Recenze audioknihy: RYTÍŘ (Miroslav Pech)

S mečem a kšiltovkou proti prastarým mocnostem

Ten kluk neměl nejmenší tušení, která bije. Jako kdyby ani nebyl z tohohle světa. Jako kdyby mu někdo vydlabal lebku a vložil do ní mozek dítěte… (citace ze stopy 5, 20:12)

Téměř osmiletý Jiřík vyrůstá na samotě s rodinou Rachotových. Vesnická „idylka“ ovšem vezme brzy za své, když se chlapec na půdě seznámí s duchem Františky. Vše naznačuje tomu, že se dívence muselo přihodit něco velmi zlého… a to samé dost možná čeká taky Jirku. Naštěstí má Františka plán!

Záchranná mise sestávající z cestování v čase, opředená hrůzyplnými tajemstvími i veselými příhodami, může začít.

„Osm je symbol nekonečna, jímž navěky proplouváme. Je to požehnaný věk. V tomto čase odevzdáváme hvězdám duše zaslíbených a přijímáme jejich těla k uchování naší síly.“ (citace ze stopy 3, 17:00)

Vyprávění probíhá v er-formě minulého času a vyjma pár odboček se zaměřuje primárně na události kolem Jiříka. Jako bychom se napříč záznamem přesouvali mezi žánry: z hororových kulis do víru situační komedie říznuté akcí se špetkou fantasy.

Pechův styl se sice jeví prostý, ale ne bezdůvodně. Sloh totiž opravdu věrohodně napodobuje optiku dítěte – navíc takového, jež strávilo dětství v izolaci (neví, co jsou to peníze, škola ani párek v rohlíku, neumí plavat apod.) a posléze se ještě ocitlo v těle dospělého muže. Děj bohužel místy budí dojem nastavované kaše a několik pasáží plní spíše funkci komické vložky, než že by byly důležité pro příběh.

Linku současnosti a minulosti od sebe dělí zhruba osm let, takže vážně nečekejte žádný středověk. Nacházíme se v relativně moderním světě (telefony, auta, televize, Mekáč), avšak rytíři (nebo alespoň fanoušci historického šermu) ještě nevymřeli!

Cestování časem je ryze magického původu a logiku bychom v čemkoliv nadpřirozeném hledali marně (což trochu zamrzí, jelikož i fantasy může mít propracovaný systém, který alespoň naoko dává smysl). Prvky hororu na scénu vnáší tajuplný kult Mnohohlavých, s aurou vzdáleně evokující mýtus Cthulhu.

Bezelstného a zvídavého protagonistu Jiříka si nepochybně oblíbíte, ačkoliv nad jeho naivitou určitě nejednou zaúpíte. S oběma vedlejšími ženskými postavami, tj. rozvernou Františkou a pečující Vanesou, má chlapec výbornou synergii. S Vanesiným přítelem Dušanem to ovšem půjde ztuha… Najde v něm Jirka soka v lásce, nebo bratra ve zbrani?

O kdovíjaké hloubce charakterů hovořit nelze a jejich občasné účelové chování uvěřitelnosti moc nepomáhá, přesto působí živě. Záporákům zase nechybí motivace a navzdory jisté grotesknosti dovedou nahnat strach

Potřebuju čerstvou krev a maso živého dítěte, řekl mistr Kališ věcně, asi jako kdyby mluvil o tom, že mu dochází toaletní papír. (citace ze stopy 11, 02:43)

Interpretace se zhostil moderátor a písničkář Petr Šrajer – a zvládl to jako frajer. Jeho mladický hlas se k hlavnímu hrdinovi báječně hodí a též se mu podařilo skvěle vystihnout třebas zkostnatělý tón démonického mistra Kališe. Zlověstná melodie, ač poněkud repetitivní, dokresluje atmosféru a umocňuje pocit napětí.

Nebýt vulgarit, násilí nebo dvojsmyslů, mohl by se Rytíř vydávat za fajn duchařskou pohádku. Ale to by potom přece ztratilo kus svého kouzla… Domnívám se, že titul má potěšit právě to skryté vnitřní dítě v nás dospělých.

Pokud nevyhledáváte vyloženě čistokrevný horor, baví vás žánrové experimenty a neotřelé nápady ve fantastice (podobně jako např. ve Hřbitově trpaslíků), nebojte se po (audio)knize sáhnout.

Často snil o tom, že je jedním z nich. Že má silného koně s bujnou hřívou, na němž se prohání v blyštivé zbroji nepřátelskou zemí, vrhá se do zápasů a bitev, stíná černokněžníky, čarodějnice, poráží obry, vysvobozuje krásné princezny. Chtěl být rytířem. A když tak uvažoval, vlastně se mu to svým způsobem splnilo. Copak nepomáhá dívce v nesnázích? (citace ze stopy 4, 26:09)

Miroslav Pech, na českém trhu již zavedené jméno, je autorem několika povídkových sbírek, novel, románů a poezie. Mezi jeho tvorbu patří např. Mainstream (2018, Carcosa), Dítě tmy (2020, Golden Dog), Hranice už nejsou, tati (2021, Argo), spolu s Honzou Vojtíškem se podílel na vzniku díla Milenci ze snů / S Meluzínou sůl lízat (2021, Milk & Honey) a přispěl do antologií České temno nebo Jihočeský horor (2021, Golden dog).

Audiokniha Rytíř z dílny vydavatelství Čti mi! vznikla na základě tištěné předlohy vydané roku 2022 u nakladatelství Golden dog.

Subjektivní názor: Nevšedním či škatulkám se vymykajícím počinům dám vždy ráda šanci – Rytíř mě velmi příjemně překvapil a Jiříkův osud upřímně dojal. Nejvíce bych vyzdvihla nápaditý motiv či kontrast temnoty s lehkostí vyprávění. Vadil mi poněkud rozvláčný závěr ohledně řešení Jirkova časového paradoxu.

Závěrečné hodnocení: 75 %


Jirka je milý kluk, má ukázkové rodiče a zrovna se seznámil s dívkou svého věku. Františka je skvělá kamarádka. Hezké, že? Akorát je všechno trochu jinak. Jirka má narozeniny. Místo oslavy ho však čeká podivný rituál. A Františka je už pár let mrtvá. Chlapec musí projít takovou zkouškou odvahy, o jaké se mu nesnilo ani v nejdivočejších nočních můrách.

Vydavatelství: Čti mi!
Interpret: Petr Šrajer
Rok vydání: 2023
Žánr: horor, humor, paranormální
Délka: 5h 58m
Formát: mp3

Komentáře