Recenze: V TÓNECH DUHOVÉHO ŽIVOTA (Jakub Hübner)

Romanticko-poetický LGBT počin o lásce a hudbě



Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.cz.

Palmknihy na FB

Chci zakoupit tento titul.



Český debutant Jakub Hübner vydal svou prvotinu V tónech duhového života v roce 2015 u nakladatelství Petrklíč. Od té doby se na literární scéně neukázal, ale jeho kniha, věnující se tématu homosexuality, se čtenářům zalíbila. Pojďme se tedy podívat proč. 
Po otevření knihy vás vítají tři oduševnělé citáty, týkající se lásky, homosexuality a umění, což je velmi shrnující, jelikož okolo těchto námětů se točí také prostá dějová linie. Příběh začíná první kapitolou v sobotu 19. května 2012. V er-formě svůj příběh vypráví modrooký Daniel lehce rozvláčným a jemně poetickým stylem, který  působí přesně tak, jak by při romantické oddechové četbě měl. Náhledy do minulosti či vzpomínky nejsou pro autora žádný problém a snadno je navazuje na přítomnost. 

Ústřední protagonista Daniel je milovník hudby, který nemá rád samotu a lásku vyhledává, kde může. Žije s rodiči Evou a Michalem, sestrou Eliškou a malým kníračem Frankem  v rodinném domě. Svůj coming out už má za sebou, rodiče přijali jeho orientaci poměrně v klidu. Ačkoliv se už Daniel „vyoutoval“, o kýženou situaci nepřijdete, jelikož se k ní autor vrací formou krátké vzpomínky. 

Danny se potýká s hledáním lásky a snaží se všemožně nalézt toho pravého, ale v prvopočátku poznáváte, že je převážně zklamaný a bohužel mu jeho plány nevychází tak, jak by si přál. Hledání lásky není jednoduché v žádných ohledech ani pro gaye, ani pro heterosexuála, což autor šikovně zobrazuje. 

„Melodie je jako povrchní znalost někoho. Fyzická přitažlivost mezi dvěma lidmi – prostě sex. Ale když pak toho člověka poznáš blíž, jde o text, o příběh. O to, jací jsme uvnitř. Je to spojení obojího. To spojení pak dokáže vytvořit jedinečné kouzlo.“ (str. 15)

Velký milovník hudby má i svého blízkého přítele, talentovaného hudebníka Oskara. Jejich setkání máte také jako na dlani, i když se znají nějakou dobu. Prostřednictvím vzpomínek tak získáváte náhled nejen na důvod, který je svedl k sobě, ale také na Oskarovu rodinu a život. 

Charaktery dokážou zapůsobit nejen svými činy, ale také mluvou, která je u některých ryze lidová a skvěle se k vypravování hodí. Vyznívají živě a upřímně, mají své dobré i špatné stránky. Jakub Hübner se snaží zobrazit jejich osudy, trápení i radosti a v rámci žánru se mu to daří. 

Mezi nejdůležitější prvky patří nejen upřímné emoce, lidské osudy, ale i humor, který je opravdu výrazný, příjemný a převážně český. Příběh sám se odehrává v Čechách a autor zmiňuje některá místa, která určitě znáte alespoň z doslechu, a dotváří tak kýženou a příjemnou atmosféru. 

Jelikož se jedná o milostný román žánru LGBT, můžete očekávat také romantické chvíle, přičemž ústřední hrdina má citlivou a jemnou duši umělce, takže takové chvilky opravdu prožívá. Autor se snaží zobrazit je autenticky a reálně, ale díky poetickému náčrtu svým způsobem nepostrádají ani potřebné kouzlo. Kniha je také dojemná, protože některé osudy postav nejsou jen růžové, a nabízí náhled na nostalgičtější situace. 

Autor vám zobrazuje poetičtěji reálný náhled na život gaye hledajícího vztah. Prožije spousty emocí, které na vás mohou zapůsobit. Jakub Hübner se dotýká i kýžených témat, i když pouze okrajově, zajímá se především o umění, které se mu podařilo poutavě přednést, snad díky jeho muzikálové zkušenosti. 

Titul je doplněný o barevné i černobílé ilustrace Ivety Breburdové. Sám Jakub Hübner se na závěr v pasáži Slovo autora svěřuje s tím, proč se rozhodl svou prvotinu vydat a co se tímto titulem snažil předat. Autor je gay, a tak příběh mluví i o jeho zkušenostech a názorech na dění.

V tónech duhového života má svou hodnotu, i když je oddechovější a nabízí se spíše jako čtivo pro nenáročné čtenáře, které téma homosexuality a umění zajímá a chtějí nahlédnout o něco blíže.

Osobně určitě neřadím tento titul mezi nejúspěšnější romány žánru LGBT, spíše jej hodnotím průměrně, i přes jeho lehce vyzývavou úsměvnost. V rámci oddechové četby určitě pobaví, dokáže vás provést světem umění, ale víc vám toho zřejmě nepředá, bohužel. 


Anotace: 
Příběh o naději, lásce, hledání, začínající kariéře a životním tápání. Daniel je mladý, ambiciózní a talentovaný zpěvák, studuje konzervatoř a zpívá v kapele. Jako každý umělec touží po úspěchu.
Hledá své místo v životě a zároveň se poohlíží po tom pravém, s nímž by dokázal žít. Dan je totiž gay. Svou orientaci považuje za danou věc. Je sám na sebe zdravě hrdý a rozhodně o sobě nikdy nepochyboval. Leč lze podobný liberální přístup v dnešní době očekávat ode všech v okolí? Daniel chce v životě okusit co nejvíc a v písku času zanechat co možná nejvíce stop.
Dokáže Daniel nakonec odolat svodům okolního světa? Vytrvá na své cestě za štěstím? To vše a ještě více se dozvíte v barevném příběhu doplněném o osobité ilustrace malířky Ivety Breburdové.

Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání: 2015
Žánr: Lgbt
Počet stran: 224
Formát: Mobi, epub




Komentáře