Recenze audioknihy: VŠECHNY BARVY DUHY (kolektiv autorů)

Emotivní příběhy s LGBTQIA+ tematikou
aneb lidé jsou různí a láska má mnoho podob

„Je jednadvacátý století. Lidi už se neupalujou za to, že nejsou bílí heterosexuální muži a nedejbože zastupují nějakou menšinu. I když, co si budem… není to tak dlouho a ne všude.“ (citace ze stopy 13, 06:58)

Z dílny nakladatelství Yoli, jež se rozhodně netají svou inkluzivitou, vzešla po Nejkrásnějším dárku další young adult antologie českých autorů. Prezentuje nejen počiny zavedených jmen, ale dává prostor i méně protřelým pisálkům, ba dokonce debutantům. Tentokrát se soustředí na trend LGBTQIA+ (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály, transgender, queer, intersex a asexuální osoby).

Sbírka čítající celkem jedenáct povídek vypráví o každodenních i dlouhodobých problémech lidí, kteří se vymykají obecnému rádoby normálu. Někdy se setkávají s předsudky, jindy s pochopením. Jedni hledají lásku, druzí teprve objevují sami sebe. A možná se v některém z hrdinů najdete i vy…

V těch škatulkách jsem už měla sama bordel. Bi, pan, demi, omni… Srát na to. Prostě budu randit s kýmkoliv, kdo se mi líbí.“ (citace ze stopy 11, 02:14)


Theo Addair 
 Rodinné setkání

Schůzka Zuzky s Davidem vypadá na první pohled jako zakázané rande se starším mužem, skutečnost se nicméně záhy ukáže být mnohem surovější. Po šokujícím zvratu vyplouvají na povrch dávné křivdy a zprvu neodpustitelný čin se s každým dalším důvodem jeví jako neodvratná nutnost.

Famózní nápad a dojetí zaručeno. Dynamický dialog udrží pozornost a donutí vás nahlížet na věci z širší perspektivy.

O slibný rozjezd se postaral Theo Addair (pseudonym), jehož proslavila young adult gay romance Muffin a čaj (2018, Yoli) a navazující Koláčky a spiklenci (2019, Yoli). Do stejného cyklu patří i povídka Vánoční zločin z předešlé sbírky Nejkrásnější dárek a dvojice protagonistů se mihne i v Supertajném seznamu věcí (2021, Yoli). Z fantastiky pak stojí za zmínku např. Hniloba v kořenech (2021, Yoli) nebo dilogie Ve stínu oskeruše: Na kraj světa (2019, Laser-books) a Čtyřměstí (2020, Laser-books).

Alžběta Bílková – Žába

Marika má sice kolem sebe fajn partu, bohužel si mezi nimi připadá spíše do počtu. Snadno se zamiluje, jenže každé odmítnutí bolí víc a víc. Nadto před svými blízkými skrývá pravou sexuální orientaci – je totiž bi! A když se na jednom společném výletě potká s klukem, kterému nedávno neslavně vyznala lásku, zatímco se z nového objektu zájmu vyklube kamarádova přítelkyně, na obzoru se rýsuje pořádné drama.

Prolínání přítomnosti se vzpomínkami v kombinaci s relativně komorním dějem může být zprvu matoucí a pomalé, jakmile ale hrdinka dorazí na mejdan, rozehraje se solidní reality show. Konečný dojem vylepšuje velice zajímavá myšlenka spojená s názvem a ústřední ideou.

Vítězka historicky prvního ročníku soutěže Hvězda inkoustu debutovala fantasy románem pro mládež Z kouře a kamene (2018, Fragment), přičemž do stejného žánru spadá i její další tvorba, Kosti Mraza (2020, Fragment), či chystaná novinka Balada mrtvého světa (2023, Fragment). Alžběta Bílková se však nevyhýbá ani contemporary (tj. literatura odehrávající se v současnosti, často s přesahem), což ostatně prokázala již v Nejkrásnějším dárku s povídkou Zbabělci.

Sam Xabyssus – Bez šance

Dvě dívky a tma. Tajemné chodby a podivné úkoly. Oběti únosu? Účastnice únikové hry? A co takhle obojí?! 

Příběhem nás provází lesbický pár, ovšem osvěta posluchačů ohledně nedostupnosti manželství pro všechny působí nepřirozeně. Ano, postesknout si nad nemožností vzít si svoji drahou polovičku, když za rohem nejspíš číhá smrt, je pochopitelné – ačkoliv vést na ono téma pětiminutový dialog, zatímco ubíhá čas potřebný k přežití, už úplně smysl nedává

Pokus o jakýsi thriller příliš nezapadá mezi ostatní kousky, vyjímá se mezi nimi asi jako černá barva v duze. Přesto mu nelze upřít poutavý sloh a slušná dávka napětí. Nejednoznačný závěr nepochybně donutí k přemýšlení.

