Četla jsem české autory v roce 2019 (Petra Darebníčková)

Jako čtenářka jsem vždy upřednostňovala tvorbu českých spisovatelů před literaturou překladovou. Lásku ke „klasice“ ve mně někdy na konci základní školy zažehli velikáni jako Jakub Arbes, Karel Čapek, Milan Kundera či Josef Škvorecký. Od toho se následně odvíjela volba studijního oboru a potom i zaměstnání. Zkrátka jsem chtěla proměnit vášeň v zaměstnání. A to se mi povedlo. 

Potom přišly pracovní povinnosti a rodinné radosti a spolu s tím i výmluvy, že na čtení nezbývá čas. A tak se na Kunderu v knihovně začalo prášit a má četba se omezila téměř výhradně na školní doporučenou literaturu a knihy pro děti a mládež. 

Samozřejmě jsem sledovala i současnou českou tvorbu a trávila večery s bestsellery Aleny Mornštajnové, Petry Soukupové, Hany Androníkové a dalších. Ale až projekt Čteme české autory mi řádně rozšířil obzory a já zjistila, kolik kvalitních knih a talentovaných autorů dosud unikalo mé pozornosti. A musím říct, že i v roce 2019 jsem měla při výběru recenzních výtisků šťastnou ruku.



Můj seznam přečtených knih v rámci projektu je sice poměrně krátký, ale obsahuje hned několik titulů, ke kterým se budu určitě ráda vracet.

Přečtené knihy na projektu Čteme české autory

Ze seznamu je zřejmé, že mám ráda mimo jiné kvalitní dětskou literaturu. Od ní očekávám synonymicky pestrý a hlavně spisovný jazyk, pozitivní příběh a životní poučení. A když se k tomu přidají krásné barevné ilustrace, nemůžeme se s mými dětmi knihy nabažit. Naší oblíbenou literární stálicí je Petr Horáček. Roztomilou Husu Lízu asi netřeba představovat, tu si zkrátka musí zamilovat úplně každý, ale za pozornost stojí všechny autorovy tituly, které u nás dosud vyšly. 

Velké překvapení si pro čtenáře letos připravilo nakladatelství Epocha, které vydalo pohádku z pozůstalosti Miloslava ŠvandrlíkaZlatou vydru. Oceníte brilantní práci s jazykem, inteligentní humor a překrásné ilustrace.

Literárním zjevením pro mě byly Pohádky z druhého břehu Kateřiny Lindnerové Mudroňové. Bohatá imaginace mladé autorky, noblesní čeština a tematická nápaditost mi učarovaly. 

Originální metaforičností a krásným grafickým zpracováním se vyznačuje kniha O nebi a zemi aneb Meteorologické pohádky. Spisovatelka Ludmila Bakonyi Selingerová uspěla se svými poučnými příběhy o nebeských tělesech v crowdfundingové kampani pod záštitou nakladatelství Pointa. 

Čtenářům psychologicky laděné prózy doporučuji knihu Barák, v níž se mladá autorka Alžběta Bublanová velmi autenticky stylizuje do role stárnoucí ženy.  

Pokud máte rádi příběhy protknuté tajemstvím, napětím, originální zápletkou, neměly by vám uniknout tituly z produkce nakladatelství Tofana – Kostelníkova závěť od Mirka Vostrého a Zítra už  bylo od Jiřího Raichla. 

To je tedy několik málo knižních tipů, ale mohu konstatovat, že každá z knih na seznamu splnila mé očekávání. Jistá zklamání se dostavila, ta ale ani tolik nesouvisela s obsahovou stránkou či literární úrovní, ale v některých případech s nedostatečnou redakční přípravou. 

Knižní předsevzetí na rok 2020 si žádné nedávám, recenzní výtisky si vybírám na základě žánrů, na které se specializuji, podle nálady a aktuální nabídky českých nakladatelství. Na svém letošním seznamu mám na základě prostudování edičních plánů několik titulů, konkrétně například Vrány Petry Soukupové nebo knihu An(n)a od mladé, začínající autorky Sáry Báchorové.


Komentáře