Recenze: MRAVENEČKOVA DOBRODRUŽSTVÍ (Stanislava Reschová)

Veselé příhody malého mravenečka skrývají poučení



Stanislava Reschová není v žánru dětské literatury žádným nováčkem. Nakladatelství Portál vydalo několik jejích knih, nejnovějším počinem je titul Mravenečkova dobrodružství, který vám představujeme v recenzi.

S mravenečkem jste se již mohli setkat před dvěma lety v publikaci Mraveneček na cestách. Pokud se s hrdinou seznamujete až teď, vůbec to nevadí, příběh je samostatný a na předchozí titul přímo nenavazuje. 

Mraveneček se vydává na cestu, která je protkána dobrodružstvím. Mravenečkův strýček uvízl zraněný na dalekém řepném poli a malý cestovatel neváhá vyrazit na pomoc. Cestou potkává rozmanité příslušníky hmyzího světa, kamarády i ty, od nichž mu hrozí nebezpečí. Náš malý hrdina má před sebou těžký úkol, ale díky houževnatosti a dobré náladě si určitě poradí.

Stanislava Reschová umí upoutat hned od prvních stránek, je vidět, že svým malým čtenářům rozumí. Text začíná veselou veršovánkou, která děti navnadí k dalšímu čtení.

Jedno ráno budila maminka mravenečka. „Vstávej rychle, milý synku. Jídlo bude za chvilinku. Těš se, máme lívanec! Přijde strejda mravenec!“ „Jejda! Navštíví nás strejda!“ zvolal radostně mraveneček. (str. 7)

Dále pokračuje klasickým vyprávěním, které má specifický půvab. Autorka má cit pro jazyk, dokáže jej používat v souladu s dětským vnímáním reality. Čeština v jejím podání je košatá, plná malebných slov, užijí si ji děti i dospělí. Text je velmi vhodný k hlasitému předčítání, obsahuje velké množství přímé řeči, podané tak, že upoutá pozornost a především baví, protože dokonale vystihuje zvířecí hrdiny tak, jak je vidí děti. Mravenečkův strýček je bodrý, žížaly unylé, háďátka řepná zase rozverná.



Vedle souvislého příběhu, který má nejen zábavný, ale především poučný charakter, se v knize objevuje i spousta hádanek, říkánek i zajímavostí ze světa hmyzu, takže si děti zábavnou a především nenásilnou formou rozšíří vědomosti o zvířecí říši.


Nelze opomenout půvabné ilustrace Venduly Hegerové, které dodávají knize osobitý charakter a podporují dětskou fantazii. Jsou veselé, barevné a nápadité, věrně vystihují podstatu textu a dále jej rozvíjejí. 


Tato milá a laskavá pohádka o mravenečkovi a jeho přátelích potěší příznivce hmyzu. Poukazuje na to, že i v této nepříliš preferované oblasti žijí zvířata, která stojí za to prozkoumat.


Anotace:
Mraveneček se opět vydává na cestu. Tentokrát je to ale cesta opravdu dobrodružná! Mraveneček musí zachránit svého zraněného strýčka, který se vydal na průzkum až k dalekému řepnému poli. Cestou malý dobrodruh potkává mnoho hmyzích kamarádů, ale i nepřátel, před kterými je třeba se mít opravdu na pozoru. Za každou kapitolou knihy následuje zajímavost vztahující se k postavě z příběhu, básnička či hádanka a zábavný úkol. Kniha tak malým především předškolním dětem přináší nejen zajímavý příběh o síle přátelství, ale i poučení a zábavu.
Knihu lze číst zcela samostatně nebo v návaznosti na předchozí dílo Stanislavy Reschové Mraveneček na cestách.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: pohádky
Počet stran: 64
Vazba: Pevná

Komentáře