Sam Xabyssus (pseudonym) se dostala do širšího povědomí díky poetickým sapfickým romancím Vůně citronu (2021, Fragment) a Vůně inkoustu (2022, Fragment). Rovněž přispěla do Nejkrásnějšího dárku, a to s povídkou Zelená slunce.

Sára Vůchová – Pecka jak z broskve

Elsa se v klubu seznamuje se sympatickým Adamem, s nímž si skvěle rozumí a doufá, že by z toho mohlo být něco víc. Jenže ten mizera na příští rande vůbec nedorazí a nereaguje na zprávy! Z mizérie ji vytrhne až jiná návštěvnice podniku, která z legrace navrhne, ať si tedy vyjdou spolu ony dvě

Zvrat poměrně brzy odtušíte, přesto budete na odhalení čekat se zatajeným dechem. Uchvátí svou spontánností a na rozdíl od ostatních zpracovává hned dvě významná témata najednou, aniž by hrozila překombinovanost, naopak – obě souzní v mimořádné symbióze.

Sáře Vůchové zatím vyšla prvotina Zlatá značí osud (2021, Yoli), fantasy o tajném společenství humanoidních koček, a tři povídky: v antologiích L3g3ndy (2020, Epocha), Krásky a vetřelci (2021, Epocha) a Historky ze tmy (2022, Yoli).

Lucie Zelinková – Nacpěte ji do škatulky

Týna popisuje moment uvědomění si, že se jí líbí ženy. Stalo se tak během letního hudebního festivalu, kde ji uhranula živelná Františka. Nicméně coming-out neprobíhal úplně hladce a Týna ustavičně bojuje s nálepkováním od svého okolí.

V příběhu lze postřehnout účelovost a vyprávění provází chaos… Nejenže autorka skáče od jednoho tématu ke druhému, ale navíc nevychytala časovou osu. Myšlenkové pochody odehrávající se z chronologického hlediska dávno poté totiž přenáší do chvíle, kdy se hrdinka teprve odhodlává k činu, který vlastně celé to škatulkování odstartoval. Přesto navzdory nešvarům zaujme lehkostí, přímočarostí, sarkasmem a hrstkou popkulturních narážek.

Marketérka a influencerka Lucie Zelinková platí na sociálních sítích za poměrně známou ikonu knižního průmyslu, spisovatelské sklony ovšem projevila teprve nedávno: za české feministky připojila svou esej do non-fiction sbírky Feministky nenosí růžovou a jiné lži (2019, CooBoo).

Martina D. Antonín – Jak jsem šla na záchod

Saša si zrovna prožívá proces tranzice, jenže proměna ještě není tak docela u konce. V občance a dole v kalhotách na ni stále dotírá minulost, zatímco bujný dekolt, šik oblečení a make-up vyjadřují její vysněné, opravdové já. Kdesi na půli cesty s pocitem, že nikam nezapadá, čelí dalšímu dilematu… Do kterých kabinek má v tomhle stavu sakra chodit na WC?!

Svým způsobem vtipný, ale zároveň mrazivý zážitek otevírá šedou zónu naší legislativy. Bezpochyby jeden z nejpoutavějších kousků, i když o něco drsnější, hlavně co se týče explicity násilí a vulgarit (což je i jeden z důvodů, proč se autorka považuje za hostující). V závěru chybí větší zadostiučinění, jinak ale nelze nic vytknout.

Martina Darian Antonín se může pochlubit mnoha literárními zářezy, např. v sérii Kladivo na čaroděje (Pekelná šleha: 2015, Epocha) nebo v antologii Ve stínu apokalypsy (2018, Epocha). Nejvýznačnější je zatím nepochybně její humorně-hrdinské fantasy Křivé ostří (poprvé vydáno v roce 2004, rozšířená edice 2020, Straky na vrbě).

Hugo Hartman – Vezmi si mě, když to dokážeš

Snoubenci František a Martin sní o společné budoucnosti, ovšem zákon v této věci hovoří jasně. Vážně ale za jejich problémy může nemožnost se vzít? Dopadla by snad jejich vztahová krize po zahájení společného bydlení v Praze jinak, kdyby je pojilo ono posvátné pouto?

