Recenze: MÁGOVÉ Z AGARVENY – KNIHA STÍNŮ (Markéta Prášková)

Závěr fantasy dilogie, která učaruje hlavně mládeži

Stojí nás to sice hodně síly, často chybujeme a musíme opakovaně přemáhat přirozenou pohodlnost a strach, ale můžeme to změnit! Nerodíme se jako hrdinové, stáváme se jimi. (str. 258) 


 Za recenzní výtisk děkuji autorce Markétě Práškové.
Chci zakoupit tento titul!


Varování: Následující text může prozradit informace z předešlého dílu Prokletá pevnost (recenze).


Přestože byl temný čaroděj Heroben u Staxonské pevnosti poražen, nad říší se stále vznáší stín pochybností. Ten ničema totiž uprchl a s (po)mocí Knihy stínů stále představuje hrozbu. Zatímco se královna Deili připravuje na svatbu, jež má sjednotit Gruzar s Ianilorem, přináší posel znepokojivý dopis. Heroben se očividně nehodlá své msty a domnělého nároku na trůn vzdávat snadno...

Válka neskončila a možností, jak postupovat, je mnoho. Rád bych proto nejprve započal vyjednáváním. Držíš u sebe něco, co patří mně. Vydej mi Siran a moje dítě, a ušetřím životy tvých lidí. Navíc k tomu žádám čaroděje Kenrika, neboť opravdu toužím mít svého největšího zrádce pod svou vlastní kontrolou. (str. 27)

Vyprávění se opět odehrává v er-formě minulého času a rovněž kompozice u druhého dílu zůstává stejná, jen se změnou perspektiv (Prokletá pevnost se zaměřovala na dvorního mága Kenrika a rebelku Siran, kdežto Kniha stínů se soustředí na pohledy uličníka Dreka a královny Deili).

Sloh působí svižně a přímočaře, apeluje na nenáročnější publikum. Pěkné popisy navodí atmosféru, není nouze o dobrodružství, intriky, napětí či romantiku. Kouzla nefungují na základě žádného propracovanějšího systému, tamější magie budí spíše pohádkový dojem a místy se mihne i nějaké to klišé

„Domov je místo, které opouštíme, abychom poznali a dobyli svět, a po celý život ho potom znova hledáme.“ (str. 262)

Děj navazuje na události předchozího dílu s menším časovým posunem a znovu se shledáváme se známými tvářemi. Léčitelka Nomi prohledává trpasličí archiv s nadějí, že objeví informace, které by jim umožnily bojovat proti zhoubné síle Knihy stínů. Čaroděj Kenrik se svým (poněkud méně nadaným) bratrancem Drekem vyrážejí proti Herobenovi, jenže mazaný černokněžník má plán, jak obrátit potomka Bovanina rodu na stranu zla a získat do svých spárů i bývalou milenku Siran s královnu Deili.

Všechny ústřední postavy jsou zajímavé, leč krapet šablonovité. Největším psychologickým vývojem si prochází Drek, aneb i hráč karet a přeborník v nicnedělání může přispět k záchraně světa. Kenrik mezitím prožívá nelítostný vnitřní boj a spanilá Deili smí v přestrojení za obyčejnou dívku alespoň na chvíli zapomenout na svůj královský úděl. Oproti tomu Heroben byl již od kolébky předurčen ke zkaženosti a zdá se, že jeho srdce nedokáže obměkčit ani láska k Siran.

Protože lidi, na kterých ti záleží, bývají tvoje největší slabina.“ (str. 157)

Navzdory tomu, že pokračování nevyšlo pod nakladatelstvím Fragment, nýbrž samonákladem skrze portál Bookla, dokázali si Mágové z Agarveny zachovat nejen formát a vzhled, ale též kvalitu textu.

Pokud se vám líbila Prokletá pevnost, určitě se pusťte i do Knihy stínů, neboť ještě více prohlubuje svět a charaktery hrdinů, uspokojivě celý příběh uzavírá.

Dilogii bych doporučila dospívajícím cca od třinácti let, starší a zkušenější fantasty však spíše „neurazí, nenadchne“.

Markéta Prášková nalezla svou lásku ke knihám během studií na gymnáziu, tvůrčí proces nicméně vyvrcholil až v dospělosti, a to v podobě Klobouků z Agarveny (první díly publikovány u Fragmentu, roku 2013 sérii převzala Grada). Ze stejného univerza pochází i dilogie Mágové z Agarveny, ve své další tvorbě se ovšem autorka rozhodla pro přesun na pole historických románů: Balada o snech (2022, MOBA – recenze), Rozbité světy (2023, MOBA – recenze) a Ester (2023, MOBA – recenze).

Subjektivní názor: Sice už nespadám úplně do cílové skupiny, ale to mi ani v nejmenším nezabránilo si svět Agarveny užít. Některé zvraty mě zvládly překvapit a postavy jsem si oblíbila, i když mám výhrady k poněkud instantní romantické lince.

Závěrečné hodnocení: 75 %


Anotace:
Poslední zápas velkých čarodějů s temnou mocí Knihy. V prvním věku Agarveny stvořili zpupní čarodějové smrtelně nebezpečnou knihu. Od velké bitvy u Staxonu ji v rukou drží Heroben, nejobávanější čaroděj Gruzaru. Drek je vyhlášený karbaník a zloděj, ale v jeho nitru koluje krev velkých mágů. Proto je se svým bratrancem Kenrikem a dalšími bojovníky povolán na cestu za dopadením čaroděje. Vždy dokonalý Kenrik se však náhle chová podivně a stává se nebezpečným. Může to souviset s mocí Herobenovy Knihy stínů, se kterou se Kenrik už kdysi ve Staxonské pevnosti důvěrně setkal?

Nakladatelství: Bookla
Série: Mágové z Agarveny (2.)
Rok vydání: 2022
Žánr: fantasy pro dospívající
Počet stran: 274
Vazba: pevná

Komentáře