Vánoční článek: Ježíškovy rádkyně aneb dárky se špetkou magie (Kateřina Loučková a Nikol Horáková)

Milý Ježíšku,

jelikož jsme celý rok poctivě četly a recenzovaly české autory, ochotně Ti poradíme, co bys mohl nadělit i ostatním fantasy nadšencům. Nejsme sice tři králové, nanejvýš tak dvě královny, ale připravily jsme si tipy na opravdu skvělé dárky. Se zlatem, kadidlem a myrhou totiž u knihomolů nepochodíš...

Vánoce s českými autory (knižní fantasy tipy)

Nikol: Komu už hrabe z rolniček, nechť se raději zaposlouchá do zvuků fereastry, duvalů a sklenitu. Naslouchač od Petry Stehlíkové je sice asi tou nejzprofanovanější tuzemskou sérií, ale zajisté oprávněně. Potěší jak dospívající, tak dospělé a přináší originální svět i spletité osudy. Doporučila bych zejména audioknižní zpracování, jemuž propůjčila svůj hlas talentovaná Jitka Ježková.

Katka: Mým prvním tipem místo vánočního pozlátka je série Zlatá Grai od Kristiny Waagnerové. Na e-shopech nyní najdete první dva díly této temné fantasy (recenze 1., recenze 2.) a potěšíte jí hlavně milovníky Zaklínače nebo Hry o trůny. Série je sice k dostání pouze v e-knižní podobě, ale nebojte se, majitelům čtečky uděláte radost i tak.

Nikol: K vánoční tématice neodmyslitelně patří i andělé, a ti od Zuzany Harmanové jsou zatraceně sexy. Nádherné obálky románů Před bouří a Oko bouře by mohly směle konkurovat freskám chrámů, zatímco se na postapokalyptických kulisách rozehrává velice návyková vztahová telenovela.

Katka: Co dalšího bych doporučila pod třpytivý vánoční stromeček? Zlatá éra první republiky potěší svou fantastickou stylovostí stejně jako kniha Dům roztříštěných snů od Ireny Moravcové. Příběh se nese v poklidném duchu a rodinné atmosféře, takže čtivo na svátky jako dělané…


Naslouchač (Petra Stehlíková), Zlatá Grai (Kristina Waagnerová), Před bouří (Zuzana Hartmanová), Dům roztříštěných snů (Irena Moravcová)


Nikol: Pokud tíhnete spíše k pohanským zvyklostem, mohly by vás oslovit knihy Petra Jaroňka. Ospalá slovanská díra obsahuje prvky historické detektivky, oproti tomu Běsi z temného hvozdu mají blíže k historické fantasy – a obě provází podmanivě ponurá atmosféra. Osobně jsem od nich bohužel čekala trochu víc a neubránila jsem se ustavičnému srovnávání s Jurajem Červenákem.

Katka: A to já bych Ospalou slovanskou díru (recenze) naopak doporučila. Bavila mě atmosféra krátících se dní na středověkém Valašsku, truchlivý konec jedné epochy i akční scény. Kniha mohla být delší, pravda, ale rozhodně by neměla pozornosti milovníků historické fantasy uniknout. Kromě jiných kvalit také proto, že ospalců bude v našich slovanských luzích o Vánocích bezpochyby hodně…

Nikol: Horší než měkké dárky jsou lživé anotace. V Prokleté věži Michaely Merglové nejlepšího zloděje a nejtěžší zlodějnu všech dob fakt nepotkáte, překoná je i náctiletá parta lumpíků ze Šesti Vran. Pod stromeček raději zabalte autorčinu prvotinu Píseň oceli (recenze), strhující dobrodružství se špetkou humoru.

Katka: Mě by zase pod stromečkem zklamala série Kvadriga od Lucie Stoškové (recenze), která se tvářila jako plnohodnotná epická fantasy, ale ve výsledku šlo o neoriginální a emočně přepjatou fanfikci.

Ospalá slovanská díra, Běsi z temného hvozdu (Petr Jaroněk), Prokletá věž, Píseň oceli (Michaela Merglová), Kvadriga: Mezi dvěma ohni (Lucie Stošková)

To by od nás bylo vše – a teď hurá k Betlému (tedy vlastně do knihkupectví). Dudlajdá!


Jakou českou fantasy (ne)chcete najít pod vánočním stromečkem vy?


Komentáře