Nemastný, neslaný sloh hodně pozvedá věrohodné zakomponování tématu manželství pro všechny do emotivního vyprávění o kolizi iluzí s realitou, kdy i tu největší idylku zvládne zhatit pár týdnů stereotypu.

Jedná se o povídkový debut Huga Hartmana (pseudonym), jenž mu později otevřel dveře k vydání samostatného young adult románu Poprvé a rozhodně ne naposled (2022, Yoli).

Karolína Skácelová – Čokoláda na dně kornoutku

Anežka se své kamarádce vyhýbala příliš dlouho… Zpočátku na ni prostě neměla čas kvůli nové známosti, načež se po krachu vztahu stáhla do ústraní, s obavami se s trápením komukoliv svěřit. Jak by přece mohl někdo pochopit, že její láska ze dne na den zmizela, když to nedovede ani ona sama?

Opět se vracíme ke coming-outu a síle přátelství. Pro menší dějovost možná dílko po čase v mysli tolik neutkví, ale přinejmenším během poslechu potěší příjemnou atmosférou kavárenského prostředí a niterností pocitů, jako je sebeobviňování nebo neschopnost přenést se přes minulost.

Další knižní markeťačka a influencerka s pisatelskými tendencemi, vystupující na sítích jako Penny and Books. Coby součást party jedenácti českých a slovenských blogerů publikovala i v souboru povídek Z pera knihomolů (2023, YA čtu).

Michael Walter – Tajemství umírají osamělá

Vietnamský kluk Vítek není moc společenský typ, raději tráví čas v bezpečí domova, kde nemusí nic předstírat – smí si v klidu lakovat nehty a nosit heboučký župánek. Pouze jeho sestra zná pravdu, že se ve svém těle cítí být dívkou. A jejím přičiněním se také seznamuje s charismatickým streamerem Tomášem, který svou otevřeností po malých krůčcích motivuje Vítka vycházet ze své komfortní zóny.

Autentické ztvárnění introverta a náhled do života transgender postavy se nadmíru povedlo, ale pointa vyzněla krapet do ztracena. Vítkův vnitřní konflikt totiž poněkud zastíní vedlejší linka s Tomášovým tajemstvím.

Michael Walter se na literární scéně teprve zabydluje, jeho první povídka byla otištěna v antologii L3g3ndy (2020, Epocha).

Radek Blažek – Šťastně nezamilovanej

Židovský mladík Hyacint si začíná mezi vrstevníky připadat jaksi podivně. Všichni ostatní se zamilovávají, tvoří páry a zakouší sexuální dobrodružství, jenže on zatím prostě nemá potřebu uvazovat svůj život k jiné bytosti. Ne že by to nezkoušel, ale… Ten pocit, o kterém všichni básní, se ne a ne dostavit.

Námět aromance zatím není až tolik zprofanovaný, takže se jeví více originální. Jedna z nejlepších, ne-li přímo nejlepší, řemeslně odvedených prací, jež nepostrádá uvěřitelné postavy, atmosféru ani dynamiku. Má ambice zvrátit současnou mentalitu, že vztahy a sex reprezentují něco, co by mělo hýbat světem.

Trojlístek vysokých šarží Euromedia Group doplňuje brand manažer Radek Blažek, který svým talentem oslnil již prostřednictvím povídky Nejdelší noc v roce z antologie Nejkrásnější dárek, tradici později neporušil ani v Historkách ze tmy.

Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová – Pozdní léto, sobota odpoledne

Co když se s někým znáte už od dětství, máte za sebou plno šťastných chvilek i trapasů, nedovedete si jeden bez druhého představit další den… Jenže jak dospíváte, něco se změní a z poďobaného kámoše vedle sebe rázem uvidíte překrásného pana Božského?

Fanynky pomalých romancí (a gay romancí obzvlášť) budou blahem bez sebe, citlivé vyznání prošpikované humorem chytne za srdce i bránici. Avšak běžný konzument si nejspíš všimne nedokonalostí, které přes růžové brýle někteří nepostřehnou.

Na ústřední mužské postavě je více než patrné, že pochází z ženského pera a fantazie. Nepomáhá ani absence metody „show, don't tell“  autorky demonstrují pravý opak… Zatímco Paulie vypráví o tom, jak je jeho parťák úžasný a co spolu všechno prožili, Floydovo chování v přítomném okamžiku tomu obrazu nijak nenasvědčuje! Floyd skoro nic neříká, budí dojem absolutní apatie, absence jakéhokoliv charakteru a skoro to vypadá, jako by si protagonista vytvořil v hlavě obrovský blud.

