Mezinárodní den proti homofobii na české literární scéně

Dnes je Mezinárodní den proti homofobii. Nebudeme se tu však zabývat ničím jiným než žánrem LGBT, který obsahuje ve větším či menším měřítku prvky homosexuality. Nemáte-li takové romány v oblibě, zřejmě vás tento článek nenadchne, ale jestli sháníte knižní tipy a chcete si rozšířit obzory, jsme tu pro vás!


Rozšířenou verzi článku o homosexuální tvorbě můžete najít na Světě Mezi Řádky, kde vyšla už kdysi a zahrnuje převážně starší tituly, zatímco já se momentálně zaměřím na aktuální knihy s touto tematikou.




Romány o gayích


Pokud vás láká přečíst si romanci v rámci young adult, pak určitě mohu doporučit českého spisovatele vystupujícího pod pseudonymem Theo Addair. Jeho debut Muffin a čaj (recenze) vyšel v roce 2018 u nakladatelství Yoli a neméně úspěšné pokračování s názvem Koláčky a spiklenci (recenze) o rok později. Na projektu tyto tituly recenzovány prozatím nebyly, ale můžete si přečíst mé recenze.



Chcete-li naopak dospělejší čtení, leckdy až na dřeň, tak tomu se naopak věnuje česká spisovatelka Lydia Strong, která sice vydává samonákladem u nakladatelství Nová Forma, ale i přesto má na kontě již několik knih, které rozhodně mají fanouškům tohoto žánru co nabídnout. Její debut Na krev (recenze) vyšel u nakladatelství Palas Victoria v roce 2016. Na další gay romanci si čtenáři museli počkat do roku 2019, kdy vyšel titul Bunny (recenze), poté v roce 2019 následoval román Trochu víc (recenze) a jeho volné pokračování s názvem Trochu dál (recenze).




Dospělou tvorbu píše také autorka Katrin Walldová, která v roce 2018 u Nové Formy debutovala s prvotinou Sám mezi všemi (recenze). V roce 2019 následoval thriller s dávkou erotiky Vyšší level (recenze).




Český spisovatel Alexander Stainforth se zaměřoval převážně na romány pro ženy už od roku 2003, ale v roce 2019 rozšířil svůj záběr o žánr LGBT s románem Boss (recenze), který vyšel pouze elektronicky, ale přímo u autora jste si mohli zakoupit tištěnou verzi. Stejně tak to bylo i s pokračováním Alfa Boss (recenze).




Jaké knihy s gay tematikou jsme vám na projektu Čteme české autory již představili?




Romány o lesbičkách


Jelikož knihy, které se zajímají o lásku dvou žen, nemám načtené, pátrala jsem na internetu a nějaké zajímavé tituly jsem pro vás přece jen dohledala. 

Určitě znáte Lenku Lanczovou, ale možná jste netušili, že do psaní se pustila také její dcera Sandra Lanczová a mezi její tvorbou najdete LGBT román o romanci dvou žen. Kniha Mezi námi děvčaty, která vyšla u nakladatelství Víkend v roce 2006,  je však v její tvorbě zřejmě jediným LGBT titulem.



Ačkoliv se Jan Folný věnuje převážně homosexuální tvorbě v gay podobě, tak v jeho sbírce povídek Buzíčci (recenze) narazíte i na povídky týkající se lesbické lásky.



Česká spisovatelka Petra Braunová, která se zaměřuje na tvorbu pro ženy, v roce 2009 u nakladatelství Albatros vydala titul Kalvárie, který pojednává také o lesbické romanci a přátelství dvou žen.



Lenka Vrbová, píšící již od roku 2004, má ve své tvorbě také knihu zabývající se coming outem dívky. Psychologický příběh Obrácené srdce vyšel v roce 2005 u nakladatelství Olympia.



Na projektu jsme vám představili titul Projekt Athena (recenze), který v roce 2018 vydal u nakladatelství Monument autor Jaroslav Kmoníček. Jeho debut spojuje prvky válečné sci-fi, romantiky a lesbické lásky. Čtenáři je velmi dobře přijímán.




Jaké knihy s touto tematikou máte načtené vy?



Komentáře