Recenze: SMRTELNÝ HŘÍCH (Markéta Harasimová)

 Když otec miluje víc, než je zdrávo


Za recenzní výtisk děkuji autorce Markétě Harasimové.


Spisovatelka Markéta Harasimová je na projektu Čteme české autory ostříleným matadorem. Už vám byly představeny knihy Poháry touhy, Doktorka Viktorie, Černá vdova, Osmnáct, Hedvábná past, Vůně noci, Purpurové doteky, Klinická smrt, Potemnělý ráj, dokonce mezi nimi byla i jedna dětská – Koťátka kočičky Ťapičky. Čím nás autorka překvapí tentokrát? Novinka Smrtelný hřích je jiná než předchozí počiny Markéty Harasimové. Žádný erotický thriller, ale psychologický román, který se zabývá incestem, tématem, jež je ve společnosti tabuizované a velmi citlivé.

Erice je jedenáct let. Žije s rodiči v rodinné vile, je zajištěná a nic jí nechybí. S nejlepší kamarádkou spřádají plány na budoucnost, Erika si přeje stát se lékařkou. Bezstarostný dětský život se však mění v noční můru. Když její matka odjíždí na pár dní postarat se o nemocnou babičku, dívence nastává peklo. Její otec naplno projeví své zvrácené touhy a vůči dceři se otcovsky nezachová… Holčička, která teprve přešlapuje před prahem puberty, se stává obětí sexuálního zneužívání. Erika je na všechno sama, nemá zastání ani u vlastní matky, jež před událostmi strká hlavu do písku jako pštros. Léta běží, a jak děvče dospívá, ztrácí pro svého otce punc atraktivity. Erika se chystá maturovat na střední zdravotnické škole, staví se na vlastní nohy, stěhuje se od rodičů pryč. Běh událostí se zcela mění, když se narodí sestra Nikola. Noční můra se vrací, Erika má nový životní cíl, ochránit malou sestřičku před stejnými hrůzami, které jako malá prožívala i ona. Netuší, že si sáhne až na samotné dno, odkud se jen těžko dostává zpátky nahoru.

Markéta Harasimová hraje tentokrát na mnohem vážnější notu, než jsme u jejích knih zvyklí. Nekombinuje erotiku se zločinem, ale dává nahlédnout pod pokličku zvrácené otcovské lásky. Tak zvrácené, odporné a nepřirozené, že se budete ptát, jak autorka našla sílu o něčem takovém psát.

Jak to u jejích románů bývá, neotřelý námět atraktivitu zvyšuje a stejné je to i v případě Smrtelného hříchu. Autorka při psaní svých knih spolupracuje s odborníky, příběh tak získává na věrohodnosti i síle. Děj nemá hluchá místa, intenzita se stupňuje zároveň s ataky otce na Eriku. Vyprávění je velmi syrové a místy pouze pro otrlejší jedince, přiznejme si, že číst detaily zvráceného aktu neskousne každý. Spisovatelka je v tomto velmi přímá a čtenáře nešetří. Sexuální scény jsou vylíčeny plasticky a podrobně, občas působí až nepříjemně. Měla jsem pocit, že autorka někdy až příliš tlačí na pilu a je účelová, aby znásobila zlo vykreslené v příběhu, což může citlivější jedince spíše vyděsit. 

Markétě Harasimové se podařilo proniknout do velmi křehké duše zneužívaného dítěte a vylíčit její přerod v mladou samostatnou ženu s nezhojitelnými šrámy na psychice. Přesně vystihla fakt, kdy navenek normální člověk je uvnitř zlomený a duševně narušený, což na první pohled nepoznáte.

