Recenze: NÁPOJ LÁSKY (Ivana Nováková)

Když nápoj lásky teče proudem

Nápoj lásky (Ivana Nováková, nakladatelství KKnihy)

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství KKnihy.
Chci zakoupit tento titul!


Spisovatelka fantasy a ekonomka ve státním sektoru Ivana Nováková (*1965) má na kontě už sedm knih, všechny jsou dostupné jako e-knihy u nakladatelství Pavel Kohout – Kknihy.cz. Jedná se o Nápoj lásky, Serafina a drakBellis a dračí králZpackané kouzloPohádky o čarodějích, Rusalka a Rusalka II. Knihy se vyznačují tím, že v nich vyniká krása českého jazyka. Ivana Nováková říká, že ji baví si hrát s možnostmi a bourat zažité stereotypy. Myslím, že se jí to daří.

Autorkou povedené obálky nejnovějšího díla Nápoj lásky je Katherine Luka, česká umělkyně a spisovatelka, která v KKnihách vydala fantasy Dračí nevěsta (recenze 1, recenze 2), román pro ženy Josie a kolt a romantickou sérii Flemingovi (Lovec věna a Lesní klenot).

Hlavní hrdinkou Nápoje lásky je Ema. Na první pohled obyčejná vysokoškolská studentka ekonomky. Protlouká se životem bez peněz, rodičů a jejím nejbližším člověkem je kamarádka od dětství Jana. Když Janička ujede s hezounem Arnoldem, rozhodne se Ema najít pro ni tu pravou lásku. Ema je totiž čarodějka. Umí si podmanit muže a druhým dokáže najít vhodný protějšek. Jenže ten pravý pro Janu je zrzek Matěj a toho Janička ani za mák nechce. A tak nezbyde nic jiného než vyrobit nápoj lásky. Ten, jak se zdá, zafunguje a oba mladí lidé spolu začnou chodit. Netrvá dlouho a Jana se stěhuje k Matějovi. Jenže láska si najde i Emu, když ji do cesty přivede Matějova bratrance Jonáše. Štěstí jí kazí jen démon v podobě profesora Černého. Muž, který zneužívá studentky, zůstává nepotrestán a vládne ve škole. Díky němu ji vydírá Jonášův bratr a donutí ji Jonáše opustit.

„Někdy mám pocit, že můj život funguje jako podivná restaurace. Jednou jsem si v ní objednala jídlo, snědla ho a zaplatila. Ale pokaždé, když se do ní vrátím, obsluha požaduje další úhradu za jedno a to samé, již dávno zkonzumované jídlo, znovu a znovu.“ (38 % knihy)


Poslední kapkou je pro Emu temné tajemství odhalené na Štědrý den. Svět se jí zhroutí. Je jí jedno, co s ní bude a možná by jí bylo lépe, kdyby se zabila jako její matka. V tichém kostele žádá Boha o pomoc. A skutečně dostává pomocnou ruku od svého anděla strážného a ten vidí, že svoji práci hodně zanedbával a má co napravovat.

„Jak často se to stává? Že vyvineš intenzivní úsilí, a ono přijde vniveč?“

Díval se smutnýma očima.

„Na takovou otázku nedokážu odpovědět. Nevedu si statistiku. Za všech okolností věřím ve šťastné vyústění, protože bez oné naděje bych se možná příliš soustředil na možnost neúspěchu.“

„Tvrdil jsi, že patříš mezi odborníky na dobré konce. A ani tobě nevychází všechno. Co si potom máme počít my, lidé? Jaký má všechno vůbec smysl?“ (85 % knihy)


Styl psaní Ivany Novákové je dosti osobitý a nemusí se každému líbit. 
I mně dělal na začátku trochu problém, ale postupně jsem jejímu stylu a sarkastickému humoru přišla na chuť. Autorka píše v ich-formě, z pohledu Emy a její styl je vyvážený. Stejnou měrou najdete popisy, ale i myšlenky a emoce. Humor zde dokáže odlehčit těžká témata jako je ztráta rodičů, překonání samoty, bezmocnost nebo vyrovnání se s temným tajemstvím. 

Hrdinka Ema je samostatná, silná, velmi osamělá, okouzlující, ochranářská a ráda navštěvuje kostely. Hledá v nich klid pro duši, útěchu a pomoc. Byla mi hodně sympatická a moc jsem jí přála štěstí.

Jana je až příliš naivní, důvěřivá a dobrosrdečná. Tím na mě působila nepříjemně. K probuzení dojde po odhalení temného tajemství, kdy přátelství s Emou projde těžkou zkouškou.

Jonáš je mladý potetovaný kluk, hazardující se svým životem. Peníze nevydělává zrovna poctivě. Musí si brzy uvědomit, že bohatství nejsou všechno a je něco mnohem cennějšího. Jeho postava mě hodně bavila a způsobila jeden zvrat, kdy mi běhal mráz po zádech. 

Michael je sečtělý, ochranitelský, mužný právník. Jen je trochu lenoch a práce s pomocí Emě se mu trochu víc nahrne. Ale jinak bych ho jako anděla strážného brala.

Všichni hrdinové mi přišli uvěřitelní, protože řeší reálné situace a musí se s nimi sami vyrovnat. Každý má svůj úkol a plní ho s odhodláním.

Velká kouzla v knize nečekejte. Ač je Ema mocnou čarodějkou, její moc omezila maminka. Musí vám postačit fešácký anděl, archandělé a démoni. Hlavní roli ztvárňuje láska, přátelství a reálné problémy, i když na jednu Emu je jich dost, ale pochopí, že s pomocí milovaných lidí jde vše lépe. Já osobně bych snesla podrobnější popis erotických scén, ale kdo nemá rád peprnější scény, bude spokojený.

Závěr byl podle mých představ. Zlo bylo potrestáno a každý dostal, co si zasloužil. Přátelství děvčat bylo natolik silné, že je nic nemohlo rozdělit. Ema zvládla školu a našla svou velkou lásku. Co víc si přát?

Pokud hledáte odpočinkovou, nenáročnou knihu klidně po Nápoji lásky sáhněte. Určitě potěší romantickou duši nejen mladších dívek.

Závěrečné hodnocení: 80 %


Autorka recenze: Eva Klímová


Anotace:
Ema provozuje svébytnou čarodějnickou seznamku, a pokud se někdo vzpírá jejím dobrým úmyslům, vždy má po ruce kouzelný nápoj lásky. Bohužel ale její vlastní milostný život nestojí za nic. Ještě ke všemu se vlastní hloupostí octla v područí démona, ztratí přízeň nejlepší přítelkyně a je falešně obviněna z vydírání. Jak to tak bývá, nakonec se sama stane obětí vlastních kouzel. Musí použít všechno své čarodějné nadání, aby se z potíží vyhrabala, přičemž výsledek je nejistý. Mužná náruč pohledného ochránce by za daných okolností rozhodně přišla vhod.

Moderní romantická urban fantasy, v níž se lidem pod nohy pletou sličné čarodějky, uhrančiví démoni, líní andělé a nápoj lásky teče proudem.


Nakladatelství: KKnihy
Rok vydání: 2022
Žánr: fantasy, paranormal romance
Počet stran: 340
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře