávění o indiánech děti upoutá, pobaví a nenásilně jim představí správné chování. Zejména díky této přidané hodnotě považuji tento počin za velmi zdařilý a doporučila bych ho nejen rodičům pro jejich malá dítka, ale také učitelkám na prvním stupni pro první seznámení žáků s knihou. 

Ilustrace od Daniely Skalové skvěle doplňují celé dílo. Barevné obrázky tematicky zapadají do kapitol a dětem pomáhají s jejich představivostí. Kniha díky nim působí hned na první pohled velmi vesele a lákavě. 


Anotace:
Jak se vlastně hraje na indiány? Víte, jak indiáni žijí, kde bydlí a co všechno umějí? Připojte se k Terezce a Vojtovi a staňte se na týden indiány stejně jako oni. Bude to týden dobrodružný a pestrý jako indiánská čelenka. Napínavý i poučný letní příběh od oblíbené autorky je určen začínajícím čtenářům.

Nakladatelství: Grada – Bambook
Ilustrace: Daniela Skalová
Rok vydání: 2021
Žánr: literatura pro děti, první čtení
Počet stran: 72
Vazba: pevná 

Komentáře