Partnerky Eva a Klára Pospíšilovy tvoří nerozlučnou dvojici nejen v životě, ale i v branži. Kratší literární útvary publikují na webu Szabi.cz a provozují i vlastní podcast. Mezi jejich společné knižní projekty patří např. Pátá minuta je o nás (2020, Větrné mlýny), neexistence (2022, Větrné mlýny) nebo novinka Letní bouřky (2023, Yoli), která dále rozvíjí osudy hrdinů z této povídky.

„Každá jizva, kterou mám, souvisí s tím, že jsme udělali nějakou kravinu. Každá jizva prostě souvisí s tebou. Moje tělo je mapa našich příběhů.“ (citace ze stopy 35, 05:56)

O audioknižní zpracování se letos zasloužilo vydavatelství Témbr a jednotlivé epizody doslova ožívají, čemuž vděčí mimo jiné i pestrému výběru šikovných interpretů.

Něžně nakřáplý projev Kláry Suché báječně souzněl s povahou hrdinek z Rodinného setkání, Pecky jak z broskve, Nacpěte ji do škatulky a Jak jsem šla na záchod. Lehce rozpačitý Jiří Köhler (pozn. představitel Kita z audia Muffin a čaj) se také báječně hodil pro ostýchavé role ve Vezmi si mě, když to dokážeš, Tajemství umírají osamělá, Šťastně nezamilovanej a Pozdní léto, sobota odpoledne. Svérázná Tereza Dočkalová má zase mistrovský smysl pro dramatičnost, který mohla využít v Žábě a Bez šance. Sympatická Karolína Skácelová namluvila vlastní povídku Čokoláda na dně kornoutku, v níž se i přes nepatrnou úsečnost zvládla držet laťky vytyčené výkony svých kolegů.

Snad jen by audioverzi prospělo pořadí povídek tištěné předlohy krapet zpřeházet, aby se mezi sebou mohli narátoři více střídat… Doprovodná elektronická hudba se pravděpodobně netrefí do vkusu každému, ale bezesporu podtrhuje moderní tón celé sbírky.

Pro mě sex byla tajemná činnost, kterou dělali jenom lidi ve filmech. Něco, co se mě netýká… jako vražda. Bylo mi jasný, že se to děje, ale teprve teď mi začalo docházet, že se to může přihodit i lidem, který znám osobně. (citace ze stopy 29, 09:12)

Jak už to u antologií bývá, kvalita mezi jednotlivými příspěvky kolísá, na druhou stranu díky střídání osobitých stylů psaní a rozličných motivů nehrozí nuda ani šeď. Udělá radost zejména členům LGBTQIA+ komunity, ačkoliv má potenciál oslovit i každého příznivce silných lidských příběhů. Odpůrci žánru se mohou pro více než jasně označenou agendu titulu s přehledem vyhnout.

Subjektivní názor: Jestliže je cílem díla poskytnout útěchu, odvahu a naději těm, kteří se potýkají s podobnými trabli, pak podle mě odvádí skvělou práci. Pokud se však pokouší vzdělat širší veřejnost a bořit předsudky, pak by možná poselství nemusela působit v některých případech vyloženě našroubovaně a chtělo by se vyhnout tomu, co oni sami nenávidí – a to jest škatulkování.

Nejvíce u mě zabodoval Šťastně nezamilovanej, dále velmi pozitivně hodnotím Tajemství umírají osamělá, Jak jsem šla na záchod, Pecku jak z broskve a Žábu. Nejméně mě bavila Pozdní léto, sobota odpoledne (asi proto, že holt nemám fetiš na gay romance). 

Závěrečné hodnocení: 75 %


Jedenáct českých autorů, jedenáct young adult povídek o odvaze, přátelství, prvních láskách i síle a odhodlání být skutečně sám sebou. Vedle známých YA autorů, jakými jsou Theo Addair nebo Alžběta Bílková, představí kniha i řadu debutantů. Jejich queer hrdinové hledají vlastní identitu, navazují komplikované a jedinečné vztahy a snaží se najít své místo ve společnosti, která je v určitých ohledech přijímá, a v jiných naopak diskriminuje. Povídky Lucie Zelinkové, Sam Xabyssus, Sáry Vůchové a dalších se věnují tématům homosexuality, bisexuality a coming outu, stejně jako nebinarity, transgender nebo asexuality…

Vydavatelství: Témbr
Interpreti: Klára Suchá, Tereza Dočkalová, Jiří Köhler, Karolína Skácelová
Rok vydání: 2023
Žánr: LGBT, young adult, povídky
Délka: 6 h 47 min.
Formát: mp3

Komentáře