Recenze: ČESKÉ TEMNO (kolektiv autorů)

 Osamělí drží basu

České temno (kolektiv autorů, sestavila Kristina Haidingerová, ilustrace Jiří Dvorský, nakladatelství Golden Dog), hororová antologie

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Golden Dog.
Chci zakoupit tento titul!



Hororový žánr není v České republice krátkodobým útvarem, naopak má dlouhou tradici. I přes těžké začátky, kdy to byla kategorie málo vydávaná a mnoha lidmi považovaná za něco podřadného, se těší stále větší oblibě. Přestože se s ním pořád pojí pel určitého literárního béčka, existují autoři, již si dovedou pohrát s atmosférou a vytvoří příběhy, kdy nečtete jen o uřezaných rukách, ale povýší je na opravdový tísnivý strach. Názornou ukázkou je následující antologie složená ze zajetých i méně známých tvůrců, kterou připravila Kristina Haidingerová, vychází u nakladatelství Golden Dog.

České temno (kolektiv autorů, sestavila Kristina Haidingerová, ilustrace Jiří Dvorský, nakladatelství Golden Dog), hororová antologie
Zdroj: archiv recenzentky


Šestnáct povídek, šestnáct druhů strachu. Paleta různorodých hrůz od ryze fantaskních až po reálná nebezpečí. Průřez posledních dvaceti let na poli tuzemského literárního hororu. Některé příběhy jste již měli možnost číst, jiné se dočkaly premiéry. Každý začíná černobílou ilustrací Jiřího Dvorského, jež skvěle podtrhuje motiv následujícího příběhu. Na jeho konci je krátký medailonek zaměřený na autora a jeho tvorbu. 

Jednotlivé povídky:

Miroslav Pech – Zuby
S Václavem přichází temnota a prokletí. Může se vůbec někdo zachránit? Velmi vhodně zvolený úvod, který vás naplno hodí do temných vod hororu. Žádná omáčka, zlo je v akci prakticky hned.

Otomar Dvořák – Hagen
60. léta, trampové a jedno překvapení v prázdné štole. Krůček, kdy se mýtus stává krutou realitou. Povídka středního rozsahu má prostor pro plynulý začátek a seznámení s postavami. I když roli hraje dávná báje, motiv je realistický.

Vladimír Pospíchal – Hlad
Když snaha pomoci při povodních vyústí ve vlastní záchranu. Někdy se nevyplácí zapomenout svačinu od maminky. Sugestivně znázorněná nešťastná okolnost, jež může být fatální. Přehnaná iniciativa vs lhostejnost. Co je nebezpečnější?

Argonantus – Revenant Rappoltštejnský
Historická povídka o naplnění pomsty. Ozvěna gotického románu. Jeden z nejdelších příběhů pracuje v několika rovinách. Rytíři odhodláni splnit svůj úkol a zachovat svou čest mohou čelit mnoha překážkám. Najdou vhodný okamžik, kdy je lepší vyklidit pole? Konstantní napětí s překvapivou pointou. Tohle bylo perfektní.

Svatopluk Doseděl – Batalión
Venkov nemusí být vždy klidným místem. Věčná láska co je opravdu děsivě věčná. Reální lidé s běžnými útrapami musí čelit neodbytnému milovníkovi a zvolí neobvyklá řešení. Další ze skvělých povídek.

České temno (kolektiv autorů, sestavila Kristina Haidingerová, ilustrace Jiří Dvorský, nakladatelství Golden Dog), hororová antologie
Zdroj: archiv recenzentky


Alexandra Haverská – Semper imperfectus?
Fantaskní vyprávění, které popisuje zamilování do špatného člověka. Tedy, opravdu člověka? Jedna ze slabších povídek. Celkové vyústění bylo až moc rychlé a tím byl umocněn dojem, že autorka tlačila napětí až moc na sílu. Zkrátka jsem jí to tak úplně nevěřila a přitom byl prostor pro zajímavý námět.

Pavel Renčín – Skokani
Zpracovat reportáž o skokanech z Nuselského mostu může mít nečekané zakončení. Chytlavé od samého začátku, pokud by byl rozsah delší, vůbec bych se nezlobila. Krásná práce s textem.

Anna Šochová – Autobus
Autobus s velmi specifickými cestujícími. Taky mi nesedl námět, jenž v kontextu krátkého obsahu vyzníval průměrně.

Ondřej Kocáb – Zatracenej
Nezbedná fauna a flóra. Na tomto místě opravdu nechcete, aby se vám rozbilo auto. Ukázka, jak to vypadá, pokud se necháte inspirovat populární písní. Řadím ji mezi průměrné, protože konec je snadno předvídatelný a v mysli vám zůstane jen „dobré, ale nic extra“.

Honza Vojtíšek – Zahrada
Neškodný výlet do přírody se změní v boj o život. Skvělá atmosféra a gradace napětí. Zahradu budete číst jedním dechem. Střední velikost umožní seznámení s postavami, ke kterým získáte vztah. Netradiční námět a skvělé provedení.

Renata Bočková – Netvor
Děsivý fragment z reálného života. Holčičky by se samy toulat neměly. Autorka perfektně ukázala, že i na krátkém rozsahu se dá u čtenáře vykouzlit velmi svíravý a nepříjemný pocit.

