Recenze: MOŘE NÁLEZŮ A ZTRÁT: NEVYZPYTATELNÝ (Lena Valenová)

 

Zažijte s Elenou prázdniny v New Yorku




Za recenzní výtisk děkuji autorce Leně Valenové.
Chci zakoupit knihu Nevyzpytatelný


Lena Valenová je autorkou tetralogie Moře nálezů a ztrát. Recenzi Náhodných lhářů jste si již na Podpoře mohli přečíst, a to dokonce dvakrát. Tentokrát bychom vám rády představily již druhý díl této young/adult série s názvem Nevyzpytatelný. Následující článek obsahuje spoilery z prvního titulu. 



Příběh začíná tam, kde předcházející skončil. Z prvního dílu jste se mohli dozvědět o příletu tří amerických studentů na čtvrtletní výměnný pobyt. Mezi nimi byl i Michael LaFaye, se kterým se Elena Nováková setkala na dovolené v Itálii. Letní romance jim tehdy nevyšla a Elena měla na Michaela vztek. Proto není důvod se divit jejich vzájemné nevraživosti. Poté, co se studenti vrátili domů, si Elena oddechla. Konečně je vše za ní a ona už Michaela nikdy v životě neuvidí. Z New Yorku však přichází nečekaná zpráva – Elena a její bratr jsou zváni na letní prázdniny. Elena vůbec nejásá, ale do Ameriky musí. Na druhé straně má další možnost poodhalit Michaelovo tajemství. Podaří se jí zjistit aspoň část další tajemné skládanky?

Lena Valenová vyměnila stověžatou Prahu za kosmopolitní a elitní New York. Elena věděla, že Michaelova rodina je bohatá, ale že až tolik, to si ani v nejdivočejším snu nedokázala představit. A i když je rodinné sídlo obrovské, přesto na Michaela neustále naráží. Odvázaná z toho není. Když navíc zjistí, že s ním bude muset trávit ještě více času, je vážně otrávená. Jenže vše není takové, jak se navenek zdá a Elena poznává, že ten nafoukaný a protivný sukničkář Michael je vlastně fajn mladý muž. Jeho nálady jsou snadno čitelné – odráží se na způsobu chování. Jen kdyby ta rozpoložení nebyla tak moc nevyzpytatelná.

„Dneska je váš šťastný den!” Michael se ze široka zazubil na Elenu s Terezou, které se zrovna slunily u bazénu. Elena se na něho podezřele podívala přes sluneční brýle. Co se mu stalo? Co má zase za lubem? Nebyla jediná, koho jeho náhlá změna nálady překvapila.
„What's up? Co se děje?” také David se na lehátku raději posadil.
„Mám zaracha na celý prázdniny! Ven můžu jen s doprovodem zodpovědný osoby.”
„Definuj zodpovědnou osobu,” zeptal se David. „Sorry, ale ty se kácíš už jen při pohledu na krev. Jerry se také neosvědčil.” Michael se zase obrátil na Terezu s Elenou. „Zato tady slečna Nováková se prokázala jako zdatná zdravotnice. Má sestra se domnívá, že když bude přítomna, nic se mi nemůže stát!” Znovu se uměle zazubil na ty dvě.
(str. 102)

Michael oproti prvnímu dílu zmoudřel a vyspěl. Nebyl to už ten příliš sebevědomý Ital, který vám byl představen v předchozím titulu. Dozvíte se více o Michaelově minulosti, o období, kdy mu bylo třináct let. Dále vás autorka nepustí. Na své si taktéž přijdou příznivci romantických zápletek, ale nečekejte žádnou červenou knihovnu. Počínající vztah mezi Michaelem a Elenou je jako na houpačce. Nikdy nevíte, kdy přijde moment, který vaši teorii o romantice rozbije. Tyto nečekané situace byly na jednu stranu velmi dobře napsané, na druhou však z hlavní hrdinky dělaly hysterku. Elena se chovala hodně podrážděně – občas zbytečně vybuchla. Nepatří k obletovaným dívkám, které Michaela oslňují, a proto nemůže uvěřit tomu, že by o ni měl zájem právě on.

Druhý díl byl mnohem propracovanější než ten první. I když se mi první díl dobře četl, tento se četl ještě lépe. Zatímco kniha Náhodní lháři byla spíše o Eleně a její pomstě, Nevyzpytatelný se dotýkal Michaelova života.

Stejně jako v minulé knize, i tady najdete prolínání českých vět s anglickými. Není se však čeho bát. Buď jsou věty přeložené hned nebo si jejich smysl snadno domyslíte. Čtenář, který anglicky trochu umí, si snadno věty přeloží. Kromě anglických vět tu najdete i sondy do minulosti. Tyto části jsou psány kurzívou, aby se odlišily od textu odehrávajícího se v současnosti.

Styl psaní je o něco čtivější a živější než v předchozí knize. Z textu vyzařuje věk hrdinů, kterým je šestnáct, maximálně sedmnáct let. Autorka do dialogů vložila slovník dnešní generace jako je například „jope” či „sorry”. Nechybí špičkování mezi Elenou a Michaelem. Někdy slovní přestřelky působily vtipně, někdy ovšem hádky nabraly vážnějšího charakteru. Příběh je vyprávěn z pohledu Eleny v er-formě, ale nebudete ochuzeni ani o její myšlenky, které se v ději čas od času objeví.

Výtku mám však k opakujícím se aktivitám mladých lidí. Několikrát navštívili Coney Island, hodně se opalovali u bazénu, často nakupovali a utráceli peníze za oblečení. Co se mi ale zamlouvalo, byla nejistota, jakým směrem autorka příběh povede. Oceníte, že Lena Valenová připravila pro čtenáře nejedno překvapení.

Kniha je pomyslně rozdělena na současnost a Michaelovu minulost. Obě části jsou stejně dobré, ale řekla bych, že rozuzlení Michaleova dětství bylo zajímavější. Čtenář tak může snadněji pochopit jeho jednání a chování vůči rodině.

Na mě knížka zanechala příjemný dojem. Nejsem sice přímo cílová skupina, už mi dávno není šestnáct, na některé situace bych jistě reagovala úplně jinak, přesto jsem si čtení užívala.

V předchozím titulu autorka nechala viset ve vzduchu spoustu otázek, které zůstaly nezodpovězeny. V tomto příběhu byly některé otazníky odhaleny, ale Lena Valenová nenechala čtenáře usnout na vavřínech  – na konci příběhu tak vyvstaly úplně nové otázky a zdá se, že budou více než dramatické.


Knižní obálka svou grafikou navazuje na knihu Náhodní lháři. Domy v pozadí připomínají, že se děj přesunul do New Yorku.





Anotace
Pokračování úspěšného románu s mladými hrdiny, s až detektivní zápletkou, o tajemné minulosti a ztrátách i nálezech na cestě za pravdou.

Nikdy, opravdu nikdy neříkej: nikdy!

Toto úsloví platí v případě Eleny a Michaela trojnásob.
To, co pro Elenu začalo jako osobní pomsta, po příjezdu do New Yorku přerůstá v čistou zvědavost a touhu dozvědět se o Michaelovi pravdu. Postupně začíná odkrývat sedmnáct let starou záhadu. Tragédii rodiny, která během jedné noci přišla téměř o vše. Noci, která dramaticky zasáhla do osudů tří sourozenců.

Ale i Michael teď víc než kdy jindy chce zjistit pravdu. Dokonce je ochotný se spojit i s těmi, které do té doby považoval za své nepřátele. A neváhá riskovat i svůj život.


Nakladatelství: Beletris
Rok vydání: 2017
Žánr: detektivní young/adult román 
Počet stran: 248
Vazba knihy: brožovaná



Komentáře