Recenze: KONEC ZLOBENÍ (Zuzana Pospíšilová)

 Jak napravit zlobivce

Konec zlobení (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), pohádková knížka

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.


Zuzana Pospíšilová je známá a oblíbená autorka knih pro děti a mládež. V projektu jsme již recenzovali její tituly Štěpánův podivuhodný stroj, Zlobivé pohádky, Alenka lékařka, Dědečkovy povídačky a Pohádky pod polštář. V roce 2019 vydalo nakladatelství Grada pod značkou Bambook publikaci Konec zlobení. O Velké oblíbenosti svědčí i to, že roku 2021 se kniha dočkala druhého dotisku. Můžou se zlobivé děti polepšit? Jak? Přijměte pozvání do třídy zlobivců.

Konec zlobení (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky

Skoro v každé třídě se najde nějaký zlobivec, ale třída 2. B je takových zlobivých dětí plná. Nikol se neustále s někým hádá, Kája bere dětem věci bez dovolení, Sam by se chtěl s každým prát a vyvolává hádky, Lenka se ostatním posmívá… Není se čemu divit, když ve 2. B nechce nikdo učit. Po prázdninách je 2. B přidělena nové učitelce, která je až moc hodná a s žáky to vůbec nemá jednoduché. Naštěstí se v její třídě objeví tajný spojenec a za pomoci trocha kouzel si pak paní učitelka se zlobením hravě poradí.

Paní učitelka se ji snažila utišit, ale nic nepomáhalo. Vtom se na tabuli objevil nápis: 

K tabuli! 

Paní učitelka vyzvala Nikol, aby šla k tabuli. Ta se s ní začala hádat: „Proč zrovna já? Proč nemůže jít někdo jiný?“ Než ale stačila dodat něco peprného, tabule si ji s sobě sama přitáhla. Sevřela ji oběma křídly, jako by ji objímala, a pak Nikol zmizela někde uvnitř tabule. (str. 27)


Jednotlivé kapitoly jsou krátké, zábavné a bohatě ilustrované Danielou Skalovou
, děti proto čtení upoutá a budou se těšit na další kapitolu. Téma školy a zlobení je velice vděčné, proto ani tento příběh nezklame. Na špatném chování žáků jsou ukázány běžné situace, se kterými se ve škole lze setkat a malí čtenáři se tak budou moci podívat na zlobení z pohledu učitele a budou mít možnost uvědomit si, jak obtížné je učit třídu zlobivců.

Konec zlobení (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky

Příběh je psán větším písmem, přizpůsobeno je i řádkování, proto se titul skvěle hodí jako čtení pro prvňáčky, kterým je také určen. Škoda, že edice Čtení pro prvňáčky není zvýrazněna ihned na obálce a je uvedena až uvnitř. Kvůli tomu můžou rodiče a čtenáři titul přehlédnout, a to by byla škoda.

Publikace má pouze sedmdesát dva stran, je to taková jednohubka. Některé situace mohly být ještě více rozvedeny, myslím, že čtenáři se budou dožadovat dalšího pokračování.

Konec zlobení (Zuzana Pospíšilová, ilustrace Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook), ukázka
Zdroj: archiv recenzentky


Anotace:
Mysleli jste si, že se zlobivé děti nemůžou polepšit? Ale kdepak, jde to. Jen je k tomu někdy zapotřebí trochu čar a kouzel. 

Paní učitelka Lada to s 2. B nemá vůbec jednoduché. Je to totiž třída plná zlobivých dětí, kterou nechce nikdo učit. Naštěstí ale paní učitelka nečekaně získá kouzelného pomocníka, díky kterému se jí podaří se zlobením zatočit. Jak? To si přečtěte v jubilejní 100. knížce oblíbené dětské autorky Zuzany Pospíšilové.

Nakladatelství: Grada – Bambook
Ilustrátorka: Daniela Skalová
Rok vydání: 2021
Žánr: dětská literatura
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Komentáře