České temno (kolektiv autorů, sestavila Kristina Haidingerová, ilustrace Jiří Dvorský, nakladatelství Golden Dog), hororová antologie
Zdroj: archiv recenzentky


Božena Čechalová – Počítání rukou
Vstup do cizích domů s sebou přináší nebezpečí. Když zvítězí vaše zvědavost s nešťastnou náhodou, může být vymalováno. I když povídka nepatří k nejkratším, dovedu si představit její rozšíření, a tak umocnit její potenciál. Nápadů zůstalo mnoho. 

Hanina Veselá – Člověk v kůži vázaný
Podvodník, kterému se do rukou dostane specifická kniha. A pak se teprve začnou dít věci. Čtenářsky překvapivá pointa. Zavítáte na mnoho míst a většina z nich nebude pěkných. Bezdomovci, špína, okultismus. Povídka obsahuje spoustu odkazů i citací.

Petr Boček – Přístěnek
Temnota může být velmi blízko. Některé věci je radno nechat zavřené. Tajemné psaní postupně odkrývá, jak to dopadne, když má někdo moc svou hlavu a dělá věci po svém. Zajímavý koncept a věřím, že by z toho byla i skvělá samostatná kniha.

Lenny Ka – Ti, co neumírají
Oslava masopustu trochu jinak. Až na kost. Deset stránek vám ukáže pohanský zvyk, jenž se pro hlavní představitelku nebude ubírat směrem, kterým by chtěla. Trocha násilí, trocha mystiky, nicméně dojem spíše průměrný.

Kristina Haidingerová – Synek
Čtrnáctileté Alžbětě válka sebere to nejcennější – víru v lidské dobro. Ať se snaží sebevíc, minulost jí stále zasahuje do života. Nejdelší povídka vám ukáže, jak krutý dovede osud být a i když se snažíte, někdy to nestačí. Při čtení poznáte tvrdý úděl ženy a sounáležitost s přírodou, ale hlavně ve vás vyvolá velké rozhořčení a vztek. I když je tempo poklidné, o dramatické situace není nouze.

České temno (kolektiv autorů, sestavila Kristina Haidingerová, ilustrace Jiří Dvorský, nakladatelství Golden Dog), hororová antologie
Zdroj: archiv recenzentky


Tajemné domy, duchové, démoni, upíři i nebezpečí běžného života. Důraz na atmosféru a postavy, naopak prakticky úplná absence prvoplánového explicitního násilí. I když některé scény by mohly lidem se slabším žaludkem způsobit diskomfort, tak pořád měly svůj význam, nejednalo se o „násilí pro násilí“. Velká nabídka subžánrů, která skýtá možnost, že se v něm najdete. Průřez není jen napříč typy hororu, ale i dobovým ukotvením. Ať už se jedná o středověk či současnost, pořád cítíte českou kotlinu. Dle názvů jednotlivých povídek si snadno vybavíte i jejich obsah.

Šestnáctiletá Eliška už slyšela pár strašidelných historek a často se modlila ke svému andělovi strážnému, aby ji nic z toho nepotkalo. Její anděl strážný si nejspíš dopřával hodně dlouhého šlofíka. K masakru došlo krátce před Štědrým večerem. (str. 9)

Kristině Haidingerové se podařilo sestavit velmi nadprůměrnou antologii, kdy ani o jedné povídce nemohu říct, že by byla špatná. Všichni autoři jsou vypsaní a bravurně pracují s textem. I když Semper imperfectus?, Autobus a Zatracenej považuji z této sbírky za nejslabší, i tak jsou dobré. Jen zbytek je prostě mnohonásobně lepší v motivu, pointě a gradaci napětí.

„Kolikrát se to už stalo?“ Spočítala jsi ty ruce? Brzo jich bude o jednu víc. Pohledem sjela podél těla a ujistila se, že obě ruce se jí stále bezúčelně pohupují podél boků. Prsty se ji nekontrolovatelně chvěly. „Ještě pořád mám obě.“ Ještě jsme neskončili. (str. 249)

Pokud trpíte velkou imaginací, můžete mít několik dní za sebou noční můry. Plíživý děs, co se vám zahryzne pod kůži a vidíte postavy tam, kde je pouze stín. Znáte ty odstavce, které si přečtete a úplně vás odzbrojí? Tady je jich spousta. Krásná práce z jazykem a různorodostí témat. Tohle se opravdu povedlo. Doporučuji všem, co se rádi bojí.

České temno (kolektiv autorů, sestavila Kristina Haidingerová, ilustrace Jiří Dvorský, nakladatelství Golden Dog), hororová antologie
Zdroj: archiv recenzentky



Tajemno a temnota

Obojí stejnou měrou láká jako děsí. Vyprávění plná přízraků, netušených hrůz, napětí, zoufalství i naděje odpradávna přitahují.

V této bohatě ilustrované antologii, která vzdává hold domácím klasikům žánru, najdete příběhy inspirované sny, povídačkami i skutečnými událostmi, a hlavně českou kotlinou.

Kniha České temno přináší průřez tuzemským literárním hororem za posledních dvacet let a představuje jak nejvýraznější autory žánru, tak i jeho nové tváře.

Nakladatelství: Golden Dog
Ilustrátor: Jiří Dvorský
Rok vydání: 2021
Žánr: horor, povídky
Počet stran: 408
Vazba: brožovaná

Komentáře