Vánoční článek: Ženy pod stromečkem potěší i knihy (Lucie Palounková a Kamila Válová)

Vánoce jsou za dveřmi a přichází čas, kdy všichni přemýšlíme nad tím, čím potěšíme naše blízké pod stromečkem. Každý rok věnujeme různé typy darů od kosmetiky až po šperky, které se mohou časem omrzet. U mužů to většinou zachrání ponožky, čím ale udělat radost ženám? Zapomínat bychom neměli na knihy! Pokud uvažujete nad knižním dárkem pro svou manželku, přítelkyni, dceru nebo třeba tchyni, přináší vám dvě knihomolky několik tipů na ženské romány.  

Vánoce s českými autory (knižní tipy)

Knižní tipy od Lucie Palounkové

Moje sázka na jistotu je Petra Soukupová. Chválím ji všude, kudy chodím. Už řadu let. Autorka s osobitým stylem, která se ve svých knihách bez příkras věnuje malým i velkým (spíš velkým) rodinným problémům. Pokud jste se s její tvorbou ještě nesetkali, doporučuji sáhnout po titulu Nejlepší pro všechny, za který získala také nominaci na cenu Magnesia Litera za rok 2018.

Přečetli jste už všechny knihy Aleny Mornštajnové? Nevadí! Rybí krev Jiřího Hájíčka je napsaná na stejném principu s podobnou tematikou, poodkrývá kus rodinné historie a je mistrovsky propracovaná. Kniha patří do Venkovské trilogie morálního neklidu, přenese vás na jihočeský venkov v 80. letech minulého století, ale číst ji můžete rozhodně i samostatně, jednotlivé díly na sebe nenavazují. A Hájíčkovi vynesla Magnesii Literu, a to již druhou v pořadí. Náhoda?

U historie ještě zůstaneme a posuneme se jenom o něco dál do minulosti, konkrétně do roku 1897. Jméno Jitka Závodná vám možná nic neřekne, ale mělo by! Jedná se o autorku píšící historické romány. Titul Svět, co byl mým nesmíte minout. Je to jímavé dílo z pohledu šlechtičny Alžběty, která v životě přijde o vše, a přesto se snaží neztrácet naději. Nemůžu také nezmínit titul Lastočka, což je spisovatelčin poslední literární počin, který spatřil světlo světa teprve před pár týdny.

Nejlepší pro všechny (Petra Soukupová), Rybí krev (Jiří Hájíček), Svět, co byl mým, Lastočka (Jitka Ládrová)


Knižní tipy od Kamily Válové

České autory jsem na pultech knihkupectví začala více vnímat až díky působení v projektu. Teď už vím, že to byla chyba. Na českém trhu najdete mnoho kvalitních českých knih a to zejména těch, co se řadí mezi ženské romány. Mezi mé oblíbené spisovatelky se jednoznačně zapsala Dagmar Digma Čechová. Ať sáhnete po kterékoliv z jejích třech beletrií, neuděláte chybu. Nemusíš!, Nesejdeš z cesty a Okno s dívkou a ptáčkem. Každé dílo je jiné, ale všechny tři spojuje promyšlený a skvěle propracovaný příběh s hlubokými myšlenkami.

Poslušná od Emy Toulavé je další kniha, která kromě zábavného a poutavého děje zaručuje také hluboké pravdy. V životním příběhu Emy narazíte na okamžiky, které moc dobře znáte z vlastní zkušenosti, a zároveň nám autorka ukazuje, že je potřeba, aby si žena uměla vážit sama sebe a pouze se nepodřizovala svému okolí. 

Poslední můj tip je počin od Radky Třeštíkové Bábovky. Osudy dvanácti žen, které se se nakonec propletou. Čtivý román, který zaujme čtenářky různého věku. Pokud ve volných chvílích, kdy toužíte po relaxu, rády sáhnete po četbě, Bábovky vám tento čas dokáží zpříjemnit. 


Nemusíš, Nesejdeš z cesty, Okno s dívkou a ptáčkem (Dagmar Digma Čechová), Poslušná (Ema Toulavá), Bábovky (Radka Třeštíková)

Snad vás naše knižní tipy inspirovaly. Věříme, že pokud vybere některém z těchto titulů, určitě potěšíte nejednu ženu či dívku. Knihy jako vánoční dárek jsou vždycky radost, tak si to pamatujte a nepodceňujte kouzlo literatury. Tak honem rovnou do knihkupectví!


Jakou další českou knihu byste doporučili
 jako skvělé čtení pro ženy?


Komentáře