Četla jsem české autory v roce 2019 (Barbora Javorková)


Stejně jako v předchozích letech jsem i letos svůj čtenářský zájem soustředila nejen na zahraniční produkci, ale snažila jsem se přečíst také mnohem více titulů českých autorů. V rámci spolupráce v projektu Čteme české autory jsem se v roce 2019 setkala s dvaceti tituly, s nimiž jsem jako čtenářka byla vesměs velmi spokojená.




Knihy přečtené na Projektu Čteme české autory

  1. Radka Bryšová - Čtvery šaty
  2. Petr Kratochvíl - Dříve než do snů
  3. Blanka Hošková - Dietnikum
  4. Martina Mouseová - Tamara
  5. Blanka Hošková - Láskobraní
  6. Jana Brůžková - Bretaň - až na konec světa
  7. Helena Kratochvílová - Jedna musí z kola ven
  8. Anna Vlčková - Krev Anděla
  9. Jana Klimečková - Pod zelenou bránou
  10. Martin Surovec - Sabagiro už ne!
  11. Vítězslav Jareš - Zavěšená pizza
  12. Petra Jirglová - Letuška z economy
  13. Božka - Ivo Toman
  14. Helena Ramon - Napila jsem se vody z Nilu
  15. Jiří Šulc - Zrádci 
  16. Josef Dudek - Učitel na frontě
  17. Jiří Klečka - Pět ročních období
  18. Stanislava Reschová - Mravenečkova dobrodružství
  19. Lenka Pecharová - Po stopách stoleté dámy
  20. Liba Švrčinová-Cunnings - Dudáci, draci a kouzelné víly
Žánrově se soustřeďuji zejména na společenské romány a cestopisy, v posledních měsících jsem začala recenzovat také knihy pro děti. 

Co se cestopisné literatury týče, všemi deseti doporučuji svou oblíbenou autorku Libu Švrčinovou-Cunnings, Češku žijící léta v Kanadě. Její cestopisy se vyznačují výbornou znalostí dané lokality a čiší z nich nesmírná energie autorky. Zatím poslední vydanou knihou jsou Dudáci, draci a kouzelné víly, které potěší milovníky Irska a Anglie. 

Pokud hledáte neotřelou tvář současné literatury, doporučuji ostravského rodáka Jiřího Klečku a jeho Pět ročních období, v této knize zajímavým způsobem propojil skutečný svět s fantasy. 

Mám ráda také rodinné ságy mapující životy obyčejných lidí na pozadí pohnutých dějin naší země. Zde bych vyzdvihla titul Dříve než do snů, v němž se čtenáři seznámí s rodinou žijící na Šumavě.

V žánru dětské literatury to u mě vyhrála rodinná encyklopedie Po stopách stoleté dámy, v níž Lenka Pecharová seznamuje zábavnou formou malé a velké čtenáře s historií naší republiky.

Každá z knih, které jsem loni přečetla, ve mně nechala stopu, a už teď se těším na čtenářské zážitky roku letošního. I vám přeji, abyste při toulkách knižním světem nacházeli tituly, jež vás potěší i obohatí na duši.


Komentáře

  1. Väčšinu kníh nepoznám, ale to zrejme preto, že obvykle čítam skôr iný žáner 🙂 O knihe Päť ročných období som už počula a mám ju na zozname titulov, ktoré chcem prečítať.

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední dobou taky hodně zařazuji české autory, ale vidím, že mám velké mezery. Čtu tedy převážně fantasy, ale sem tam zabrousím do románů. musím se na tento seznam podívat blíž

    OdpovědětVymazat

Okomentovat