Recenze: POHÁRY TOUHY (Markéta Harasimová)

Romantický román, který má něco navíc!

„A kdy byla? Když jsi rozehrál tu špinavou hru?!“ rozkřikla se.
„Neměl jsem šanci ti nic vysvětlit!“ zvýšil také hlas.
„Na vysvětlování ti zvysoka kašlu!“ (Str. 188)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Markétě Harasimové.
Chci zakoupit titul Poháry touhy.



Markéta Harasimová má za sebou již řadu knih a založila také vlastní nakladatelství MaHa, ve kterém vyšel právě tento titul. Horká novinka má působivou anotaci, ze které se dozvíte spousty důležitých a lákavých informací, ale to nejlepší vás teprve čeká v příběhu, který většinu čtenářek okouzlí.

Styl psaní v er-formě minulého času je výstižný a lehounce květnatý. Autorka má slovní zásobu, kterou umí používat a tak se připravte na čtivé a lákavé popisy ve stylu románu pro ženy, který má něco navíc. Ne všechny kapitoly jsou vyprávěny z úhlu pohledu hlavní hrdinky, protože Markéta Harasimová využívá vícero postav, aby čtenáři mohli nahlédnout do děje. Dokonce se vrací i kupříkladu pár let do minulosti, aby vše ozřejmila. Mimo kapitol je dílo také rozděleno na tři části, které mají samostatné všeříkající názvy. 

Dost na tom, že ji mají za úplnou hlupačku. Teď dostane ještě další nálepku: hysterka. Vážně skvělé! (Str. 78)

Viola je zpěvačka, která se svým životem není spokojená. Manželství neuspokojuje její potřeby a často se cítí, jako by ji manžel spíš vlastnil, než miloval. Jeho žárlivost jí vadí. Vše se mění, když se dozví o poslední vůli svého dědečka a tím začíná neočekávaný kolotoč, který přinese množství zvratů...

Smyslnost fungovala jako závoj zapomnění - ovíjela je hebkými vlákny a halila jiskrnými výboji touhy. Dvě propletená těla sálala jako hladina termálního jezírka a vzdechy se mísily s hrdelními výkřiky. (Str. 126)

Hlavní hrdinka je zpěvačka, která se rozhodla využít situace a postarat se o dědictví svého dědečka. O vinařství neví zhola nic a tak se pouští  do všeho téměř po hlavě. Stará se o vinařství a manuální práce jí dělá dobře. Je to cílevědomá žena, která touží být šťastná a přijít na poselství, které jí dědeček našeptává. Chce se postarat o jeho vinice a opravdu se snaží... Ale stačí snaha, když jí někdo háže klacky pod nohy, aniž by to tušila?

Hrdinové příběhu působí reálně, i když jak je u románu pro ženy zvykem, trochu nadneseně. Což je očekávané a při čtení příjemné. Není problém je z knihy poznat, postavy jsou výstižné popsané, ale někomu může dělat problém počet.

Drobná slovní přestřelka v ní kupodivu probudila trochu ztracené energie - možná jí zvedla hladinu adrenalinu. Díky tomu se rozhodla, že místo aby zalezla do kouta a tiše se vztekala nebo brečela, najde doporučované ochranné sítě. (Str. 144)

Dynamický děj je dost spletitý, a nejen proto, že se v něm řeší mezilidské vztahy mezi více hrdiny, ačkoliv se to nezdá. Některé situace čtenáře zmatou, protože pasáže se zdánlivě objevují náhodně a vysvětlují se až později, ale právě od toho se odvíjí to nejpodstatnější, které odkrývá celé tajemství. Překvapená bude nejedna čtenářka, protože když už si myslí, že přesně tohle je to pravé, nakonec ve světle nových informací je všechno zcela jinak. A právě ta neodtušitelnost hlavní zápletky je velkým lákadlem pro všechny ženy, které chtějí od romantického příběhu s intimními zápletkami něco víc.

Markéta Harasimová se zaměřila na prostředí vinic a vinných sklípků, takže se čtenář přiučí i některým vinařským znalostem. Odborné rady a vedení jí v oblasti vinařství poskytl Radek Sedláček, takže se nemusíte obávat údajů, které by nebyly pravdivé. Atmosféra vinohradů je lehce magická, což je v tomto románu rozhodně plusem. Spolu s vášní, která v některých situacích působí takřka hmatatelně, jsou popisy velmi svěží a čtenář jakoby vnímal i dané počasí, které právě panuje. Rozhodně osvěžující.

Fakt, že se hlavní hrdince zjevuje duch jejího dědečka, tomu přidává ten tajemný a spirituální nádech, který nemusí každému být vhod, ačkoliv vše je sepsáno poměrně působivě a nepřehnaně. Indicie, které zesnulý dědeček poskytuje, nalákají na další pátrání...

Román obsahuje erotické pasáže, které ocení zejména ženy toužící po vzrušení. Části jsou sepsány přirozeně, lehce nadneseně a bez vulgarit, které by romantickým duším kazily prožitek.

Závěr knihy je velmi působivý a na romantické duše, které po vášnivém rozuzlení touží po tečce na závěr, je právě epilog tím pravým. Jelikož nejsem cílová skupina, působil na mě román trochu těžkopádněji, nicméně jsem byla velmi překvapená způsobem prezentace právě onoho tajemství, které vše změnilo.

„Dlužím vám to,“ prohodil po půlminutě napjatého ticha. Viola se nadechla, aniž si to uvědomila, stiskla šálek pevněji. Byla velmi zvědavá na to, co se dozví. Když se pak Filip rozhovořil, visela mu na rtech a její oči postupně proměňovalo zděšené pochopení... (Str. 264)

Komu bych dílo doporučila? 
Titul je spíše pro starší čtenářky, které už nemají chuť na žádné young nebo new adult, ale touží po kvalitním románu pro ženy, nabitém romancí, tajemstvím a napětím.


Knižní obálka:
Lehce tajemná a podle mého vypovídá o příběhu. Rozhodně zaujme na první pohled díky použitým barvám.




Anotace:
Violina minulost je opředena tajemstvím – její matka odmítá mluvit o rodině zemřelého otce. První střípky pravdy tak Viola nečekaně odhalí až ve chvíli, kdy se jako dospělá ocitá na dramatické životní křižovatce. Východisko z těžké situace vidí v nečekané závěti svého dědečka, o jehož existenci neměla ponětí. Do klína jí spadly vzácné vinohrady, ale také polorozbořený vinný sklep. Třebaže o vinařském řemesle nic neví, rozhodne se Viola z ruin vybudovat nové vinařství a navázat na rodinnou tradici.
Střetne se s řadou překážek a předsudků, nepřízní osudu i lidskou zákeřností. Zažívá žhavá erotická vzplanutí a poznává odvrácenou tvář lásky, ale také skutečné přátelství. Na scéně se však objevuje chladnokrevný násilník zaměřený na mladé ženy a Viola se ocitá v jeho hledáčku. Jako mrazivé poselství ze záhrobí se jí navíc začíná zjevovat duch zesnulého dědy s tajemnými vzkazy, které je potřeba rozluštit. Nad Violou se postupně stahují temné mraky a začíná jí hrozit smrtelné nebezpečí…
Ponořte se do napínavého příběhu plného emocí, dráždivé erotiky, tajemna i nečekaných zvratů…

Nakladatelství: MaHa
Rok vydání: 2017
Žánr: Erotické romány, Romány pro ženy
Počet stran: 320
Vazba: vázaná



Komentáře