Rok 2020, české knihy a já (Lucie Skalíková)

Rok 2020 byl v mém čtenářském životě přelomový. Místo překladové literatury jsem se více zaměřila na českou a nalezla v ní mnoho skvělých knih, ke kterým se v budoucnu jistě vrátím. V rámci projektu jsem narazila na pár nadějných mladých autorů, které budu do budoucna sledovat. Kromě šance rozšířit si literární obzory mi projekt umožnil poznat skvělé lidské bytosti, zlepšovat se a najít si vlastní způsob psaní recenzí, a že to byl boj. Velké díky patří šéfredaktorce za její neskutečnou trpělivost a za to, že mě ještě neproměnila v prach. 

Těším se, co přinese rok 2021, a výjimečně jsem si určila předsevzetí – přečíst pro projekt minimálně deset knih. A jaká jsou Vaše knižní předsevzetí?




Knižní tipy:

Za dobu působení v projektu jsem přečetla celkem osm knih. Některé jsem si užila, jiné byly jen fajn a několik z nich jsem měla chuť podrobit exorcismu. Z těch titulů, které mě oslovily, mohu vřele doporučit Mágové z Agarveny: Prokletá pevnost od Markéty Práškové. Příběh sleduje cestu mladého mága za ztracenými členy jeho rodiny, čímž se mile odlišuje od stereotypu knih pro mládež. Postavy jsou rozdílné, sympatické a v nebezpečných situacích se o ně nejde nebát. I přes mnohé akční scény se jedná spíše o odpočinkové fantasy, zdůrazňující důležitost rodiny v lidském životě.

Českých knih mimo projekt, které si pamatuji, je o trochu méně. V podstatě mohu doporučit jakoukoli z nich kromě Zmoudření dona Quijota. Vypíchnout však musím Muffin a čaj od Thea Addaira. Tento sladký příběh připomíná spíše pohádku a zlepší náladu v chladných a ponurých zimních dnech. Theo skvěle pracuje s postavami, chemie mezi nimi je uvěřitelná a člověk si po pár stránkách připadá, jako by to byli jeho staří přátelé z dětství. O trochu vážnější je poté pokračování s názvem Koláčky a spiklenci.

Menší absťák po postavách jsem měla po dočtení dilogie Ve stínu Oskeruše. Toto milé fantasy opět od Thea Addaira pohladí na duši a zvedne náladu. Hodně blízké mi bylo tématem – znečišťování, ničení přírody a lidská ignorace k ní. 

Posledním dílem, které musím vypíchnout, je nadupaný superhrdinský thriller Meta od Pavla Bareše. Získal si mě hlavně pro množství více či méně medializovaných problémů dnešní společnosti. Jejich vyzvednutí superschopnostmi jim dodává na výraznosti a v mnohých případech i na děsivosti. Na té se podílí i realisticky působící postavy a nezkrášlené traumatické události, které se mohou stát úplně každému. 



Seznam mých přečtených českých knih za rok 2020:

V rámci projektu (8 knih):


Mimo projekt (7 knih):
  • Kaziměsti (Martin Bečan)
  • Muffin a čaj (Theo Addair)
  • Koláčky a spiklenci (Theo Addair)
  • Ve stínu Oskeruše: Na kraj světa (Theo Addair)
  • Ve stínu Oskeruše: Čtyřměstí (Theo Addair)
  • Meta (Pavel Bareš)
  • Zmoudření dona Quijota (Viktor Dyk)


Které knihy si vás za rok 2020 získaly?

Máte přečteno něco z mého seznamu? 





Komentáře