Recenze: OKNO S DÍVKOU A PTÁČKEM (Dagmar Digma Čechová)

Reného příběh plný zvratů s překvapivým koncem

Za recenzní výtisk děkuji autorce Dagmar Digmě Čechové.
Chci zakoupit tento titul!


Od spisovatelky Dagmar Digmy Čechové jsme vám již představili předchozí společenské romány Nemusíš! a Nesejdeš z cesty. V září tohoto roku vyšla opět u nakladatelství Moba novinka Okno s dívkou a ptáčkem. Každé dílo je osobité a má určitou hloubku. 

Devatenáctiletý René neuspěl u maturity a jeho matka si s ním neví rady. Vyčítá mu nezodpovědnost a neustálé vysedávání u počítače. Pošle ho tedy za jeho otcem do Normandie a doufá, že ho pobyt napraví. 

Ty kecy o závislosti ho vytáčely ze všeho nejvíc. Oni prostě vyrůstali v jiné době, takže logicky trávili svůj čas jinak, jenže to nebyli schopní pochopit. Chtít po dnešních dětech, aby skákaly gumu nebo cvrnkaly kuličky, považoval za těžkou demenci a marnou snahu vrátit čas, která byla logicky rovnou odsouzená k záhubě. Jenže generace jeho rodičů byla prostě hrozně úporná. Jak si něco vzali do hlavy, nedali si to vymluvit. (str. 11)


V Saint Germain sur Ay prožívá jeden nudný den za druhým až do chvíle, kdy potká dívku, která se mu od té doby neustále vkrádá do myšlenek.
Prázdniny u otce se najednou mění ve velmi příjemný čas a každé setkání s Gale Reného přesvědčuje, že se mu těžce bude vracet zpět k matce. Nenadálé úmrtí tajemné dívky vše ale mění a chlapec se vrací se smutkem domů. 

Gale, která se tak dokonce ani nejmenovala, byla tou nejzáhadnější bytostí, kterou kdy potkal. Absolutně nevyzpytatelná, tajemná, neproniknutelná. Vůbec se v ní nevyznal a nikdy nedokázal odhadnout, co řekne nebo udělá. A přesto, nebo snad právě proto, ho neodolatelně dráždila a přitahovala. (str. 54)


Po předčasném návratu se jeho život začíná posouvat k lepšímu a přichází mnoho příležitostí, aby si splnil své sny. Opět mu ale zkříží cestu tajemná zemřelá Gale a on konečně přichází na to, jak to tenkrát bylo. 

Kniha je rozdělena do čtyř částí. V první prožíváme příběh Reného. Zprvu se zdá, že je René floutek, kterého nic nezajímá a ničeho si neváží, ale v průběhu čtení poznáme, že mu pouze chybí sebevědomí a hluboko v sobě má zakořeněnou bolest, kterou si nese z dětství. V druhém úseku je vidět posun v Reného smýšlení, ze středoškoláka se stává dospělým mužem. Máme možnost sledovat jeho kroky, které zamíří do Skotska, kde hledá svůj životní směr. Ve třetí části se vracíme zpět do minulosti a prožíváme ty samé dny v Normandii, ale tentokrát z pohledu Gale. Poznáváme, že nic není takové, jak se na první pohled zdá a že nemůžeme hodnotit člověka, dokud ho nepoznáme. V závěru se ocitáme zpět ve SkotskuPřichází nečekané rozuzlení a Reného procitnutí. 

„Bafla na něj a pak si vzpomněla, že jí měl vymyslet jméno. Byla zvědavá, jak ji vidí.

„Podle mě jsi Gale.“

Jasně, že tam slyšela to okouzlení. I to jméno tomu odpovídalo. A nutno říct, že neznělo ani trochu marně. Na rozdíl od toho vysvětlení.

„Podle toho tvýho ptáčka. Je to slavík ne? Nightingale.“

Jednak jí to přišlo trochu laciné, ale hlavně – její Dixie byl mnohem víc než nějaký slavík! Byl naprosto jedinečný a ona jen musela přijít na to, jak s jeho pomocí utíkat z domu dřív. (str. 201)


Okno s dívkou a ptáčkem je poutavé čtení plné nečekaných obratů, které čtenáře udržují v napětí.
Postavy mohou zpočátku působit protivně, ale po bližším seznámení si k nim najdete cestu a oblíbíte si je. Jak už jsme z předešlých počinů u autorky zvyklí, i nyní nacházíme několik hlubokých myšlenek a pravd ze života. S knihou tedy strávíte příjemné chvíle. Stránky budete otáčet s očekáváním, co přijde na té následující a zároveň se při čtení zamyslíte i obohatíte. Milovnice erotiky snad uspokojí Reného milostné románky. Postelových scén je ale pomálu, takže rozhodně nemůžeme dílo zařadit mezi erotické tituly.

Vzhledem k tomu, že René i Gale jsou mladí lidé, se v jejich slovníku často objevují vulgarismy. Nepůsobí ale vůbec rušivě. Jediné, co by mohlo potencionální starší čtenářku odradit při nahlédnutí na první stránku, je hned první věta: „Vopruz jak sviňa!“ Pokud by se tak ale stalo, byla by to velká škoda. Považuji tento počin za velmi zdařilý, promyšlený, propracovaný a prostě jednoduše za skvělou volbu pro volné chvíle. 

Knihu bych doporučila všem mladým, ale i starším ženám, které uvítají, že do poslední stránky netuší, jak děj dopadne. Čeká na ně romantický příběh obohacený o nenásilnou detektivní zápletku, spletité osudy postav i hluboké životní pravdy.     


Anotace:
Když devatenáctiletého Reného pošle jeho matka na letní převýchovu k otci, nemůže se mu pomstít víc. Pocit frustrace nezmenšuje ani to, že to znamená strávit prázdniny na úchvatném pobřeží Normandie. Dokud se ovšem neobjeví záhadná anglická dívka Gale, která mu nejdříve totálně zamotá hlavu, a pak jednoho dne… nečekaně zemře.

Po pár letech se René i díky nově objevenému smyslu života v podobě kreslení obrazů přes tragickou událost přece jen dostane. Alespoň do chvíle, kdy se k němu začnou dostávat podivné informace. Jak to vlastně tehdy v domku s oknem, za nímž dívku s ptáčkem pozoroval, bylo? Podaří se mu dopátrat pravdy o smrti milované dívky?

Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2021
Žánr: román pro ženy a dívky
Počet stran: 256
Vazba: pevná

Komentáře