Recenze: KUDY, KAM? (Saša Nový)

Debut, který bohužel moc nenabízí...

Žil jsem s pocitem, že jsem ten největší lhář a podvodník. (Str.13)


Za recenzní e-knihu děkuji e-shopům Palmknihy a eReading.
Palmknihy a eReading na FB.
Chci si zakoupit titul Kudy, kam?



Ačkoliv před časem na projektu Podpora českých autorů vyšla recenze novely Čert tě vem, tak teprve nyní se dozvíte hodnocení debutu autora Saši Nového, který od začátku tohoto roku vydal u E-knihy jedou už tři svá díla žánru LGBT.

Styl psaní v ich-formě minulého času je spisovný, snadno srozumitelný a zbytečně nezahlcuje. Text zobrazuje nejen popisy a děj, ale také myšlenky hlavního hrdiny. Středně dlouhé kapitoly s jednoduchými, leckdy mírně poetickými názvy, jsou občasně dynamické. 

Ihned v první kapitole nás autor seznamuje s ústřední postavou a zobrazuje, jak se vlastně ocitl v nevyhovujícím vztahu s Janou. Ukazuje také to, že na první pohled milá Jana je však poměrně despotická žena, která rozhoduje o všem bez rozdílu a Filip je pouze informován. Takový život mu nevyhovuje. Navíc ho čím dál víc sžírá pocit, že s žádnou ženou nemůže být šťastný, protože ho přitahují muži. Připouští si, že touží po lásce s mužem. Kam to ale může vést? 

Filip je muž, který chce od základu změnit svůj život. Je to romantik, který touží po lásce muže. Dlouho si to nedokázal připustit, ale teď ví, co chce. Na první pohled ho zaujme Černovlásek, jenže pak zjistí, co se v muži skrývá a zachová se přehnaně. To mu změní život...

Opět se setkáváme s přehnaně spisovnou řečí a tentokrát i afektovaným jednáním jednoho z hlavních protagonistů. Tyto prvky působí, že nejen hrdinové, ale celý příběh působí málo uvěřitelně. Čtenář prakticky nemá příliš možností hrdiny poznat, protože se opakují obdobné zápletky. Vedlejších postav není příliš. 

Jednoduchý děj neoplývá ničím zajímavým. Začátek je pozvolný, poté se několikrát opakuje prakticky podobná zápletka. Hádky a prosby. A stejně jako v titulu Čert tě vem se autorovi nejvíce povedl závěr, kde se konečně začíná něco podstatnějšího dít a skončí to dříve, než to Saša Nový stihne rozvinout. Díky tomu opět celý příběh působí povrchně, což je škoda. Takový námět v pojetí coming-outu staršího muže by přece jen ve správných rukách měl, co nabídnout. 

Kniha Kudy, kam? obsahuje nejen romantické prvky, ale také ty erotické. Nemějte obavu, autor se držel v mezích a nepřednesl čtenářům nic zbytečně vulgárního. Rozhodně se z této romance nestává erotický román. Otázka coming-outu byla v příběhu nemálo vykreslená. Podstatněji se autor zaměřil právě na romantiku, která působí prvoplánově a neodkrývá tudíž nic moc nového. 

Pokud jsem si správně všimla, tak v anotaci se píše, že Filip je čtyřicetiletý, ale podle příběhu je mu třiatřicet. Drobná chyba, která však pro někoho může být směrodatná, jestliže hledá román spíše s mladším hrdinou.

Závěr je nostalgický a pro někoho možná i překvapivý, protože se od začátku příběh dost změnil a stočil odlišným směrem. Někteří čtenáři to ocení, jiní možná budou smutní, že se nejedná o klasický a očekávaný happyend. 

Debut Saši Nového bohužel moc nenabízí. Oddechová četba pro romantické dušičky zaujme spíše nenáročné čtenáře, kteří nad příběhem nechtějí příliš přemýšlet. 


Knižní obálka: 
Ilustrace je na první pohled zajímavá, na druhý však vystupují nedostatky. S ohledem na nepropracovaný titul to však knize na ničem neubírá. 




Anotace: 
Čtyřicetiletý Filip se po více než dvaceti letech přetvářky rozhodne smířit se svou dlouho skrývanou homosexualitou a najít si přítele. Jeho nová cesta k partnerskému štěstí jej však málem stojí život. Román „Kudy, kam?“ od Saši Nového je unikátním spojením láskyplné LGBT romantiky a napínavého krimithrilleru.

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Žánr: Romance
Počet stran: 173
Formát: Epub, Mobi, PDF



Komentáře