Recenze: #NAJDImě (Lena Valenová)

 Young adult román z online prostředí 

Anet vstoupí do pokoje, pustí černé psaníčko na dlouhém řetízku na zem, dřepne na koberec a zády se opře o rám postele. Chvíli takhle na sebe vsedě kouká do zrcadla připevněného na dveřích šatní skříně. Zničehonic na ni dopadla samota. K čemu jí jsou stovky tisíc sledujících, když ani nemá s kým zajít v neděli večer na pokec? Proč točí hudební a poučná videa, když sama nechce koncertovat ani hudbu vyučovat? Proč pomáhá ostatním vyřešit jejich osobní a milostné trable, když sama nemá žádný osobní, natož milostný život? (str. 274)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Leně Valenové.
Chci zakoupit tento titul!

Devatenáctiletá Anet má dvě tváře. Zatímco online verze se může pochlubit statisíci sledujícími, skutečná se straní lidí a jen několik osob může nazývat přáteli. Z komfortní zóny ji jako jedna z mála dokáže vytáhnout kamarádka Bibi, jež ji přesvědčí, aby se s ní vydala jako spoluprůvodkyně na třídenní autobusový zájezd do Vídně. Během něj pomáhá Bibině sestře Ivě najít záhadného ctitele ze sítí, čímž se odstartuje několik kauz s až detektivní zápletkou

#NAJDImě je volné pokračování románu Cool Girl!, přičemž jej lze číst i samostatně. Dění předchozí knihy je ve stručnosti nenásilně shrnuté hned na začátku, a tak se nemusíte obávat, že byste se ztráceli. 

V počinu se proplétá hned několik dějových linií, z nichž však každá dostane pouze malý prostor, a proto mohou působit povrchně až odbytě. Navíc často vyznívají neuvěřitelně, možná dokonce i přitaženě za vlasy, což by vám mohlo vadit, pokud máte rádi přirozenost. Kvantita bohužel jasně vítězí nad kvalitou. Způsob propojení jednotlivých linek rovněž není nejšikovnější a čtenářům se může jevit jako zmatečný.

Postavy se chovají přiměřeně mladému věku, z něhož ústí některé nelogičnosti a zkratkovité chování. Je však nutné konstatovat, že Anet se chová extrémně nevyzrále, a to i v rámci žánru. Počin by měl zřejmě o polovinu méně stran, kdyby si místy až nepříjemná hlavní hrdinka s lidmi ve svém okolí pořádně promluvila. Ani komunikační schopnosti nejlepší kamarádky Bibi se nenacházejí na lepší úrovni, přestože je o něco starší. Duo, jež pravděpodobně v mnohých vzbudí antipatie, vyvažuje alespoň Olda, Anetin sympatický kamarád z dětství.

Na druhou stranu lze pochválit autorčinu snahu varovat před problémy, s nimiž se náctiletí musejí v dnešní době potýkat. Příkladem je přílišná důvěra ve známé či přátele ze sociálních sítí nebo posílání fotek neznámým osobám. Příznivci diverzity v young adult literatuře ocení rovněž i queer motiv. Zajímavého provedení se dostalo konci díla, jež je koncipováno jako interaktivní. Čtenář má na výběr dva závěry a může se sám rozhodnout, který by si pro Anet představoval. Po naskenování QR kódu se tak na displeji mobilního telefonu otevře finální rozuzlení. 

Jazyk také odpovídá věku postav, což znamená, že se setkáme s mnoha hovorovými výrazy či novotvary. Kniha se z části odehrává v online prostředí, což se samozřejmě promítne i do řeči. Román je vyprávěn v er-formě z pohledu Anet. 

#NAJDImě není bohužel možné označit za příliš povedené dílo. Přes poměrně slibný začátek a spád během výletu do Vídně se brzy zamotá ve vlastní smyčce zápletek a nesmyslného jednání hrdinů. Snad jen díky několika výše uvedeným pozitivům a relativně svižnému vypravěčskému stylu Valenové překračuje hranici průměru.

Lena Valenová se už od dětství toužila stát spisovatelkou. I přes někdejší ambice vystudovala ryze praktický obor, a to ekonomiku podniku. Staré sny si splnila až v dospělosti, zato s velkým odhodláním. Na kontě má aktuálně již pět spisů. V současnosti žije a pracuje v New Yorku. V rámci projektu byla recenzována tetralogie Moře nálezů a ztrát (Náhodní lháři, Nevyzpytatelný, Střepy mozaiky  Jako voda a oheň), dále Cool Girl!#Sledujmě.

Subjektivní názor: První setkání s autorkou v souladu s recenzí nemohu hodnotit pozitivně. Po přečtení anotace jsem měla očekávání, jež nebyla naplněna. Zejména dějové linie a pohnutky postav by si zasloužily lepší zpracování. 

Závěrečné hodnocení:  65 %


Pomaturitní léto je v plném proudu a Anet se s Bibi vydává autobusem plným španělských turistů na tři dny do Vídně. Kamarádčina sestra Iva se tam má poprvé setkat se svým online přítelem. Jenže vše dopadne jinak. Anet jí nabídne pomocnou ruku a pustí se po stopách záhadného Christiana. Při pátrání po pravdě ji kromě Bibi doprovází také energický průvodce a drzý klavírista a v nejméně očekávaný moment se jí do života vrátí Olda. Může se ale přátelství přetavit v lásku a láska v přátelství? 

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2023
Žánr: young adult ze současnosti
Počet stran: 320
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře