Recenze: MOŘE NÁLEZŮ A ZTRÁT: NÁHODNÍ LHÁŘI (Lena Valenová)

Detektivní příběh ze školního prostředí




Za recenzní výtisk děkuji autorce Leně Valenové.
Chci zakoupit knihu Náhodní lháři


Kniha Náhodní lháři spisovatelky Leny Valenové není na našem projektu Podpory neznámá. Poprvé jste si mohli přečíst recenzi elektronické verze románu, a to v loňském roce. Titul je prvním dílem z tetralogie Moře nálezů a ztrát o hledání minulosti a rodinného tajemství. 


Hlavní postavou je Elena Nováková. Je jí patnáct a chodí na mezinárodní gymnázium v Praze. Jejich škola pořádá výměnné programy a Elenina rodina zahraniční studenty často ubytovává ve svém domě. Tentokrát se rozhodli poskytnout útočiště třem americkým studentům. Jaké je Elenino překvapení, když zjistí, že jeden ze studentů, Michael, je mladík, kterého potkala na dovolené v Itálii! Jenže tehdy se jmenoval Antonio. Ale i Elena o sobě lhala. Tvrdila, že se jmenuje Julie a pochází z Ruska. Nevraživost mezi Michaelem a Elenou je vzájemná. Během pár dní Elena ovšem získá dojem, že Michael něco skrývá. Jenže ať už tají, co chce, Elena s ním musí vydržet tři měsíce! Čtvrt roku nenávistných pohledů, uštěpačných poznámek a detektivní pátrání po tom, co je Michael vlastně zač.

Celý příběh je jedna velká záhada a o náhody tu není nouze, jak by řekl klasik. Náhody se mi ale nezdály přirozené, autorka je však měla vypracované do detailů a i ty nečekané události zpracovala velmi dobře.

Kromě náhod se v knize objevují již zmiňované záhady, které obestírají Michaela. Abyste pochopili, proč mluvím o nějakých tajemstvích, v anotaci je zmíněna Michaelova minulost. Na konci se pořádně nedozvíte, co se mu přihodilo. Autorka jen lehce poodkrývá roušku hádanky. Zjistí čtenář další část tajemné skládačky ve druhém díle?

Náhodní lháři jsou autorčinou prvotinou. Román je však napsán tak, že to ani nepoznáte. Žádné věty, které tahají za uši, ani natahovaný děj. Vše plyne hladce a přirozeně.

Příběh se odehrává v prostředí mladých lidí, kteří nemají hluboko do kapsy. Ale i přes elitu, do které rodina Novákova patří, není Elena žádné rozmazlené dítě. Je milá holka, spíše se řadí k těm, kteří se moc nezapojují do rozhovorů a raději naslouchají ostatním. Je hodně uzavřená a introvertní. V průběhu děje se z ní stává dívka, která se nebojí postavit čelem k nenadálým situacím.

Michael je oproti Eleně hodně společenský, sukničkář a má rád přítomnost krásných dívek. Autorka ho vyobrazila jako typického knižního Itala – nafoukaný, sebevědomý a sexy mladík, čímž Michael bezesporu je.

Do některých dialogů autorka vložila anglické věty nebo slova. Věty nejsou těžké a dokáže je snadno přeložit každý, kdo angličtinu aspoň trochu ovládá.

Příběh vypráví především Elena v er-formě, občas se ve vyprávění vystřídají i ostatní postavy. Tyto nečekané vsuvky mohou působit rušivě, protože jsou do děje vsunuty neočekávaně.

Celkově titul hodnotím vysoko. Dlouho jsem nečetla román ze školního prostředí, kde hlavní hrdinové jsou teenageři. Přesto jsem však byla lehce zmatená ve vysvětlování, kdo kde byl, ke komu patřil a proč dělal to, co dělal, když vlastně ani nemusel. Snad se autorce podaří ve druhém dílu zamotané klubko rozmotat.

Náhodné lháře můžu doporučit čtenářům, kteří mají rádi vyprávění o mladých lidech i těm, kdo by si rádi zavzpomínali na školní léta, první vzplanutí či první lásky.


Knižní obálka se grafikovi opravdu povedla. Svým námětem doplňuje název celé série a připomíná také letní období, ve kterém se odehrává část příběhu. 








Anotace
Téměř detektivní román ze současnosti s mladými hrdiny, o tajemné minulosti, vyostřené přítomnosti a boji za svou budoucnost, o ztrátách i nálezech na cestě za pravdou. Do dětského domova na předměstí Říma přivedou dvanáctiletého kluka. Zdá se, že nic nepoznává, nic si nepamatuje. Ale to není jediná překážka, se kterou se musí potýkat. Také je tu vůdce klučičí party, který je rozhodnut udělat cokoli, aby odstranil nováčka z cesty.

O čtyři roky později patnáctiletá studentka pražského mezinárodního gymnázia potká na pláži v Itálii okouzlujícího mladíka. Místo vysněné letní romance však Elena z prázdnin odjíždí plná hořkosti a se ztrátou iluzí. O to větší šok pro ni je, když mezi novými spolužáky - studenty zahraničního výměnného programu - poznává onoho kluka z pláže. Kdo je tenhle kluk, co najednou tvrdí, že je někdo úplně jiný, doopravdy?

Ale i on řeší vážné otázky. Přijel do Prahy s pečlivě připraveným plánem. Jenže s jednou věcí nepočítal - s Elenou. Nedávno mu pořádně zavařila. Tentokrát je však odhodlaný nenechat nic náhodě. Nikdo mu nezkříží jeho plány. Ani Elena ne.

Ona hledá sama sebe. On svoji minulost. A ti dva se opravdu nemusí. Vztah Eleny a Michaela je jako jízda na divoké horské dráze, kdy ani jeden neví, co mohou od toho druhého očekávat za následující zákrutou. A to ještě nevědí, že v tom nelítají sami. A že jde o mnohem víc, než oba na začátku mohli třeba jen tušit.


Nakladatelství: Beletris
Rok vydání: 2016
Žánr: detektivní young/adult román 
Počet stran: 208
Vazba knihy: brožovaná

Komentáře