Recenze: DARUJ MI KŘÍDLA (Lucie Huková)

Gay láska ve zbytečně dlouhém znění...


„…Nevychovávám tě celý život proto, aby z tebe byl nějakej zasranej buzerant!" (Str. 543)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Lucii Hukové
Chci zakoupit román Daruj mi křídla



DARUJ MI KŘÍDLA je homosexuální román plný romantiky a lásky. Lákavý příběh je tak schovaný mezi neskutečnou spoustou textu, který čtenáře udupává. Já mám po přečtení rozpolcené pocity. Na jednu stranu jsem vyšťavená z díla, které by zasloužilo velké úpravy, na druhou stranu bylo milé poznat hrdiny, které autorka vymyslela.

Styl psaní působí zdlouhavě kvůli detailnějším popisům, které ovšem nejsou ničím špatným. Naopak se čtenář více začte do děje a udělá si lepší představu o myšlenkách a touhách hrdinů a samozřejmě o prostředí. Autorka neumí styl er-formy natolik ovládat, aby dokázala čtenářům zobrazit vše, jak si nejspíš přála. Právě těch spousta informací čtenáře zahlcuje, pokud není na takový styl zvyklý. 

Z pohledu Briana nebo Aidena čtenář poznává reálný svět, který si Lucie Huková připravila a doplnila ho autentickými vzpomínkami, které zasáhnou. 

„Takže se ke všem chováš jako pes, aby se tě báli?“ „Ne, ke všem se chovám jako pes, protože takový jsem." (Str. 296)

Dílo neobsahuje prolog a tak spadnete ihned do první kapitoly, ve které se Brian Scott rozdýchává ze stresu, který na něj padl. Stojí před pracovní výzvou a ačkoliv ho všichni odrazují, on po tom místě opravdu touží. To ale netuší, jaké lapálie ho ještě s novým nadřízeným čekají...

Brian Scott je veselý a pozitivní člověk, který se snaží vyjít výzvám vstříc. Je zodpovědný a pracovitý, rád zkouší nové věci a stává se tak hádankou pro svého nadřízeného. Sám skrývá malé tajemství o svém původu, které postupně vychází na povrch a pěkně zamíchá kartami. 

Aiden Carter je životem ztrápený muž, který nevěří na dobro v lidech, jelikož už se hodněkrát spálil. Je nejistý a zahleděný především do své práce, která pro něj znamená víc, než cokoliv. Je osamělý a v okolí vzbuzuje pocit, že není radno se k němu přibližovat. Dokáže dát silně najevo antipatie a získat si tak čtenáře, které svým přístupem odzbrojí. Nemá za sebou jednoduchou minulost, kterou postupně autorka odkrývá.

Je pravda, že kvůli těm širším popisům a informacím jsou hrdinové trochu živější a reálnější. Autorka se jim opravdu snažila vdechnout život a docela se podařilo, i když je to na úrovni začínajícího autora znát. 

„Páni, tak jo. Co bych bez tebe dělal?“ zazubil se Brian a bez servítek ze sebe začal oblečení zase stahovat.  Aiden si povzdechl: „Nejspíš zmateně pobíhal po ulici jen v trenkách.“ (Str. 354)

Dějová linka není nijak zapeklitá, jednoduše líčí všední problémy hlavních hrdinů a v první polovině se toho vlastně ani mnoho neděje. Druhá polovina už je trochu akčnější, ale ve změti textu působí lenivým stylem a čtenář má tak pocit, že mimo pár okamžiků se vlastně nic zásadního neděje. Prosté zápletky by působily zajímavěji, pokud by byly líčeny dynamičtěji. Autorka se zaměřuje především na vztah a z toho důvodu se tolik nevěnuje situacím, jejichž řešení by na čtenáře působilo pravděpodobně zajímavěji. Hlavní myšlenka se týká samozřejmě homosexuality, reakcí na gaye i složitostí coming outu. 

Romantika a láska je vylíčená velmi příjemným způsobem. Rozhodně osloví všechny snílky, ačkoliv v díle nejde o přeslazené fráze a činy. Erotiku nehledejte v pravém smyslu slova, autorka se rozhodla svým čtenářům vylíčit něžné chvilky pouze v rámci předehry. 

„Zklidni se. Posrals to. Mohli jsme toho grázla potopit mnohem dřív,“ odsekával chladně. (Str. 474)

Lucie Huková nevyužila potenciál, který jí příběh nabízel, a zaměřila se spíše na okamžiky, které pro čtenáře nemají takovou hodnotu. Nenásilný a reálný příběh místy působí vlekle a těžkopádně namísto lehké odpočinkové četby. Přehršel zbytečných textů zájem čtenáře spíše udupává, než povzbuzuje. Hlavně to škodí všemu, co kniha nabízí. V případě, že by se román zkrátil alespoň o dvě stě stran, čtení by bylo lákavější, samotný příběh zajímavější a rozhodně bych ho hodnotila mnohem lépe. 

Největší chybu jsem vytkla, ale v knize se setkáte i s překlepy a drobnými chybami. Není jich příliš, ale bystrému oku neuniknou. 

Zkrátka: velmi tvrdým způsobem prozřel. A výstižněji řečeno: příliš pozdě. (Str. 476)

Pokud máte rádi LGBT témata, tato kniha by vás mohla zaujmout. Hlavně, pokud máte v oblibě romantiku a lásku dvou mužů. 

Knižní obálka: 
Nevidím v ní problém, akorát mi přijde trochu zavádějící spolu s názvem. Čtenář může očekávat spíše fantasy, protože k tomu prezentace knihy trochu vybízí.




Anotace:
Aiden je zcela spokojený se svou samotou, ve které mu nikdo nenarušuje jeho klid a stereotypy. Pokud něco vážně nesnáší, pak změny, lidi a svého otce. Brian Scott je mladý, bezstarostný, miluje společnost a neumí dodržovat řád. A právě byl povýšen na zástupce ředitele obchodního oddělení, Aidena Cartera. Po prvním dni Brian už chápe, že varování kolegů nebyla jen prázdnými slovy a že sdílení kanceláře s novým nadřízeným bude ještě větší výzvou, než si dokázal představit.

Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2016
Žánr: Romány, Literatura česká, Homosexuální román
Počet stran: 550
Formáty: EPUB, MOBI, PDF

Komentáře

  1. Povedená recenze :-) I když kniha vypadá zajímavě, tak v tomto případě nejspíš vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :p) Někomu autorčin zdlouhavý styl může sednout, ale dynamičtější příběh by působil podle mého mnohem líp.

      Vymazat

Okomentovat