Recenze: POPRVÉ DO ŠKOLKY (Zuzana Řebíková)

Bez jediné slzičky


Za recenzní výtisk děkuji autorce Zuzaně Řebíkové.

Chci si koupit knihu Poprvé do školky. 


Zuzana Řebíková je zakladatelkou projektu Pohádková výchova, jehož cílem je poskytnout dětem a jejich rodičům inspirativní příběhy s výchovným posláním. Ve svých knihách autorka zachycuje reálné životní situace, do nichž se ti nejmenší dostávají, a pomáhá jim se na ně připravit. Rodičům pak nabízí podporu v jejich výchovném snažení a motivuje je k vědomému vcítění se do pocitů dítěte. Kniha Poprvé do školky vznikla na základě spisovatelčiny osobní zkušenosti. S pomocí pohádkových příběhů připravovala cíleně své dcery na velkou životní změnu a první dětské osamostatnění. Titul vyšel u vydavatelství ArtKrist v roce 2019.   

Tříletý Davídek má jít poprvé do školky. To je výchozí situace, na níž autorka staví jednoduchý děj knihy Poprvé do školky. Chcete, aby se vaše dítě těšilo na nové prostředí, kamarády a milé paní učitelky stejně jako malý hrdina příběhů? Pak nabídněte pomocnou ruku, kterou vám Zuzana Řebíková podává, a na to, co se bude ve školce dít, ho připravte. Povídejte si s ním o tom, co ho ve školce čeká, jak to ve školce vypadá, jak probíhá běžný den. A přečtěte si příhody, které dítě ubezpečí, že ho přivítá vřelé prostředí a že ho čeká velká zábava.  

Celý koncept Pohádkové výchovy – projektu, v rámci něhož Poprvé do školky vychází – je moc sympatický. Je znát, že se Zuzana Řebíková nad výchovou dětí zamýšlí a jejím cílem je hledat cestu ke zvládnutí každodenních situací, které s potomkem prožíváme, co nejlépe. Posláním knížek je ukázat rodiči způsob, jak se naladit na svět dítěte, a malému čtenáři (nebo spíše posluchači předčítaných pohádek) zase umožnit prožít si některé momenty „nanečisto“.



Anotace láká na osm výchovných pohádek, ale nečekejte svět fantazie, originální náměty, typický boj dobra se zlem. Naopak tu jde o ryzí realitu, ač optimisticky vykreslenou. Ono označení „pohádky“ nebylo zvoleno úplně šťastně, očekávala jsem osm dějově samostatných příběhů, které naplňují rysy žánru. Princezna a rytíř se tu sice vyskytnou, ale jen v podobě masek na dětském maškarním plese.

V osmi pojmenovaných kapitolách jsou zachyceny stěžejní události školního roku – nástup do školky, adaptace na nové prostředí, seznamování se s kamarády či školní akce. Malý čtenář se dozvídá, jak vypadá typický den ve školce, a ujišťuje se, že se opravdu má na co těšit.

Dominují dialogy, které sice neodpovídají mluvě „běžných“ tříleťáků, na to spolu hovoří až příliš spisovně a jazykově i myšlenkově vyspěle, ale na jejich základě ke čtenáři srozumitelnou a čtivou formou putují informace o dění ve školce. Autorka volí výrazové prostředky srozumitelné i menším dětem, věty mají jednoduchou stavbu, jazykový projev je kultivovaný a využívá bohaté synonymity češtiny.

Pokud ale spisovatelka svým textem cílí na tříleté děti, je z mého pohledu kniha příliš „chudá“ na ilustrace. Text předpokládá schopnost pozorně vnímat slyšené a soustředit se, což nebývá u této věkové skupiny běžné. Tento fakt nicméně vyvažuje dobře vymyšlený doprovodný pracovní sešit, jehož úkoly přímo navazují na děj knihy. Je pak na rodiči, jak bude s knihou pracovat, text mu však minimálně poslouží jako skvělá inspirace pro témata, o nichž může s potomkem mluvit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že spíše než mé „čerstvě školkové“ dítě zaujalo Poprvé do školky mou dceru šestiletou, která se dokázala do Davídkovy situace vžít a porovnávala, v čem je „pohádková“ školka jiná než ta její.

Pracovní sešit přináší úkoly na rozvoj pozornosti, logického myšlení, jemné motoriky. Děti budou vybarvovat, malovat, spojovat obrázky, vybírat z několika možností, rozvíjet si slovní zásobu, učit se barvy apod. Tento metodický doplněk knihy se autorce opravdu moc povedl.



Velmi kladně hodnotím závěrečnou část knihy, v níž Zuzana Řebíková na základě vlastních zkušeností a všeobecně známých výchovných doporučení sestavila jakési desatero pro rodiče, tedy doporučení, která mohou nám i našim ratolestem nástup do školky usnadnit. Jde vidět, že autorka k výchově přistupuje s empatií a k dítěti s porozuměním.
  

Anotace:
Připravte děti na vstup do školky. Pohádkově. Pohádková kniha, která promění tolik obávanou školku ve vzrušující dobrodružství. Přečtěte si s vaším dítětem osm výchovných pohádek, které mu ukáží, co to znamená „chodit do školky“.

Nakladatelství: vydavatel Miloslav Krist – ARTKRIST
Rok vydání: 2019
Žánr: dětská literatura
Počet stran: 79
Vazba: pevná   

Komentáře