Recenze: POD ZELENOU BRÁNOU (Jana Klimečková)

Příběh ženy, která se vzepřela tradicím a pravidlům



Za recenzní e-knihu děkuji portálům Palmknihy.cz a eReading.cz

Palmknihy.cz a eReading.cz na Facebooku

Chci zakoupit titul Pod zelenou bránou



Spisovatelka Jana Klimečková je autorkou několika historických románů, v nichž zpracovává osudy obyčejných lidí a snaží se tak věrně přiblížit dobu, ve které žili. Jen nedávno vydala knihu Pod Zelenou bránou, popisující život mladé ženy narozené v druhé polovině 19. století,  která toužila po životě v bohatství, ale nechtěla se poddat tehdejšímu společenskému diktátu.


Tereza se narodila do majetné selské rodiny. Zatímco nejstarší bratr byl odmalička vychováván jako dědic majetku, prostřední bratr šel studovat. Terka se měla, jako každé správné děvče, dobře provdat. Jako malou si ji k sobě vzala bezdětná teta, majitelka obchodu s látkami v Holicích. Po její smrti Tereza krám zdědila a úspěšně kráčela v tetiných stopách. Není divu, že si pohlednou a hlavně šikovnou dívku vyhlédl mladý statkář a taktéž obchodník s látkami Ota Gerhard. Líbila se mu jako žena a především obdivoval její obchodní talent. Vzájemné sympatie se přetavily v zamilovanost a Ota s Terezou se vzali. Společnou životní kapitolu začali psát v Pardubicích. Pro Terezu byla svatba vítaným prostředkem, jak uniknout maloměstskému životu, který ji nebavil, a možností rozvíjet své podnikatelské zájmy. Jenže devatenácté století ještě pořád vládlo pevnou rukou a žena byla především ozdobou manžela, ne samostatnou jednotkou. I když Ota Terku miloval a nechal ji v obchodě volnou ruku, ona pořád cítila jistou nespokojenost a nemohla se smířit s praktickou povahou svého chotě. Únik hledala v náručí jiných mužů, s nimiž dávala průchod svým romantickým představám. Jak skloubila roli manželky, milenky, matky a podnikatelky? Na přelomu dvou bouřlivých století sledujeme životní osudy rodiny, v níž prim hraje obchod  a také Terezina láska k historickému jádru Pardubic.

Kniha Pod Zelenou bránou je psána er-formou. Z převážné části se děj odehrává na konci 19. století. Autorka tomu přizpůsobila styl psaní. Dokonale vystihla dobovou mluvu, v textu se objevují dnes již nepoužívaná slova, jako vakace nebo besedovat ve smyslu posezení s přáteli. Tyto jevy přispívají k autenticitě, stejně jako užití onikání, se kterým se dnes už nesetkáme. Pokud máte zkušenosti s literaturou, která je do tohoto období situována, například Neffovy Sňatky z rozumu nebo Němcové Babička, toto dílko vám ji svým způsobem připomene. Jana Klimečková jako ostřílená spisovatelka historických románů dokázala vystihnout nostalgickou atmosféru starých časů

Mladí ctili zájmy rodičů, seděli sice vedle sebe, ale do debat rodičů nevstupovali, čekali na vyzvání. Terka několikrát zachytila jeho pohled a správně usoudila, že čeká jen na příležitost, aby se mohli ze společnosti vzdálit. Zatím se oslovovali pane Oto a slečno Terezko, všechno tak, jak má být. Dopili kávu a Ota si dovolil, jestli může slečnu Terezku požádat o malý špacír po venku, případně, jestli by ho neprovedla po hospodářství.  (15,9 % z knihy)

Úsměv na tváři vykouzlí i dobové perličky, například fakt, že se Terka nemohla vdát bez souhlasu otce, i když jí bylo už 24 let, přitom už za sebou měla sexuální zkušenost, nebo popis cesty z Holic do Prahy (ujet zhruba osmnáctikilometrovou vzdálenost tehdy trvalo hodinu a půl, dnes je to nějakých dvacet minut). 

Do popředí vystupuje Tereza jako hlavní hrdinka příběhu. Jestli čekáte ušlápnutou chudinku, která bude tiše následovat stín svého muže, víc se mýlit nemůžete. Jak už jste se dočetli výše, jedná se o krásnou a chytrou dívku, která ví přesně, co chce. A taky to dostane. Svým způsobem je povrchní (odmítla lásku chudého studenta, i když milostným hrátkám se nebránila), sobecká a vychytralá. Zároveň si hýčká romantické představy o lásce a její náruč je otevřená dokořán, i přesto, že je vdaná.  Na svou dobu je Terka poměrně promiskuitní. I když jí to pár bodů v sympatiích sráží, na druhou stranu je obdivuhodná její cílevědomost a zarputilost, v dobách, které ženám nepřály, si dokázala vydobýt své. Tereza prostě baví a dokazuje, že nikdy není nic jen černé nebo bílé

Historický román Pod Zelenou bránou není jen příběhem emancipované Terezy, můžeme ho brát jako rodinnou ságu, která nabízí drobné črty ze života jejích členů. Prostřednictvím knihy nahlížíme do světa obchodu a podnikání v 19. století a na pozadí známých historických událostí sledujeme vývoj tehdejší společnosti.

Hledáte-li neotřelou dobovou četbu, tahle kniha je trefou do černého. 


Anotace:

Život se obvykle ubírá úplně jinými cestami, než jak si ho člověk vysní… O tom se přesvědčí i hrdinka románu známé spisovatelky Jany Klimečkové. Má konkrétní představy o svém životě, má odpovídající vzdělání, věno, stává se majitelkou obchodu s látkami… zkrátka typická představitelka úspěšné mladé dámy z vyšších společenských kruhů druhé poloviny 19. století. Její osud se ale vyvíjí jinak, než si představovala. Nehodlá být jen příštěpkem svého muže. Manželství ji nenaplňuje tak, jak očekávala, proto využije jak svůj vzhled, tak společenský šarm a inteligenci a prožívá romantická milostná dobrodružství...


Nakladatelství: MOBA (Moravská Bastei)
Rok vydání: 2019
Žánr: historický román
Počet stran: 400
Formát: epub, mobi









Komentáře