Recenze: MÁGOVÉ Z AGARVENY – PROKLETÁ PEVNOST (Markéta Prášková)

Klasické fantasy pro mládež s důrazem na rodinu

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.cz

Markéta Prášková se narodila v roce 1981. Lásku ke knihám a psaní objevila během studia na gymnáziu. V roce 2004 začala psát Klobouky z Agarveny, které vyšly až v roce 2013 u nakladatelství Grada. Letos v únoru vyšla u Fragmentu její pátá kniha, opět zasazená do kouzelné Agarveny. Ve volných chvílích se věnuje psaní historických povídek.

Kenrikova pouť za hledáním rodiny je přerušena naléhavým vzkazem od královny Deili. Kenrik, Nomi a Drek se vydávají na dlouhou pouť do sousedního království Gruzaru, zmítaného nepokoji. Zastavení staxonské rebelie je důležité pro osud nejen Gruzaru, ale i celé Agarveny. Pro úspěch budou muset obětovat víc, než si původně mysleli.

Kenrik mu stiskl rameno a naklonil se nad něj. „Dreku, slyšíš mě? Rozhodně jsme necestovali takovou dálku kvůli této laciné zábavě. Ukonči hru a vrať se se mnou.“ „Teda, Keny, ty jsi ale otrava! Víš to?“ utrousil Drek a to bylo všechno, co hodlal k problému dodat. (str. 178) 

Kniha je psána er-formou a v minulém čase. Je rozdělena na tři části. První je zaměřena na putování Kenrika s Nomi, druhá na Siran a třetí na Kenrikův plán. Příběh má spád a hluchá místa se v něm nevyskytují. Nechybí vtipné pasáže, kterých není příliš a tvoří příjemné osvěžení. Styl psaní je čtivý s výjimečným výskytem kostrbatých vět. Popisy míst a osob nejsou dlouhé a neruší při čtení. Rozhovory působí realisticky a nejsou násilně vloženy do textu.

Promyšlenost světa na čtenáře dýchá snad z každé stránky. Agarvenská fauna a flóra je velice bohatá. Někteří tvorové připomínají živočichy žijící v našem světě, jiní vycházejí z pozemských mýtů. Život ve městech je inspirovaný středověkem, podobně jako styl oblékání. Orientaci v království by podle mě pomohla mapka, avšak i přesto je popis cest a důležitých bodů v krajině jasný a dá se podle něj dobře orientovat.

Hlavními hrdiny jsou Kenrik (odhodlaný zkušený a mocný mág, potomek mocné kouzelnice) a Nomi (odvážná královská léčitelka s talentem na jazyky). Při společném putování narážejí na velké množství vedlejších postav, jejichž důležitost pro vývoj děje se různí. Mezi nejvýraznější patří Drek (hazardní hráč se zálibou ve lhaní, krádežích a podvodech), královna Deili (přátelská mladá královna, která s Kenrikem zažila nejedno dobrodružství), Siran (troufalá mladá čarodějka vedoucí povstání proti Staxoncům) a Heroben (obávaný vůdce staxonských čarodějů, jehož slabostí je důvěra, kterou vkládá v každého, kdo ho zachrání).

„Je ten drak lidožravý?“ zeptal se roztřeseně. „Zatím jsem nic takového nezaznamenal,“ odvětil Gaskon. (str. 111)

Hodně času je věnováno Kenrikovi, Nomi a Drekovi. Jejich vztah se vyvíjí pomalu a uvěřitelně. Romantická linie je příjemným zpestřením, které ovlivní, jak bude čtenář vnímat závěrečnou čtvrtinu knihy.

Pro příběh více důležitý vztah Siran a Herobena připomíná pohádku Kráska a zvíře. Romance mezi nimi je pro young adult netypická a obsahuje temnější prvky (např. stalking). Erotika není popisovaná, ale decentně naznačená.

Každý se dá  zlomit,“ podotkl zamyšleně a vstal. Jen nedokázal přijít na to, čím by se to mohlo povést právě u Síran.Dej si pozor, ať nezlomí ona tebe,“ řekla Perima potichu.  (str. 141)

Závěr člověk odhadne již po pár stránkách, neboť se jedná o klasický boj dobra proti zlu. I přesto je vyprávění plné menších nečekaných zvratů, které čtenáře překvapí.

Kniha nejvíce osloví mládež ve věku 13–18 let. Doporučila bych ji každému, kdo chce začít s čtením fantasy. Příběh neurazí ani starší čtenáře.

Když jsem dočítala poslední řádky, pocítila jsem zklamání, že toto fantasy dobrodružství končí. Dílo se četlo téměř samo a postavy mi přirostly k srdci. Pohádková atmosféra sálala z každé stránky a já se opět cítila jako dítě. Díky Siran a Herobenovi jsem si uvědomila, v kolika young adult titulech se vyskytuje podobný milostný scénář (věznění —> láska). Titul Mágové z Agarveny se zařadil mezí mé oblíbené české fantasy, a pravděpodobně si pořídím i tištěnou verzi, abych si ho mohla zařadit do knihovny.


Knižní obálka:
Obálka je jedním slovem úchvatná. Kresba je lehce rozmazaná a vypadá jako  kreslená vodovkami nebo akrylovými barvami. Již při prvním pohledu je jasné, že se jedná o fantasy. Tomu napomáhá i zvolený font písma nadpisu. Jméno autorky působí jako psané lidskou rukou.





Pohár trpělivosti královny Deily přetekl. Krutí a mocní mágové z pevnosti Staxon čím dál víc ohrožují své okolí a nastal čas je zarazit. Do svých služeb proto povolá věrného čaroděje Kenrika, zloděje, rváče a karbaníka Dreka, a léčitelku Nomi. Věří, že právě oni zvládnou zastavit temnotu, která se z pevnosti šíří. Podaří se této nesourodé trojici osvobodit čarodějku Siran? Vymyslí taktiku, která povede k vítězství, nebo zažijí, jak chutná porážka?

Nakladatelství: Fragment
Rok vydaní: 2020
Žánr: Fantasy, beletrie pro mládež 
Počet stran: 264
Formát: PDF



Komentáře