Recenze: MOŘE NÁLEZŮ A ZTRÁT – STŘEPY MOZAIKY (Lena Valenová)

 

Po stopách rodinného tajemství




Za recenzní výtisk děkuji autorce Leně Valenové.
Chci zakoupit knihu Střepy mozaiky


Spisovatelce Leně Valenové od roku 2016 začaly vycházet romány z cyklu Moře nálezů a ztrát. Recenze předchozích dílů jste si již mohli na Podpoře přečíst. Konkrétně se jedná o titul Náhodní lháři, také jeho elektronickou podobu, a nakonec i Nevyzpytatelný. Střepy mozaiky jsou třetí částí z již zmíněné série. Kniha navazuje na předchozí díly.



Ve třetím pokračování hlavní hrdinové střídají místa pobytu. Nejprve je to Praha, později New York, nakonec Řím a Sicílie. A pokaždé se něco přihodí. Vztah mezi Elenou a Michaelem se rozhořel naplno. Elena je zamilovaná až po uši a zdá se, že i on se po jejím boku zklidnil.

Co se však v žádném případě neutišilo, byla Michaelova touha vypátrat svou minulost. I když je mu osmnáct, pamatuje si jen posledních šest let života. Jak je to možné? Kam se ztratilo zbylých dvanáct roků? Michaelovi občas v mysli vytanou určité vzpomínky. Díky nim se postupně vrací do chvíle, kdy ztratil paměť a on se je jednu po druhé snaží skládat dohromady jako mozaiku. Podaří se mu už konečně odhalit rodinné tajemství?

Autorka píše díl od dílu stále lépe. Pokud se vám líbili Náhodní lháři a Nevyzpytatelný, Střepy mozaiky vás jistě pohltí. I přesto, že si Lena Valenová ponechala stejný způsob psaní, je vyprávění akčnější a čtivější.

Román lze číst i jako první z celé série, ale asi bych to nedoporučovala. Příběh navazuje na předchozí tituly a čtenáři by se mohlo stát, že se v ději ztratí i přesto, že autorka zmínila důležité prožité okamžiky.

V předešlých dvou dílech jste mohli narazit na výrazy typické pro mládež, jako je „jope” či „nope”. V tomto je jich již poskrovnu, přesto se tu a tam objeví. Je dobře, že podobných slov ubylo, čtenář si jich užil dříve až až.

Někomu by se mohlo zdát, že autorka děj až moc překombinovala – různé teorie, konspirace a nečekaná setkání, ale vše má své opodstatnění a čtenáři je vysvětlení dávkováno postupně.

Charaktery jednotlivých postav jsou napsány velice dobře. Autorka udělala z Eleny mladou dívku, která se snaží být Michaelovi nápomocná. Už není pomstychtivou puberťačkou, která ho chce znemožnit za každou cenu. Je stále stejně vnímavá vůči změnám v jeho chování. I když je s ním šťastná, občas jí v hlavě vyskočí otazník, zda to s ní myslí vážně a jestli jí zase nelže.

Michael se trápí. Jeho nálady jsou stále nevyzpytatelné, ale tentokrát už čtenář ví, že za tím vším stojí snaha zjistit pravdu. Čím víc je jí blíž, tím je zmatenější. Od prvního příběhu udělala jeho povaha velký pokrok. Už to není ten sukničkář, který se ohlédne za každou pěknou slečnou. Jako kdyby s dosažením plnoletosti přišla i dospělost. Co se však nezměnilo, jsou prudké reakce na nečekané změny.

Důležitou roli hraje tentokrát Michaelova starší sestra Loretta. Má ochranitelský a mateřský pud, který je občas sourozencům proti mysli, zvlášť Michaelovi. I ona má však tajemství, z kterého pramení ona převeliká míra lásky a pozornosti. Lorettin příběh se od běžného textu liší tím, že je psán kurzívou.

Závěr je dramatický a nutno podotknout, že byl z celého vyprávění asi nejlepší. Stejně jako v minulých případech, i tady vyvstaly nové otázky. Některé byly zodpovězeny, některé autorka vysvětlí v závěrečné části. Úplný konec vyzněl v depresivním tónu a rozhodně byste takový neočekávali. Autorka tak svým dramatickým finišem jistě navnadí čtenáře k přečtení poslední části série.

Střepy mozaiky vydalo nakladatelství Klika, které má v nabídce také tituly v brožované vazbě. Musím však konstatovat, že tato měkká vazba je docela nešikovná. Kniha se neotevře úplně, což znesnadňuje držení jednou rukou. Pro někoho možná maličkost, ale pro ty, kteří chtějí otáčet jen listy, je to docela velký problém.

Celou sérii bych ráda doporučila všem bez rozdílu věku, ale přece jen mládež si ji užije více než dospělí čtenáři.


Knižní obálka se nese v duchu předchozích dvou knížek. Opět zde najdeme panorama města při západu slunce.





Anotace
Kde je hranice mezi nevědomostí a záměrnou lží? I v třetím pokračování románu se šestnáctiletá Elena vydá po stopách tragické noci, která změnila osud jedné rodiny. Nacházení odpovědí ale ne vždy znamená úlevu. Michael i Loretta o tom ví své.

Vzpomínku na zimní únorovou noc před třinácti lety by Loretta nejraději vymazala z paměti. Po letech se znovu vrací do Itálie. Najde tam však mnohem víc, než čekala. Setkání se ztraceným bratrem dopadne úplně jinak, než předpokládala. 

Na konci prázdnin v New Yorku nastal ve vztahu Eleny a Michaela překvapivý obrat. Je však Michaelův zájem o Elenu upřímný, nebo je pro něj jen prostředkem k dosažení dalšího cíle? A je pro Elenu vztah s Michaelem opravdu to, po čem toužila? Nebo je jen otázkou času, jak rychle se rozpadne její romantická představa?

Michaelova posedlost minulostí se čím dál tím víc setkává s nepochopením nejbližšího okolí. Netuší, že někdo v jeho blízkosti ukrývá tajemství, jehož nečekané vyzrazení zcela zamíchá kartami a nenechá nikoho chladným. Možná už nic nebude tak jako dřív

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2017
Žánr: detektivní young/adult román 
Počet stran: 288
Vazba knihy: brožovaná


Komentáře