Záhy se ocitla v izolovaném světě, ve kterém s ní přežívalo pouze její trápení. K tomu se následně přidalo i určité stigma. Erika si začala uvědomovat, že se od druhých liší... Že je kvůli tomu, co s ní dělá otec, jiná. Pochopila, že jí lhal a zneužil její důvěru. Nevěřila mu, už ne. Ten podivný cejch, který na sobě cítila, Eriku plíživě odděloval od jejích vrstevníků, doprovázel ji den za dnem a devastoval nevinnou duši, v níž se navíc začala formovat nebezpečná zášť... (str. 77) 


Děj románu zabírá několik let Eričina života a popisuje její postupný vývoj do dospělého věku. Je tedy logické, že by neměl chybět partnerský vztah a láska s ním spojená. I naše hrdinka dostává příležitost prožít milostné vzplanutí, ale aby se mohlo naplno rozhořet, je nutné překonat dávná traumata. I tady autorka nahlíží do nečitelných zákoutí duše s empatií a pochopením pro křehkou psychiku Eriky. 

Fyzický i psychický teror ze strany rodičů je v podstatě nepochopitelný a jen s úžasem sledujete, co všechno jsou schopni své dceři léta působit. Autorka nastiňuje typický model rodiny, kde dochází k sexuálnímu zneužívání. Predátor v podobě navenek milujícího a starostlivého otce je živen matkou, jež před skutečnostmi zavírá oči a dělá, že neexistují, aby nenarušila iluzi vzorné a bezchybné rodiny. Ve scénách, které tyto skutečnosti popisují, jsem měla občas pocit, že jsou psány až příliš „na sílu“, aby podtrhly výše zmíněný fakt ohledně postavení rodiny ve společnosti.

Smrtelný hřích je románem, který sice popisuje smyšlený děj, ale zpracovává námět, s nímž se v reálném životě bohužel setkáváme. Markétu Harasimovou jsem četla v době, kdy psala romány pro ženy a dívky, a už tehdy se do nich snažila zapracovat různá vážná témata. S touto knihou se k ní po letech vracím a zjišťuji, že se za uplynulé roky posunula dál a působí víc zrale než tehdy, i když se někdy text jeví jako patetický a vzletný, to abychom nezapomněli, že před sebou máme tvorbu zaměřující se především na ženy. Její romány bych rozdělila do tří skupin, v nichž se psaní Markéty Harasimové mění a vyvíjí. Od typicky ženských románů, s nimiž začínala, přešla k psaní romantických thrillerů s prvky erotiky. Smrtelný hřích by mohl odstartovat novou etapu psychologicky laděných počinů stále zaměřených především na ženské publikum, které potřebuje svou pravidelnou dávku emocí.

Tuto knihu doporučuji čtenářům a čtenářkám, které hledají silné náměty zpracované ve čtivý příběh, jenž není plytký. Máte-li odvahu a tzv. „koule“ začíst se do do knihy mající jako stěžejní téma incest, dostáváte do rukou výrazný román s psychologickými prvky.


Jedenáctiletá Erika vede úplně normální život, což se ale změní v době, kdy její matka odjíždí pečovat o nemocnou babičku. Zůstává tak na čas sama s otcem, který dceru začne sexuálně zneužívat, přičemž své jednání omlouvá rodičovskou autoritou. Erice navzdory nízkému věku dochází, že něco není v pořádku a chce se bránit – její naděje však zemřou ve chvíli, kdy v zoufalství vykřičí temnou pravdu před matkou. Ta se k dceři obrátí zády a stojí pevně za svým manželem, což dívčin už tak nabouraný svět rozbije docela. Eričinu duši i po letech trápí deprese spojené se sebevražednými myšlenkami, není schopna navázat partnerský vztah a má fobii ze sexu. Vše se ještě zhorší, když na svět neplánovaně přijde její sestra Nikola. Již dospělá Erika se zmítá v bolestivých vzpomínkách a jejím životním cílem se s postupujícími roky stává jediné: ochránit sestřičku před stejně krutým osudem, jaký kdysi potkal ji. A jednou přijde den, kdy navzdory tomu, že riskuje vlastní svobodu, vezme spravedlnost do svých rukou…

Nakladatelství: MaHa
Rok vydání: 2021
Žánr: psychologický román
Počet stran: 320
Vazba: pevná

Komentáře

  1. Začala jsem knížku číst teď večer nešlo to přestat úplně vtáhne do příběhu myslím že nezůstane jen u téhle jediné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Byť těžké téma, tak se opravdu těžko od knihy odchází.

      Vymazat

Okomentovat