Recenze: JSI MŮJ DŮVOD (Jenny Naomi)

Gay romance


Za recenzní e-výtisk děkuji autorce Jenny Naomi
Chci zakoupit tento titul!


Debutantka Jenny Naomi kdysi na Startovači představovala čtenářům svůj lgbt debut, ve kterém se odehrává příběh dvou gayů. Oddechová jednohubka není pouze milostným románem, nabízí o něco víc. 


Předmluva náročnější čtenáře nenadchne. Autorka v ní opakuje slova, svým způsobem poukazuje na kvality knihy, aniž by ji čtenář ještě četl a snaží se poukázat na to, že cesta, která k příběhu vedla, nebyla jednoduchá. Možná by byla vhodnější jiná formulace a něco více o románu, než její tvorbě, která prakticky nic moc neřekne. 

V úvodu nás vítá pouze Argi Chase, který netrpělivě očekává Markela. Ten se opozdil, jako vždy, ale práce čeká a šéf jeho pozdní příchody nebude tolerovat věčně. I když se za něj Argi snaží orodovat, nevypadá to nadějně a ke všemu má ústřední hrdina telefonát, ve kterém se dozví o nehodě Markela. Co se stalo? Jakým způsobem to hrdiny ovlivní? 

Autorka už v úvodu sděluje, že se nejedná o nějaké akční a dynamické vypravování, ale spíše příběh, jež se pozvolna odvíjí. Hned v začátku tedy hrdiny zasáhne drama, které na čtenáře však prozatím samozřejmě nepůsobí, jelikož postavy prozatím nezná a tudíž si k nim ještě nevytvořil žádné pouto. Zatímco tedy Markel je v kómatu, tak Argi vzpomíná... A od druhé kapitoly už s ním jeho vzpomínky můžete prožívat také. 

Spisovné vypravování v er-formě je dílem začínající autorky a náročnější čtenář pozná, že v některých chvílích se Jenny Naomi trochu pere s textem. S lehkostí přechází z jednoho úhlu pohledu na druhý, aniž by to působilo chaoticky. Slovní zásobu se snaží využívat přirozeně, i když v některých případech to lehce skřípe. Nejlépe nezapůsobí používání slov jako kupříkladu Plavovlásek, které se sice využívají ve fandomu lgbt povídek, ale do knih se nehodí. V knize se odehrává, jak přítomnost, tak i náhledy do minulosti, které vám umožní pochopit nejen vztah Markela a Argiho, ale také vše, co jej dotvářelo. Občas narazíte v textu na nevhodnou zdrobnělinu, jako např. prstíky, nebo překlepy. Také slova, která nedávají ten správný smysl jako např. neúkojná šelma (Str. 113) Titul by zřejmě potřeboval šikovného korektora, aby odstranil nedostatky. 

Argi Chase je studentem prvního ročníku střední umělecké školy, zatímco zasmušilejší a temnější Markel McKenzie je osmnáctiletý muž. Tito dva jsou jako oheň a voda, ale něco je spojuje... 

Na sto dvaceti šesti stranách se autorce nepodařilo vykreslit ryze živé charaktery. Postavy působí plošším dojmem, za což nejspíš může fakt, že autorka prozatím nemá takový literární um, aby na krátkém prostoru své postavy oživila. To je největším mínusem knihy, které náročnější čtenář neocení.

Příběh je poměrně krátký a svižný. Vyprávěcí styl se zaměřuje na podstatná období a snadno přeskakuje nepodstatné milníky. V příběhu se dává důraz na comming out, minulost i tajemství. Co se týče milostné linie, stejně jako hrdinové, působí lehce odosobněle, jelikož není natolik rozvitá, ale i přesto cítíte, že k sobě hrdiny vážou emoce. 

Ačkoliv autorka sděluje, že se jedná o pozvolný děj, tak je poměrně dynamický a postupně se také rozvíjí určité drama, které je mnohem zajímavější a přirozenější než účelový zvrat na začátku, který čtenáře neoslní a ani v něm nevyvolá ty správné emoce. 

„Nebraň se těm myšlenkám. Protože přesně tomu se říká láska. Bláznivá láska, která i anděla dokáže změnit v samotného ďábla.“ (Str. 107)

Závěr překvapivě není tak plný klišé, jak nadhazuje nepříliš šikovný začátek příběhu. Na konci je totiž pointa, která je svým způsobem zajímavá a neotřelá, ač se jedná spíše o drobnost, náročnější čtenář díky tomu vnímá titul mnohem lépe. 

I já hodnotím se shovívavostí, ačkoliv milostný příběh měl své mezery. Překvapivě jej autorka stylizovala spíše do young adult, protože vás nepřekvapí žádné erotické scény, které by některým čtenářům mohli čtení zpestřit nebo je naopak odradit. 

Ačkoliv se jedná o prvotinu, která se rozkládá na menším prostoru, dokáže si vás jako oddechovka svým způsobem získat. Nabízí příjemný náhled na zajímavý vztah, i když je o něco plošší, než předpokládáte. Máte-li chuť o jednohubku z žánru lgbt, pak věřím, že má Jsi můj důvod, co nabídnout.


Anotace:
Argi Chase je obyčejný šestnáctiletý teenager, do je­hož života nečekaně vkročí o dva roky starší Markel McKenzie, který se netají tím, že se mu Argi skutečně líbí. Argi ale Markelovým záměrům nevěnuje příliš mnoho pozornosti – alespoň ne hned ze začátku.

I to je ale těžší, než si zprvu myslí.

Na Markela totiž nejde jen tak zapomenout.

I přes to Argi předstírá, že nemá o Markelovy city sebemenší zájem. Sám ale nedokáže popřít, že jejich vztah není pouze přátelský. Není tedy žádným překvapením,
že je to právě Argi, koho zrazují vlastní pocity, nehledě na to, jak moc se proti nim snaží bojovat.

Je možné, že se tyhle zmatené emoce odehrávají pouze v jeho hlavě a necítí nic víc než chvilkové poblouznění?

A co když Markel není v některých věcech tak úplně upřímný? Obzvláště v těch, které mohou Argiho tak lehce odradit…

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2019
Žánr: Young adult, Lgbt
Počet stran: 126
Vazba: brožovaná

Komentáře